Ce ne-au invatat cei peste 25 de ani de transplanturi cu sange ombilical?

/ / Modificat: 2016-04-08
Ce ne-au invatat cei peste 25 de ani de transplanturi cu sange ombilical?

Ce ne-au invatat cei peste 25 de ani de transplanturi cu sange ombilical?

Cel mai sintetic si in acelasi timp cuprinzator raspuns la aceasta intrebare ar fi umatorul:

Cei 25 de ani de transplanturi cu grefe de celule stem din sangele ombilical ne-au invatat ca progresul continuu si extinderea utilizarilor terapeutice reprezinta aspectele caracteristice ale acestui domeniu.

Dar sa vedem cum a inceput totul…

Anul 1988 a marcat inceputul acestui nou si dinamic capitol din domeniul transplantului de celule stem. La 32 de ani de la efectuarea primului transplant de maduva osoasa de catre dr. E Donnall Thomas, efortul  comun al unei echipe de medici  franco – americane a fost  pe deplin rasplatit prin succesul primului transplant cu o grefa fraternala de sange placentar.  

Matthew Farrow era un baietel in varsta de 5 ani, diagnosticat cu o forma severa de Anemie Fanconi, o boala genetica de sange, care determina o formare insuficienta de celule noi in maduva osoasa, avand ca si consecinta aparitia anemiei (numar redus de hematii), a leucopeniei (numarului redus de leucocite in sange) si trombocitopeniei (numarului redus de trombocite in sange). Tratamentele disponibile puteau doar sa amelioreze unele manifestari ale bolii, insa nu puteau sa vindece sau sa prelungeasca durata de viata a pacientului. Singura modalitate de a realiza aceasta, era prin realizarea unui tratament inovator la acel moment, respectiv prin efectuarea transplantului de sange ombilical, ca sursa de celule stem hematoformatoare. 

Transplantul s-a efectuat in Franta, la Spitalul Saint-Louis din Paris de catre Dr. Eliane Gluckman, dupa ce in SUA echipa condusa de cercetatorul dr Hal E. Broxmeyer  a pregatit grefa pentru transplant din sangele placentar recoltat la nasterea surorii lui Mathew. 

La 27 de ani de la transplant Mathhew Farow este un tanar sanatos, cu o maduva osoasa normal functionala si sistemul imunitar complet refacut. Celulele din sangele sau se formeaza in continuare pe baza celulelor stem transplantate. 

In prezent Mathew are 32 de ani, este casatorit si tatal unui baiat in varsta de 12 ani pe nume Elijah. Experienta de viata prin care a trecut l-a determinat sa devina un activ promotor al informarii viitorilor parinti cu privire la importanta si valoarea bankingului de sange ombilical. 

In 2015, in cadrul unui interviu afirma:“Scopul meu este sa impartasesc povestea mea pentru a ajuta la cresterea gradului de informare si de intelegere a valorii sangelui din cordonul ombilical. Exista atat de multi oameni care nu cunosc cu adevarat importanta acestuia.”

Dar de ce este important sangele ombilical? Si mai ales ce am invatat in cei peste 25 de ani?

Pe parcursul celor 25 de ani s-au conturat 5 aspecte caracteristice si care releva importanta terapeutica a sangelui ombilical. Acestea sunt:

1. Siguranta recoltarii sangelui ombilical atat pentru mama cat si pentru nou nascut. Din aceasta perspectiva sangele ombilical este cea mai facila modalitate de obtinere a unei surse de celule stem, cu risc zero. Recoltarea se realizeaza la nastere, dupa ce in prealabil au incetat ultimele pulsatii ale cordonului ombilical, cordonul a fost taiat,  iar nou nascutul a fost preluat de moasa pentru a i se acorda primele ingrijiri medicale. 

                         

Procedura de recoltare a sangelui ombilical este simpla, nedureroasa si are o durata cuprinsa intre 30 secunde si de 2-3 minute, dependent de cantitatea de sange ramasa disponibila in cordonul ombilical si placenta. Se poate efectua indiferent de tipul nasterii: pe cale naturala sau prin operatie cezariana. 

Decizia privind oportunitatea efectuarii acestei proceduri medicale poate fi stabilita doar de medicul obstetrician, in functie de modul in care decurge nasterea. 

2. Confirmarea valorii terapeutice a grefelor de sange ombilical,  prin cele peste 35 000 de transplanturi efectuate la nivel mondial pana in prezent.  Sangele ombilical face parte din cele 3 surse de celule stem hematoformatoare validate clinic, alaturi de maduva osoasa si sangele periferic. Spre deosebire insa de acestea doua, sangele ombilical prezinta cateva particularitati unice, care se traduc pe plan clinic sub forma unor avantaje pentru transplant. Mai multe detalii aici

 laborator_verificare_celule                               

3. Extinderea utilizarii grefelor de sange ombilical la adulti si reducerea perioadei de grefare. Realizarea acestor 2 obiective au constituit provocari de un real interes in randul cercetatorilor. Obtinerea unei cresteri a celularitatii grefelor era modalitatea principala de atingere a acestor obiective. in acest sens, in ultimii ani au fost propuse si evaluate diverse metode, primele rezultate pozitive neintarziind sa apara. Un exemplu este publicarea in 2003 a rezultatele incurajatoare obtinute in cadrul unui prim studiu de evaluare a eficientei terapeutice a utilizarii in tandem a 2 grefe de sange ombilical la pacienti adulti diagnosticati cu forme severe de leucemie. 

4. Confirmarea mentinerii viabilitatii si a capacitatii de repopulare a maduvei osoase de catre grefele de sange ombilical dupa depozitarea pe termen lung. 

Recoltarea sangelui ombilical putandu-se realiza doar la momentul unic al nasterii, era necesara identificarea unei modalitati prin care celulele stem isi puteau pastra viabilitatea pe perioade lungi de timp, respectiv pana la momentul stabilirii indicatiei de utilizare terapeutica a acestora. 

In urma cercetarilor efectuate s-a constatat ca aceste celule puteau sa ramana vii (viabile) pe parcursul inghetarii, stocarii sub forma criogenata la -196°C si a dezghetarii anterior administrarii, doar daca sangele ombilical recoltat era supus procedurii de procesare. Aceasta procedura consta dintr-o prealabila pregatire si tratare a sangelui cu un agent de crioprezervare (cel mai frecvent folosit fiind DMSO-ul), cu obtinerea unei grefe utilizabile pentru transplant. 

Pentru a putea fi realizate toate etapele intermediare pana la obtinerea unei grefe de celule stem din sangele ombilical, era necesara crearea si implementarea unui cadru organizat, prin care sa fie reglementate toate procedurile, incepand de la recoltarea sangelui ombilical si terminand cu eliberarea grefei pentru transplant. 

In acest scop in 1992 a fost infiintata prima banca publica de sange ombilical, in cadrul New York Blood Center, (banking public), iar in 1995 s-a infiintat prima banca familiala in SUA (banking familial), pentru ca ulterior ambele sisteme sa cunoasca o dezvoltare si extindere semnificativa la nivel mondial. 

Un aspect esential asociat activitatii de banking, era obtinerea raspunsului la intrebarea: care este durata mentinerii viabilitatii grefelor stocate? Astfel, pentru a putea furniza un raspuns fundamentat pe rezultate concrete dr. Hal.E Broxmeyer, unul dintre cei mai titrati cercetatori in acest domeniu a realizat la diverse intervale de timp studii de laborator. 

Mostrele de sange ombilical criogenate pentru 5 ani, 10 ani, 15 ani si respectiv 23,5 ani, au fost evaluate dupa dezghetare prin aplicarea acelorasi parametrii care au fost utilizati si anterior inghetarii. Rezultatele obtinute au fost comparabile, confirmand prezervarea vibilitatii celulelor stem si a capacitatii de a forma colonii celulare la 5, 10, 15 si respectiv 23,5 ani de crioconservare. 

De altfel, intr-un interviu acordat in 2014 el afirma optimist “Pe baza studiilor din laborator, este posibil ca grefele de sange ombilical sa fie pastrate sub forma inghetata pentru decenii si sa continue sa reprezinte o sursa potenta de celule stem utilizabila pentru transplant”

5. Importanta si rolul grefelor de sange ombilical in domeniul medicinei regenerative

Cercetarile de laborator dar mai ales studiile clinice desfasurate in ultimii 10 ani au contribuit la conturarea din ce in ce mai clara a valorii grefelor de sange ombilical pentru domeniul nou, de avangarda a medicinei regenerative. Pacienti avand boli cu incidenta mare in populatie si posibilitati terapeutice actuale limitate ar putea beneficia de rezultatele incurajatoare ale studiilor din ce in ce mai numeroase care se afla in derulare in acest domeniu. 

Astfel afectiuni neurologice (paralizia cerebrala infantila, accidentul vascular cerebral, traumatisme ale maduvei spinarii, boala Alzheimer, tulburari din spectrul autist), afectiuni cardiovasculare (infarct miocardic, valvulopatii congenitale, arteriopatii) bolile autoimune (scleroza multipla, forme grave de colagenoze, diabet zaharat de tip I la debut).

Pe parcursul urmatoarelor articole va invit sa parcurgeti un periplu in cunoasterea relevantei si a potentialelor beneficii ale bankingului familial de sange ombilical.   

Dr. Speranta Arciudean

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Beneficii celule stem Sangele placentar Celulele stem din sangele placentar

Articole recomandate

Citeste si despre