Ultimele discutii din forum
  1. #1
    Floricica Cu Vechime cotuca's Avatar
    Membru inregistrat la
    09.07.2006
    Postari in forum
    8.919
    cartoful dulce (yams) e f nutritiv si f gustos, nealergen, e apreciat in general de bebelusi,



    lista pe baza a cunostintelor extrase din modurile de a diversifica in SUA cat si in Romania:



    LEGUME:



    1. de la 4 luni:



    morcov (tolerat si crud si fiert)

    cartof (tolerat la borcanel)

    yams (tolerat la borcanel)

    pastarnac

    telina (in supica de legume)

    patrunjel (in supica de legume)

    fasole verde (tolerat la supa de legume si pasirat si si la borcanel)

    mazare (tolerat la borcanel)

    ardei

    dovlecel (tolerat la borcanel)

    ciuperci

    gulie (gaze)

    conopida (gaze)

    brocoli (incercat numai fiarta in supa de legume si pui o bucatica extrem de mica cam de 1 cm patrat, de incercat SINGUR fiert, totusi poate da gaze, nu e o graba cu el)

    spanac (tolerat la borcanel)

    salata verde

    porumb (incercat Gerber)



    2. de la 6 luni:



    rosii (alergene)

    ceapa verde, numai fiarta si nu se face cu piureul de legume se fierbe numai cu celelalte legume si se arunca din supa piure





    3. 12 luni:



    varza (gaze)

    fasole uscata (gaze)

    usturoi

    ceapa cruda

    vinete (nu se stie, mai bine mai tarziu dupa un an)
    Sunt o mamica implinita!
    sunt aici doar pentru cei dragi!
    "Cele rele sa se spele,cele bune sa se-adune."
    Lilypie 4th Birthday PicLilypie 4th Birthday Ticker
    Lilypie 2nd Birthday PicLilypie 2nd Birthday Ticker

  2. #2
    Floricica Cu Vechime cotuca's Avatar
    Membru inregistrat la
    09.07.2006
    Postari in forum
    8.919
    FRUCTE:

    1. de la 4 luni:
    mar (face caca moale)
    para (face caca f moale)
    caisa (tolerat la borcanel)
    strugure (baut suc de la Gerber)
    piersica (tolerat la borcanel)
    kiwi (tolerat la borcanel)
    ananas ( sucul se dilueaza)
    pepene verde, galben
    mango
    cirese
    visine
    avocado
    afine (constipa)
    coacaze (constipa)
    banana

    2. de la 6 luni
    zmeura (alergen)
    mure (alergen)

    3. de la 8 luni
    citrice (portocale, lamaie, grapefruit) - sunt alergene si iritante gastrice

    4. de la 12 luni:
    capsuni (f. alergene)

    Sunt o mamica implinita!
    sunt aici doar pentru cei dragi!
    "Cele rele sa se spele,cele bune sa se-adune."
    Lilypie 4th Birthday PicLilypie 4th Birthday Ticker
    Lilypie 2nd Birthday PicLilypie 2nd Birthday Ticker

  3. #3
    Floricica Cu Vechime cotuca's Avatar
    Membru inregistrat la
    09.07.2006
    Postari in forum
    8.919
    CARNE, OU, LAPTE, CEREALE:

    1. de la 4 luni:

    cereale pt bebelusi (fara gluten): Milupa de la 6 luni, Gerber (orez, orz, ovaz, grau)

    2. de la 6 luni
    carne de pui (incercata si in supa de legume si la borcanel Gerber)
    galbenus de ou (NU SE DA ALBUSUL! se fierbe minim 15 minute!)
    derivate din lapte de vaca (ATENTIE! laptele de vaca se da numai de la 12 luni!): iaurt (incercat de la Stoney Field Farms organic whole fat whole milk), branza dulce, unt, smatana (cu branza, untul, smantana mai astept pana la 10 luni)
    ficat de pui (dupa 8-10 luni)
    carne de vita

    3. de la 12 luni
    carne de porc
    ou cu albus
    miere (risc de botulism sub un an)
    lapte de vaca
    cacao


    Sunt o mamica implinita!
    sunt aici doar pentru cei dragi!
    "Cele rele sa se spele,cele bune sa se-adune."
    Lilypie 4th Birthday PicLilypie 4th Birthday Ticker
    Lilypie 2nd Birthday PicLilypie 2nd Birthday Ticker

  4. #4
    Floricica Cu Vechime cotuca's Avatar
    Membru inregistrat la
    09.07.2006
    Postari in forum
    8.919
    !-fainoasele se evita la copiii cu greutatea peste medie
    !!- derivatele din lapte de vaca sunt ok pentru ca proteinele care dauneaza copilului mic sunt eliminate prin zar
    A se evita untul, smantana la copiii cu greutate peste medie.
    Carnea se fierbe, NU se frige.
    Se alterneaza carnea cu oul. Nu se dau in aceasi zi si carne si ou.

    Sunt o mamica implinita!
    sunt aici doar pentru cei dragi!
    "Cele rele sa se spele,cele bune sa se-adune."
    Lilypie 4th Birthday PicLilypie 4th Birthday Ticker
    Lilypie 2nd Birthday PicLilypie 2nd Birthday Ticker

  5. #5
    Floricica Cu Vechime cotuca's Avatar
    Membru inregistrat la
    09.07.2006
    Postari in forum
    8.919
    extras din carte bebe!


    RETETELE AICI!!!

    DE LA 4 LUNI

    Banana cu branza de vaci ; Orez cu mere coapte; Pireu cucurigu Compot de mere si pere cu scortisoara (dupa 4 luni)
    Compot de mere cu scortisoara
    Compot de caise (dupa 4 luni)

    DE LA 5 LUNI
    Suc de lamaie, portocale, mandarine si grapefruit; Mere rase su biscuiti sau pesmet de paine alba; BANANE CU LAMIIE; Branza de vaci cu biscuite si iaurt; Calciul de toate zilele (de la 4,5 luni); Pireu de dovleac si galbenus de ou
    Veloute" de primavara; Piept de pui cu legume; Deserturi; CIORBA DE CARNE DE VACA CU PERISOARE; SUPE SI CIORBITE; DE LA 4 - 5 LUNI; Ciorba de mazare verde ( 4 luni) ; Supa de pasare cu galuste de gris; Supa-crema de andive (dupa 4 luni); SUPA DE VITA CU OREZ (de la 5 luni); Supa de mere cu smantana SUPA CREMA CU DE TOATE
    Piure de sfecla; Piure simplu si gustos; SUPA DE VITA CU OREZ ; Brandada de peste
    Compot de cirese cu iaurt gras (dupa 5 luni)
    Compot de gutui
    Piure de brocoli
    DE LA 5 LUNI DESERT Iaurtel cu fructe proaspete (dupa 5 luni)
    Fructe cu biscuiti (dupa 6 luni)
    DE LA 6 LUNI
    PAPANASI FIERTI; Pateu; Orez chinezesc; Escalop din padure; Gris verde ; Pireu de dovlecel cu lamaie; File de calcan cu lapte; Mancare de peste cu fasole verde si peste cu conopida; File de batog cu sos verde;
    Salata de fructe;Salata de fructe cu avocado; Piure de gutui cu biscuiti; Mere umplute ;
    Pilaf de orez cu carne de pui

    DE LA 9 LUNI
    mamaliguta fiarta in lapte; Ciorba chinezeasca (dupa 9 luni) ; Supa alfabet (dupa 9 luni) ; Bors de perisoar; Pireu alb ( dupa 9 luni) ; Pireu de «pois cassés » (mazare uscata)

    DE LA 10 LUNI
    Budinca de gris; Coronita de orez cu sunca ; Salata de morcovi" cu mere ; Sos olandez ; Budinca de lamaie; Spanac florentin ; Budinca de dovlecei; Piure de cartofi copti, cu ou, rosii si parmezan ras; Spanac cu orez ; Piure de urzici, loboda, stevie ; Perisoare; Sos olandez ; Mancarica de cod cu porumb;
    Omleta cu branza (bebelusi peste 10 luni.);Sos olandez (bebelusi de peste 10 luni);Piure de cartofi copti cu ou, rosii si parmezan ras (bebelusi de peste 10 luni);CHIFTELUTE DIN PIEPT PUI
    GHIVECI DE LEGUME - de la 10 luni;GHIVECI DE LEGUME CU OREZ;Fasole verde cu carne de vita. -dupa 2 ani;Peste cu orez.;
    Rulada de praz cu sunca (peste 10 luni);; Placinta cu carne (brinza, mere); Tarta cu dovlecel (dupa 10 luni); PASTA DE BRANZA CU FICATEI -dupa 10 luni; Budinca de dovlecei ; Salata de fructe cu avocado;
    DE LA 1 AN
    Zdrente de oua cu ciuperci (de la 12 luni) ; CONOPIDA CU CARNE - dupa 12 luni; Omleta spaniola (dupa 12 luni); Tian de legume (dupa 12 luni); Piure de spanac; FICAT DE PUI CU LEGUME; "Gratin miracle" (de la 12 luni, pentru o masa in familie de 4-6 persoane);Frigarui de peste (dupa 12 luni); Sandwich cald cu branza si sunca (dupa 12 luni); MANCARE DE MORCOVI
    Budinca din branza de vaci; Gogosele cu mere; “Fondue” de legume (dupa 12 luni) ; Sufle de legume (dupa 12 luni) ; Mancare gratinata cu ton (dupa 12 luni); Oua cocotte cu smantana (dupa 12 luni); (Vanata cu branza Roquefort (dupa 12 luni)
    Gogosele din iaurt peste 1 an; MAMALIGUTA CU UNT PENTRU ORICINE(BEBEI PESTE 1 AN); Cosulete cu mandarine si cu crema de ciocolata alba (dupa 1 an); (Desert (foarte simplu); Fondant de ardei (dupa 12 luni) ; Sufleu de dovleac (dupa 12 luni) ; Piuree de spanac cu smantana (pentru copii mai mari de 1 an) ; Carne de vita cu dovlecel (11 luni)

    Biscuiti
    alti biscuiti

    CATE CEVA DESPRE ALIMENTE
    CARNEA
    OUALE
    CONTIN FECULA SI AMIDON : paine, cartofi, paste fainoase, orez, gris, legume uscate
    Legumele uscate (linte, fasole, mazare uscata,...)
    Alimente al caror consum trebuie sa fie limitat
    MUCILAGIU DE OREZ
    ; diaree; Orez cu mere coapte; Pilaf de orez cu carne de pui.
    Sunt o mamica implinita!
    sunt aici doar pentru cei dragi!
    "Cele rele sa se spele,cele bune sa se-adune."
    Lilypie 4th Birthday PicLilypie 4th Birthday Ticker
    Lilypie 2nd Birthday PicLilypie 2nd Birthday Ticker

  6. #6
    Floricica Cu Vechime cotuca's Avatar
    Membru inregistrat la
    09.07.2006
    Postari in forum
    8.919
    REGULI
    v Orice aliment nou introdus se face numai daca sugarul este sanatos.
    v Introducerea noilor alimente se face progresiv, in cantitati mici.
    v Alimentul nou introdus, indiferent de natura lui se administreaza numai cu lingurita.
    v Nu se introduc simultan 2 alimente noi (nu in aceeasi saptamana).
    v La primele semne de intoleranta (varsaturi, diaree) se suprima alimentatia nou introdusa pentru cateva zile dupa care se reia, odata cu normalizarea tranzitului intestinal.
    v Se va evita amestecul de lapte cu alimente solide in biberon.
    DIVERSIFICAREA
    v 6 saptamani - suc de fructe si legume; sucul de portocale este primul introdus, iar dupa varsta de doua luni sucul de mere, piersici, morcovi; sucul de portocale poate fi amestecat cu suc de mandarine, lamai, grape fruite;
    v 3 luni - fructele pot fi administrate sub forma omogenizata (banane, mere);
    v 4 luni - supa de legume initial strecurata apoi cu legume pasate, imbogatita cu ulei la 4 ½ luni; supa inlocuieste treptat o masa de lapte;
    - piureul de fructe sau compotul de fructe, se prefera compotul de mere cu fructe pasate imediat dupa preparare;
    v 5 luni - se asociaza piureul de legume la pranz cu supa la care se adauga carne mixata de pui sau de vita (2-3 lingurite) de 2-3 ori pe saptamana;
    - unt la piureul de legume;
    - branza de vaci si orez pasat (20 g branza/zi); ex: piure de fructe cu branza de vaci;
    v 5 ½ luni - supa de carne;
    v 6 luni - supa de legume poate alterna cu supa de carne sau oase degresate;
    - galbenus de ou fiert tare, se incorporeaza in supa de legume alternand cu carnea; se incepe cu un sfert de galbenus de ou crescand pana la 1 galbenus pe zi;
    - iaurt;
    - la piureul de fructe se pot adauga biscuiti;
    - ultima masa a zilei poate fi din lapte cu fainoase (cereale);
    v 7 luni - ficat de pasare sau vita;
    - smantana 1-2 lingurite pe zi;
    - perisoare;
    v 8 luni - mamaliguta cu branza de vaci si unt, creme fierte, papanasi, paine;
    v 9 luni - carne de peste, sunca presata;
    - aluaturi coapte in casa, sos alb, sufleuri;
    v 10 luni - o data pe saptamana se poate introduce creier de vita in piure;
    - ou intreg (de preferinta la 1 an).
    ZAHARAREA: 1 lingurita zahar la 100 ml lichid.
    LAPTE DE VACA: 0-1 luna: ½ lapte zaharat + ½ apa zaharata
    1-3 luni: 2 parti apa zaharata +3 parti lapte zaharat
    3-4 luni: 1 parte apa zaharata +3 parti lapte zaharat
    4 luni…: lapte integral.
    In loc de apa zaharata se poate folosi pentru dilutie ceai zaharat.


    Luna a-III-a: 5 mese a 130 – 150 ml;
    Se inlocuieste treptat o masa de lapte cu fructe, de preferat masa de la ora 10,00 (mar ras pe razatoare de sticla, banane bine coapte frecate spuma);

    LUNA A-IV-A: 5 MESE A 160 ML;
    v ora 6,00 - 160 ml lapte praf sau lapte de vaca integral +5% zahar;
    v ora 10,00 - 100 g piure de mere (banane) +5% zahar + 1-2 biscuiti (se poate indulci cu sirop de zahar);
    v ora 14,00 - 120-150 ml de supa de legume + fainos + 1-2 lingurite de ulei de la 4 ½ luni;
    - 50 g piure de legume (cu unt de la varsta de 4 ½ luni);
    v ora 18,00 - 160 ml lapte praf sau lapte de vaca integral +5% zahar;
    v ora 22,00 - 160 ml lapte praf sau lapte de vaca +5% zahar + 1-2 lingurite fainos de la 4 ½ luni.

    Luna a-V-a: 5 mese a 160-180 ml;
    v ora 6,00 - 160 ml lapte;
    v ora 10,00 - 100 g mere; 30-50 g branza de vaci, 1-2 biscuiti; 50 ml suc de fructe (+ 1-2 lingurite sirop de zahar);
    v ora 14,00 - 100-150 ml supa de legume + ulei sau unt;
    - 50-100 g piure de legume;
    - 20 g carne la 2 zile;
    v ora 18,00 - 160 ml lapte;
    v ora 22,00 - 160 ml lapte + fainos (faina de orez, biscuiti, faina de grau, gris);
    Pentru 100 ml -1 lingurita fainos, fainosul se fierbe;
    Luna a-VI-a: 5 mese a 180 – 200 ml;
    v ora 6,00 - 180 ml lapte;
    v ora 10,00 - 100 g mere; 30-50 g branza de vaci, 1-2 biscuiti; 50 ml suc de fructe (indulcit sau nu cu sirop de zahar);
    v ora 14,00 - 100 ml supa legume sau carne;
    - 50-100 g piure de legume;
    - 20-30 g carne la 2 zile;
    - galbenus de ou la 2 zile alternativ cu carnea;
    - 20-30 g branza de vaci cand nu primeste carne sau ou;
    v ora 18,00 - 180 ml iaurt + 1-2 biscuiti +5% zahar;
    v ora 22,00 - 180 ml lapte + 2 lingurite fainos.

    LUNA A-VII-VIII-A: 5 MESE A 200 ML;
    v ora 6,00-7,00 - 200 ml lapte;
    v ora 9,30-10,30 - 100 g piure de mere sau banane, caise, piersici;
    - 30-50 g branza de vaci;
    - 2 biscuiti;
    - 50 ml suc de fructe sau legume (indulcit sau nu cu sirop de zahar);
    v ora 13,00-14,00 - 100 ml supa de legume sau supa de carne;
    - 50-100 g piure de legume;
    - 20-30 g carne la 2 zile;
    - 1 galbenus de ou la 2 zile alternativ cu carnea;
    - 20-30 g branza de vaci cand nu primeste carne sau ou;
    - 20 g ficat de pasare fiert si pasat inclus in piure;
    v ora 16,00-17,00 - 200 ml iaurt zaharat 5% + 1-2 biscuiti, + 20-30 g branza de vaci sau 200 ml iaurt cu fructe;
    v ora 20,00-21,00 - 200 ml lapte + fainos.

    Luna a-IX-X-a: 5 mese a 200 ml sau 4 mese a 250 ml;
    v ora 7,00 - 250 ml lapte;
    v ora 12,00 - 100 ml supa de zarzavat sau supa de carne cu fainos (gris, pesmet de paine alba, faina de orez);
    - 100 g piure de legume (ex. spanac);
    - 20-30 g carne fiarta si tocata la 2 zile;
    - 20-30 g branza de vaci;
    - 1 galbenus de ou la 2 zile;
    - ficat de pasare;
    - peste proaspat;
    - creier fiert si pasat o data pe saptamana;
    In branza de vaci de la pranz pot fi adaugati 30 ml suc de fructe si 1 biscuit;
    v ora 17,00 - 200 ml iaurt indulcit 5% cu 2 biscuiti
    sau 200 ml iaurt cu fructe
    sau 150 g mere rase cu 2 biscuiti, 20-30 g branza de vaci si 2 lingurite sirop zahar
    sau 200 ml lapte cu 2 lingurite fainos si branza de vaci sau budinci, papanasi;
    v ora 21,00 - ca la ora 17,00;

    LUNA A-XI-XII-A: 4 MESE A 250 G;
    v ORA 7,00 - 250 ML LAPTE CU FAINOS
    sau 250 ml lapte cu paine si unt sau cozonac;
    v ora 13,00 - 100 ml supa sau bors cu zarzavat, carne cu fainos (gris, orez, galuste, taietei) paine;
    - 100-150 g piure de legume;
    - 20-30 g carne fiarta tocata sau perisoare;
    - 1 galbenus de ou alternativ cu carne la 2 zile;
    - 20-30 g ficat fiert si pasat;
    - 20-30 g branza de vaci cand nu primeste carne, ou;
    - 1 mar crud ras cu 30-50 ml suc de fructe;
    v ora 17,00 - 150 g mere rase cu 2 biscuiti, 1-2 ligurite sirop de zahar, 50-100 ml suc de fructe sau legume, 20-30 g branza de vaci;
    - budinci, papanasi, prajituri de casa;
    v ora 21,00 - 250 ml lapte cu fainos
    sau 250 ml iaurt indulcit cu 2-3 biscuiti.
    v Fainos (cereale si preparate de cereale)
    · Faina de orez; faina de grau rumenita; gris; pesmet din paine uscata; biscuiti simpli; faina de ovaz; zeamil; fosforin; faina de grau;
    · Faina de malai; paste fainoase;
    · Fainoasele se fierb 5-10 min.
    · Pastele fainoase se fierb 20 min. si se limpezesc sub jet de apa rece.
    v Iaurtul se prepara din lapte de vaca fiert si racit brusc la care se adauga o lingura iaurt din ziua precedenta; vasul cu lapte se pune la cald; cand s-a inchegat se pune la frigider si se pastreaza 24 h.
    v Lapte cu faina rumenita (de orez).
    250 ml lapte, 2 lingurite faina, 2 lingurite zahar .
    Intr-o cratita uscata se pune faina la foc mic amestecand usor cu o lingura de lemn pana cand faina devine aurie, se pune laptele, zaharul si se fierb 5-10 min.
    v Gris cu lapte.
    Se fierb 200-250 ml lapte cu 2 lingurite zahar; cand incepe sa fiarba se adauga grisul amestecand mereu.
    v Biscuiti cu lapte.
    Biscuiti simpli se piseaza bine; se fierb 2 ligurite de praf de biscuiti cu o lingurita zahar si 200 ml lapte 5-10 min.
    v Budinca I.
    Se fierb 200 ml lapte zaharat (2 lingurite zahar) cu o lingura fainos 20 min.; se pune preparatul intr-o forma caramelizata si se da la cuptor 10 min.
    v Budinca II.
    200 ml lapte, 1 lingura orez, 1 lingura zahar, 1 mar, 1 ou, 2 lingurite unt.
    Marul se curata de coaja, se rade, se amesteca cu zaharul.
    Orezul se fierbe in lapte; dupa ce s-a racit se adauga galbenusul, merele rase, albusul batut spuma.
    Intr-un vas Jena bine uns cu unt se rastoarna compozitia, se presara pesmet si se tine la cuptor 30 min.



    1 – 3 ani

    Ora 7,00 – 8,00 – 250-300 g cafea cu lapte cu 5% zahar cu 50-75 g paine, 10-15 g unt;
    12,00 – 250-300 g supa de legume (pasare, vita) sau bors de legume cu unt, cu galbenus de ou (chiar unu pe zi), apoi 50-100 g carne sau ficat cu paine;
    16,00 – 200-250 g fructe crude sau compot sau budinca cu fructe sau budinca de fainoase cu lapte si dulceata sau budinca de zarzavat cu ou si branza sau o prajitura;
    20,00 – 250-300 g lapte cu paine sau biscuiti, mamaliguta de gris sau de faina de porumb cu branza de vaci cu unt sau smantana.

    Sau

    7,00-8,00 - cacao cu lapte 5-8% zahar, cozonac;
    12,00 – supa de carne, perisoare cu sos de smantana, piure de cartofi, compot de fructe sau fructe crude (mere, pere, caise);
    16,00 – ceai cu lamaie si chec cu rahat;
    20,00 – budinca de fidea cu branza, lapte cu paine.


    Sunt o mamica implinita!
    sunt aici doar pentru cei dragi!
    "Cele rele sa se spele,cele bune sa se-adune."
    Lilypie 4th Birthday PicLilypie 4th Birthday Ticker
    Lilypie 2nd Birthday PicLilypie 2nd Birthday Ticker

  7. #7
    Floricica Cu Vechime cotuca's Avatar
    Membru inregistrat la
    09.07.2006
    Postari in forum
    8.919
    schema , de la renumita DR.Culcer. Noi pe asta am folosit-o si a fost foarte bine pina acum. Se incepe dupa 6 luni, iar la cei foarte grasi dupa 4-5 luni. Se inlocuieste la inceput masa a 2 a din zi adica masa de la ora 10. Se incepe cu suc de morcov, suc de mar, separat sau impreuna...o lingurita in prima zi , apoi 2 apoi 4, aproximativ 20 ml , apoi 40 ml , apoi 60, 100 ml, se adauga si pulpa de fruct, mar banana cite putin. Se sta 2-3 zile pe loc, pentru a vedea cum reactioneaza copilul, apoi se introduce banana mixata, cite o lingurita, doua pina la jumatate de banana. Pireul de fructe , trebuie sa fie semifluid , sa curga.In amestecul de mar sau banana, se pot introduce alte sucuri sau fructe in cantitati progresive. Apoi trebuiesc adaugate la masa asta si proteine sub forma de brinza de vaci cite 1-2 pina la 4-6 lingurite sau pulbere de biscuiti pina la aceeasi cantitate. Biscuitii trebuiesc rumeniti in cuptor si umflati cu ceai fierbinte dupa care se amesteca in pireul de fructe. Amestecurile de fructe se alterneaza, nu se da mai mult de 2 zile acelasi fel de pireut. MASA a 3 a .Supa de legume. Pireul de legume. Supa se face din morcov, telina pastirnac, cartof, ardei gras...se fierb cu putina sare si ulei. La inceput se da doar zeama cu 1-2 masuri de orez instant, 30 ml , 60 ml , ...pina la 200. Dupa ce s-a obisnuit cu supa se incepe cu pireul de legume.La fel se administreaza si el progresiv, cu putin unt...apoi se introduc in pireul de legume , pe rind galbenus de ou, carne de piept de pui [ galbenusul fiert tare , la inceput cite un sfert...iar carnita cite o lingurita...si crestem progresiv ] ficat de pasare , peste. MASA a 4 a - la ora 18, dupa 7-8 luni se inlocuieste....cu iaurt cu sau fara fructe, mamaliguta cu brinza si smintina, papanasi fierti.Pina la 2 ani jumate si peste, copilul trebuie sa primeasca 2 mese de lapte pe zi .

    diversificarea dupa schema americana
    La 6 luni,incercati aceste alimente:
    A.cereale/fainoase:cereale fortificate cu vitamine(orez,orz,ovaz)
    B.vegetale:dovlecel,mazare,cartof dulce
    C.fructe:mar,banana,para
    D.proteine:nimic

    La 6-8 luni :
    A.cereale fortificate cu vitamine(orez,orz,ovaz)
    B.dovlecel,mazare,cartof dulce,zucchini
    C.mar,piersica,avocado,banana,nectarina,caisa,para,pruna
    D.pui,tofu(branza de soia),curcan

    La 8-10 luni:
    A.cereale fortificate cu vitamine,biscuiti graham,biscuiti fara sare,cereale „cerculete”
    B.dovlecel,sparanghel,broccoli,morcov,conopida,fasole verde,mazare,bostanel,spanac,cartof dulce,cartof alb,zucchini
    C.mar,caise,avocado,banana,struguri(taiati in sferturi),kiwi,mango,nectarine,papaya,piersici,pere,prune
    D.pui,vita macra,fasole,nuci(macinate),seminte,tofu,curcan

    La 10-12 luni:
    A.paste fara ou,biscuiti graham si cu sare putina,orez,cereale „cerculete”,cereale cu vitamine
    B.anghinare,dovlecel,sparanghel,sfecla,broccoli,morcov, porumb,castravete,vanata,fasole verde,mazare,bostanel,spanac,cartof dulce,cartof alb,zucchini
    C.mar,caisa,avocado,banana,mure,fragi,zmeura,cirese,cantalup, citrice,lapte de cocos,smochine,struguri(taiati in sferturi), kiwi,mango,nectarine,papaya,piersica,para,ananas,prune,pere
    D.pui,fasole,galbenus de ou,miel,vita macra,ficat,nuci(macinate),seminte,tofu,curcan.

    Sunt o mamica implinita!
    sunt aici doar pentru cei dragi!
    "Cele rele sa se spele,cele bune sa se-adune."
    Lilypie 4th Birthday PicLilypie 4th Birthday Ticker
    Lilypie 2nd Birthday PicLilypie 2nd Birthday Ticker

  8. #8
    Floricica Cu Vechime cotuca's Avatar
    Membru inregistrat la
    09.07.2006
    Postari in forum
    8.919
    ALIMENTE NERECOMANDATEExista alimente care nu sunt bune pt. bebelusi si nu trebuie introduse pana la o anumita varsta.Dintre aceste alimente fac parte:

    Miere de albine si sirop de porumbAmbele alimente trebuie evitate pana la varsta de un an.Acestea contin spori bacterieni care pot cauza o forma de botulism.

    Pericol de sufocareAlimentele din lista de mai jos sunt periculoase din cauza lipsei dintilor si a coordonarii gura/limba;oferirea prea de timpuriu a acestor alimente prezinta un risc sporit de sufocare/innecare.Este recomandata introducerea acestor alimente dupa varsta de 2-3 ani.
    -nuci nemacinate
    -unt de arahide
    -caramele
    -guma de mestecat
    -struguri intregi
    -fructe sau vegetale tari proaspete (negatite)
    -bucati de carne
    -bucati de bacon
    -cremvursti
    -seminte de floarea soarelui
    -stafide
    -popcorn
    -chipsuri
    -bomboane tari

    Sunt o mamica implinita!
    sunt aici doar pentru cei dragi!
    "Cele rele sa se spele,cele bune sa se-adune."
    Lilypie 4th Birthday PicLilypie 4th Birthday Ticker
    Lilypie 2nd Birthday PicLilypie 2nd Birthday Ticker

  9. #9
    Floricica Cu Vechime cotuca's Avatar
    Membru inregistrat la
    09.07.2006
    Postari in forum
    8.919
    Alimente bogate in nitrati
    Alimentele bogate in nitrati (pot fi legume sau carne) pot cauza anemie si-ar trebui evitate pana copilul implineste 8 luni.
    VEGETALE:sfecla,morcov,fasole verde,spanac
    CARNE:cremvursti,bacon,parizer,salam
    ZAHAR,SARE SI COFEINA:ca o regula generala,alimentele bogate in sare,zahar si cofeina de obicei nu contin multe minerale si vitamine.Deci evitati-le!

    Alimentele se introduc cate unul pe rand,cu pauza de 3-4 zile intre ele,ca in caz de reactii alergice sa-ti fie usor sa-ti dai seama ce le-a provocat.Prima data oferi copilului jumatate de lingurita,chiar daca el ar dori mai mult si tu esti tentata sa-i dai.Cantitatea creste progresiv in fiecare zi.

    Sunt o mamica implinita!
    sunt aici doar pentru cei dragi!
    "Cele rele sa se spele,cele bune sa se-adune."
    Lilypie 4th Birthday PicLilypie 4th Birthday Ticker
    Lilypie 2nd Birthday PicLilypie 2nd Birthday Ticker

  10. #10
    Floricica Cu Vechime cotuca's Avatar
    Membru inregistrat la
    09.07.2006
    Postari in forum
    8.919

    La ce varsta incepi?
    Diversificarea este perioada in care se introduc treptat alte alimente decat laptele. Acestea vor fi date cu lingurita. Astazi nutritionistii recomanda ca diversificarea alimentatiei la sugari sa nu se faca nici prea devreme, nici prea brusc. Pana la 4 luni micutul nu are nevoie decat de lapte pentru a se dezvolta normal. Incepand de la 5–6 luni insa, laptele nu mai acopera in totalitate necesitatile lui nutritive si acum trebuie sa incepi sa ii dai si altceva. Asadar, la un copil sanatos, diversificarea se incepe jurul varstei de 4–5 luni si se continua, progresiv, pana copilul implineste 18–24 luni.
    De ce nu este bine sa incepi mai devreme? In primul rand pentru ca, pana la 4 luni, aparatul digestiv al bebelusului este inca imatur si nu e pregatit sa accepte alimente noi. De asemenea, nici reflexul de masticatie nu este bine dezvoltat. Un alt motiv este ca intro-ducerea prematura a altor alimente favorizeaza aparitia alergiilor. In plus, daca se renunta prea de timpuriu la o masa cu lapte in favoarea altui aliment, exista riscul ca aportul de calciu sa fie insuficient, ceea ce poate afecta mai tarziu dezvoltarea oaselor si a dintilor micutului.
    Faina instant si supa de legume
    Multe mamici se straduiesc sa respecte cu sfintenie regulile de baza. Nu trebuie sa procedezi asa. Diversificarea cere flexibilitate – tu trebuie sa adaptezi „regulile“ la necesitatile copilului tau. Totusi, pentru inceput este bine ca dupa fiecare nou aliment introdus sa treaca cateva zile. Asa copilul va avea timp sa se obisnuiasca cu tot ce aduce nou alimentul: gust, consistenta, culoare.
    Primele alimente introduse sunt fructele, legumele si cerealele pentru copii. Urmeaza carnea, pestele (ouale in cantitati foarte mici), si abia apoi alimentele care contin grasimi.
    n La 4 luni. La 4 luni mananca numai lapte, circa sase biberoane pe zi, la un interval de 3 ore (cei mai multi copii nu se trezesc noaptea ca sa manance). Daca micutul are un apetit crescut, ii poti da 7–8 biberoane pe zi.
    Nu uita! Daca micutul este hranit cu lapte praf, este posibil ca pediatrul sa recomande diversificarea alimentatiei mai devreme de 4 luni.
    · La 5 luni.
    De la 5 luni copilul va manca de 5 ori pe zi. Acum poti sa ii dizolvi in laptele de seara faina instant de orez, gris, ovaz, tapioca sau porumb (in magazine si la farmacii se gasesc diverse cereale speciale pentru bebelusi). De ce seara? Cerealele (de preferinta fara gluten pana la 6 luni) sunt mai consistente si ii vor tine de foame peste noapte. La pranz ii poti pune in biberon supa de legume strecurata sau ii poti da 1–2 lingurite de piure de legume (morcov, cartof, dovlecel) imbogatit cu lapte si unt sau de fructe (banana, mar, para). Fructele le poti prepara si sub forma de compot. Toate acestea ii vor aduce un plus de vitamine, calciu, potasiu si fier.
    Nu uita! Nu ii da mai mult de un aliment nou la o masa.
    Branza, carne si oua
    Dupa ce s-a obisnuit cu gustul primelor alimente solide, ii poti oferi o varietate mai mare de legume si fructe. La 6 luni, in unele cazuri chiar la sfarsitul lunii a 5-a, alimentatia bebelusului poate fi imbogatita cu carne de pui, peste, oua si diverse produse lactate. Pentru deserturi si gustare ofera-i branza de vaci, iaurt natural, fructe coapte si zdrobite.
    · La 6 luni.
    Copilul ia tot 5 mese pe zi. Dimineata si la ora 10:00 cate un biberon cu lapte imbogatit cu 2 linguri de faina de cereale. Masa de pranz va fi constituita din: piure de legu-me la care s-a adaugat un pic de unt sau branza dulce de vaci (intre 1/2 si 3 lingurite); 20 g de carne de pui sau de peste (de 3–4 ori pe saptamana) mixata sau o jumatate de galbenus de ou fiert; iaurt, branza topita ca desert. Gustarea de la ora 16:00 va cuprinde un compot de fructe cu un biscuit si un biberon de lapte. La cina poate manca o supa-crema sau un piure de legume (la care ai adaugat un pic de branza dulce de vaci) si un compot de fructe.
    Nu uita! Albusul de ou nu se da copilului decat dupa un an.
    · La 7–8 luni.
    Mananca doar de 4 ori pe zi, dar cantitatile de alimente vor fi mai mari. Astfel, laptele de dimineata trebuie imbogatit cu 3–4 linguri de faina de cereale. Gustarea de la ora 10:00 va cuprinde, in afara de lapte, si 1–2 biscuiti sau o lingura de compot de fructe. La pranz ii poti da 20 g de carne (pui, peste) sau ficat de pasare pasat, un piure de legume cu unt sau ulei, un compot de fructe si un produs lactat (iaurt, branza). Pentru seara pregateste-i un piure de legume, iar la desert un produs lactat. De la opt luni se pot introduce leguminoasele (fasole, soia, linte, mazare etc.) Acum este momentul sa incepi sa ii oferi si alimente „cu bucati“, pe care copilul sa le mestece.
    Daca pierzi „ocazia“, in viitor copilul va accepta mai greu alte alimente solide. In loc de piure de legume incearca sa ii dai terci de legume. Ofera-i bucatele mici de biscuiti, paine prajita, piscoturi, morcovi sau cartofi copti taiati marunt, carne tocata (perisoare), ciorba acrita cu bors sau lamaie.
    Nu uita! Foloseste sarea si zaharul in cantitati mici.

    Incepe sa manance singur
    De acum incolo micutul nu va mai manca alimente pasate si amestecate cu supe. Ii va face placere sa guste piureuri facute dintr-o singura leguma. Meniul sau trebuie diversificat si mai mult. Vei continua sa ii dai si alimentele de pana acum, dar in cantitati mai mari, in functie de apetitul lui.
    · De la 9 la 12 luni.
    Alimentatia sa va evolua putin. I-au crescut dintisorii si se descurca mult mai bine cu mestecatul. Va manca din ce in ce mai multe alimente solide sau semisoli-de. Gustarile le poate manca singur, de aceea ofera-i biscuiti, o bucata de paine, un piscot. Va consuma de acum in mod obisnuit cruditati si piureuri de legume, paste, orez. Ai grija sa ii dai zilnic legume, fructe, lapte si produse lactate. O data pe saptamana da-i un galbenus de ou, iar de trei ori pe saptamana cate 30 g de carne de pui sau de peste.
    Nu uita! Tine cont de gusturile sale si nu il forta sa manance ceea ce observi ca refuza sistematic.
    Alimente pe care trebuie sa le eviti:
    · laptele de vaca – ii poate provoca alergie si este greu de digerat. Nu il folosi inainte ca micutul sa implineasca un an.
    · mierea – poate contine un tip de bacterie care cauzeaza botulismul
    · alimentele grase, prea condimentate si prajelile
    · bauturile racoritoare – nu ii oferi decat sucuri 100% naturale, fie preparate de tine, fie din cele speciale pentru bebelusi
    · nucile – ii pot provoca alergie si se poate ineca cu ele
    · albusul de ou – nu ii da albus de ou decat dupa varsta de 12 luni
    Consultant: dr. Mioara Prala, specialist pediatru
    la sufleuri ai nevoie de legume (de obicei folosesc dovlecei/conopida/broccoli sau chiar un amestec din toate astea plus morcovi, ciuperci si orice mai vrei), branza/cascaval, oua, verdeata (marar), sare. Cantitatea de legume este relativ egala cu cea de branza/cascaval. Numarul de oua este "dupa ochi". Nu prea multe, sa nu devina omleta.
    Fierbi legumele, le scurgi si, dupa ce se racoresc, le amesteci cu branza rasa sau cascaval ras, depinde ce ti se pare potrivit (de ex. la dovlecei pun telemea, iar la conopida cascaval, asa imi place mie), cu galbenusurile, verdeata si sarea. Apoi adaugi albusurile batute spuma. Se varsa compozitia intr-o forma bine unsa si se da la cuptor, la foc mediu, cca. 30 min. Poti sa-l servesti cu putina smantana sau iaurt deasupra.
    sufleu de peste, cu peste (cod) fiert si curatat de oase si piele, cascaval, oua, condimente.
    La budinci ai nevoie de doua tipuri de legume (de ex. conopida si ciuperci) sau de o leguma si carne (de ex. conopida si piept de pui), oua, smantana, cascaval ras, sare.
    Se fierb legumele, se scurg si se aseaza straturi alternative intr-un vas uns. Mai presari putina sare printre. Daca folosesti carne, trebuie preparata in prealabil (fiarta, calita etc) si tocata sau bine maruntita. Separat se amesteca smantana, ouale (1-2, depinde de marimea vasului), cascavalul ras, sarea, verdeata. Amestecul se varsa uniform peste straturi. Vasul se da la foc mediu pt. cca 30 min.
    Se mai poate face budinca si doar cu o leguma si cascaval, tot straturi, unul de leguma fiarta, unul de cascaval, iar deasupra, smantana batuta cu oua si cascaval.
    alimentele sunt grupate in 5 categorii :
    -proteine : carne ,branza ,oua
    -carbohidrati : paine ,cereale ,cartofi ,orez
    -dulciuri : zahar ,miere, dulceata, fructe uscate
    -acide : otet, muraturi ,fructe
    -grasimi : ulei, unt, galbenus de ou
    Fiecare aliment are nevoie de anumite enzime pentru digestie si un timp specific de digestie.Daca se fac combinatii nepotrivite, digestia poate fi incetinita sau stopata, se pot produce gaze si deranjari la stomac.

    Cateva din aceste principii sunt :
    -fructele sa se consume singure, pe stomacul gol sau cel mult cu iaurt- daca se consuma dupa masa sau cu alte alimente, digestia se incetineste si zaharul din ele incepe sa fermenteze =balonare
    -legumele (in afara de cartof) se pot consuma cu proteine
    Combinatii nepotrivite :
    -proteine + carbohidrati -proteinele se digera intr-un timp mai lung iar carbohidratii incep sa fermenteze
    -proteine + dulciuri - la fel
    -carbohidrati + acide - se opreste digestia
    -proteine + acid -la fel
    -carbohidrati + dulciuri


    Schema de diversificare a alimentatiei sugarului
    Diversificarea alimentatiei sugarului inseamna introducerea in meniul zilnic al bebelusului a altor alimente, in afara laptelui. Este o etapa importanta in viata copilului, care se impune, deoarece necesitatile sale nutritive sint in crestere si nu mai pot fi acoperite in totalitate de alimentatia lactata.
    Ca regula, se incepe diversificarea la 4 luni pentru copiii alimentati artificial si la 6 luni pentru cei alimentati natural, iar in paralel, se impune conditia ca bebelusul sa fi atins limita de 6 kilograme.
    Principiile diversificarii sint:
    · Se incepe la sugarul sanatos, fara nici o urma de boala
    · Se introduce un singur aliment nou odata, pentru a testa toleranta copilului la acesta; se incepe cu cantitati mici si se va merge progresiv pina la inlocuirea completa a unei mese de lapte
    · Se va tenta alimentatia cu lingurita, cu copilul asezat in sezut
    · Daca bebelusul refuza un anumit aliment, nu se va insista, se renunta, apoi se va relua administrarea lui dupa citeva zile
    · Alimentele utilizate pentru alimentatia sugarului trebuie sa fie proaspete, facute in casa, de preferinta, fara conservanti, condimente, fara sare sau zahar, pina la virsta de 1 an
    · Se vor urmari scaunele bebelusului, daca apar varsaturi, si se monitorizeaza cresterea ponderala
    Se va incepe cu cerealele instant amestecate cu lapte, in cazul copiilor hipotrofici (mai slabuti), sau cu supa de zarzavat, la copiii eutrofici (cu greutate normala) sau hipertrofici (greutate peste normal). Cerealele se administreaza de preferinta la masa de seara, in biberon; se vor cauta initial cele fara gluten, mai dificil de digerat de sugarii pina la 6 luni.Supa de zarzavat se administreaza la masa de prinz; se folosesc pentru prepararea ei initial numai radacinoase (morcov, telina, albitura), apoi cartof, dovlecel, ardei, ceapa, etc., respectindu-se regula introducerii treptate. Este permisa adaugarea in supa a unei lingurite de ulei, pentru a ii creste valoarea calorica si nutritiva. In primele zile se administreaza numai zeama, incepindu-se cu 20-30 ml, apoi se va creste cu 20-30 ml/zi pina la 100ml, dupa care se vor adauga si legumele fierte si pasate, deasemenea in cantitati crescute progresiv.
    A treia masa care se va inlocui este cea de la ora 10 -11, cind se introduc sucurile de fructe (mar, portocala, piersica) si sucul de morcov, urmate de "ingrosarea" acestuia cu pulpa fructelor mentionate, plus, in functie de sezon, altele: caisa, para, strugure. Sint controversate administrarea de banana si kiwi - cu continut vitaminic si de minerale bogat, dar cu potential alergogen, de aceea recomandate de unii medici dupa virsta de 1 an.In toate cazurile, introducerea acestor noi alimente se va completa cu laptele pe care il primea sugarul in mod obisnuit la acea ora; inlocuirea completa se face numai cind noul aliment are consistenta crescuta (piure) si sugarul primeste 120 - 150 g din respectivul aliment.
    La virsta de aproximativ 6-7 luni, dupa ce bebelusul s-a obisnuit cu cele 3 mese diferite se va adauga brinza de vaci - de obicei amestecata cu piureul de fructe; Ulterior, se va introduce carnea, in piureul de legume de la masa de prinz - pui ,vita sau peste - mixata, in cantitati progresiv crescute. De doua ori pe saptamina se poate da galbenus de ou fiert tare, in locul carnii. Ca garnituri se poate inlocui piureul de legume cu spanac, orez, ciulama (sos alb); se pot prepara perisoare cu orez sau galuste de gris, facute numai cu galbenusul de ou.
    De la 8 luni se poate introduce in alimentatie iaurtul, simplu, natural, cantitati mici de unt si smintina, adaugate la masa de prinz sau constituind o masa separata (la ora 17:00-18:00), alaturi de mamaliguta sau paste fainoase (taietei). De la aceasta virsta este permisa piinea, biscuitii, prajiturele dietetice de casa (papanasi,de ex.). Sugarul va fi incurajat sa tina aceste alimente in mina si sa manince singur.
    Dupa 9 luni se poate schimba usor gustul alimentelor cu lamiie, bors, adaugate in supe sau cu usturoi in sosurile albe sau de rosii. Practic, pe masura ce se apropie de un an, copilul va putea sa manince mincare gatita, foarte variat, asemenator cu restul familiei, cu restrictie la sare, prajeli, condimente, oul crud/ albusul de ou, chiar preparat, carnea de porc, grasimi animale/vegetale in cantitate crescuta.
    De la virsta de un an laptele praf folosit se poate inlocui cu lapte de vaca, dar pentru mamele care mai alapteaza, este foarte bine sa nu intarce copilul, daca lactatia este prezenta si copilul manifesta inca interes pentru supt.
    Total interzise pina la un an sunt :
    · Mierea de albine
    · Albusul de ou
    · Carnea de porc
    · Alune, nuci, alte seminte (pericol de innecare)
    · Ciocolata
    · Alimente prajite, grase, condimentate
    Odata cu inceperea diversificarii se va tine cont ca sugarul trebuie sa primeasca si lichide in cantitate suficienta - apa minerala plata, sucuri de fructe facute in casa, ceai.
    Pe toata perioada diversificarii, parintii trebuie sa tina legatura cu medicul copilului, care va monitoriza starea de nutritie a copilului si evolutia curbei ponderale. Un lucru trebuie avut in minte, si anume ca fiecare copil are apetitul sau si ritmul sau de crestere si dezvoltare, de aceea el nu trebuie comparat cu alti copii, ci evaluat din punct de vedere clinic de catre medic



    Diversificarea - ordinea introducerii a alimentelor și cantitatea în funcție de vârstă:
    · 4 luni suc de morcov, mere, introducere în mod treptat;
    · 4,5 luni și suc de piersici, roșii, struguri;
    · 5 luni supă de zarzavat cu 3-5 % făină de orez cu adaos de 2-3 % ulei de porumb sau de măsline;
    · 5.5 luni piure de legume(din cele fierte în supă),piure de fructe(mere, piersici, banane);
    · 5,5 luni carne mixată (nu de porc), constituirea prânzului de ora 13 din supă de carne cu carne ,alternând cu supa de legume, ulei, unt, în piure de legume
    · 5,5 luni gălbenușul de ou de 2-3 ori pe săptămână în supă ;
    · 6 luni brânza calcică în supă sau piure (uneori și mai devreme la copii cu deficit ponderal), se mărește granulația alimentelor;
    · 7 luni iaurtul (bine acceptat de copil)
    · 8-9 luni budinci cu brânză, găluște din griș, prăjituri de casă cu aluat fraged, crème fierte, papanași, pâine, perișoare, mămăligă;
    · 9 luni biscuiți, sos alb, sufleuri;
    · 12 luni ou întreg, șuncă presată fără grăsime, lapte vacă, brânză de vaci fermentată.

    Recomandări în diversificarea alimentației la sugar
    · Sugarul trebuie să fie sănătos în momentul introducerii unui aliment nou;
    · Individualizarea primei diversificări – sugarului cu IP normal, va primii supă de legume sau piure de fructe ( la 5 luni) - sugarul cu IP sub normalul vârstei poate primi un făinos (nu griș)
    · Valoarea calorică a preparatului să fie de 65 – 70 Kcal/100 gr;
    · Preparatul nou se va introduce în mod progresiv;
    · Nu mai mult de un preparat pe săptămână;
    · Apariția tulburărilor digestive face necesară întreruperea preparatului pentru o perioadă;
    · Aversiunea copilului față de un aliment va face necesară înlocuirea acestuia și nu forțarea copilului;
    · Alimentul nou trebuie propus și nu impus;
    · Nou aliment nu va fi îndulcit;
    Succesul diversificării depinde de pregătirea mamei, educația anturajului(bunicii!!), și nu în ultimul rând de personalitatea copilului (care va ieșii întotdeauna învingător din confruntări și „învins” prin diplomația mamei).
    Curba ponderală ascendentă și dezvoltarea psio-motorie normală este cel mai bun criteriu în aprecierea reușitei diversificării.
    Autonomia copilului trebuie încurajată și în nici un caz pedepsită.
    7. Regimuri alimentare de alăptare
    a)alimentație naturală – lapte matern;
    b)alimentație mixtă( 2- 3 luni) –completă, alternă, sau prin sevraj-ul laptelui matern – lapte matern și preparate de lapte adaptate vârstei;
    c)alimentație artificială – preparate de lapte adaptate vârstei.
    Sunt o mamica implinita!
    sunt aici doar pentru cei dragi!
    "Cele rele sa se spele,cele bune sa se-adune."
    Lilypie 4th Birthday PicLilypie 4th Birthday Ticker
    Lilypie 2nd Birthday PicLilypie 2nd Birthday Ticker

  11. #11
    Floricica Cu Vechime xandrutza's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.08.2006
    Postari in forum
    5.009
    bravo nico!
    Alexandrina si puiutii ei, Raluca (03.08.1997), Narcisa (21.09.2006) si Diana (24.09.2008)