Osteoporoza si rolul calciului in alimentatia mamei

/ / Modificat: 2009-11-30
Osteoporoza si rolul calciului in alimentatia mamei





 

Osteoporoza este o boala legata partial de factori genetici, care reduce masa osoasa si, in consecinta, mareste riscul fracturilor. La scara mondiala, 30% dintre femeile si 20% dintre barbatii care au depasit varsta de 50 de ani sunt afectati de aceasta boala.

Simptomele cele mai cunoscute sunt durerile dorsale si reducerea inaltimii datorita tasarii coloanei verticale. Creste mult riscul fracturilor, in special cele de sold, fracturi care se produc chiar la lovituri minore.

Scheletul uman evolueaza constant si se regenereaza continuu prin asimilarea de calciu. Intre 25 si 30 de ani masa osoasa are densitate maxima.

Este de retinut ca nu se poate creste masa osoasa numai prin incetinirea decalcifierii. Este foarte important sa se asigure un aport suficient de calciu in tot cursul vietii, la femei, deoarece la menopauza se constata o decalcifiere mai rapida a scheletului lor decat la barbati.

Pentru a avea un schelet puternic sunt necesare urmatoarele conditii: activitate fizica, vitamina D si un aport suficient de calciu.

Fundatia Internationala de Osteoporoza (IOF) a stabilit ca laptele, branzeturile si unele produse lactate sunt printre sursele de calciu cele mai abundente si mai usor asimilabile, impreuna cu broccoli, varza, alune, migdale, produse pe baza de soia, smochine uscate, sardele, somon, crevete si oua.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre