Terapii alternative pentru cresterea fertilitatii

/ / Modificat: 2017-09-29
Terapii alternative pentru cresterea fertilitatii

Medicina moderna exceleaza, la ora actuala, in tehnici de reproducere asistata, de la inseminarea intrauterina si fertilizarea in vitro, pana la injectarea intracitoplasmatica cu sperma si transferul intrafalopian al gametilor sau zigotilor. Din pacate, niciuna din aceste metode nu garanteaza in totalitate sporirea sanselor de conceptie.

Multe femei au apelat la terapii alternative, precum acupunctura, pentru a ramane insarcinate. Chiar daca studiile de specialitate nu au reusit sa demonstreze mereu eficacitatea acestora, multe paciente au inregistrat rezultate pozitive, cel mai probabil datorita faptului ca terapiile alternative pentru cresterea fertilitatii tintesc, in primul rand, reducerea stresului si combaterea depresiei si anxietatii.

Acupunctura si fertilitatea

Parte integranta a medicinei traditionale chinezesti, acupunctura, se bazeaza pe ideea ca energia vitala circula prin corpul uman pe cai invizibile numite meridiane. Specialistii in acupunctura stimuleaza anumite zone de-a lungul acestor meridiane cu ajutorul unor ace, pentru a directiona fluxul de energie. Tehnica poate imbunatati circulatia sangelui catre ovare, contribuind astfel la ingrosarea mucoasei uterine si succesul inseminarii artificiale. De asemenea, poate proteja ovarele impotriva deteriorarii.

Chiar daca acupunctura nu creste sansele de conceptie, studiile arata ca reduce stresul, anxietatea si depresia. Asigura-te ca terapeutul la care apelezi este certificat de Institutul National de Medicina Complementara si Alternativa "Prof. Dr. Florin Bratila" (INMCA) sau o alta institutie de profil.

Imaginatia ghidata

In timpul unei sedinte de imaginatie ghidata, un terapeut instruit iti va oferi indrumari in cadrul unui exercitiu de vizualizare, pentru a produce schimbari fiziologice in organism. Exista si inregistrari audio care te ajuta sa-ti imaginezi un loc preferat sau sa-ti repeti mental un rezultat dorit - cum ar fi conceperea unui copil, pentru a mari sansele de succes.

Plante care stimuleaza fertilitatea

Exista foarte multe plante recunoscute pentru efectele lor benefice asupra fertilitatii feminine si masculine. Ele imbunatesc calitatea ovulelor, regleaza ciclul menstrual, cresc cantitatea si calitatea spermei si fortifica organele reproducatoare. Atentie insa: chiar daca vorbim de produse naturale, substantele active pe care le contin sunt foarte puternice si nu trebuie administrate fara supravegherea medicului.

Plantele care stimuleaza secretia de progesteron, utilizate pe tot parcursul ciclului menstrual, pot inhiba ovulatia. In mod similar, plantele estrogenice pot interfera cu productia naturala de estrogen a organismului. La fel ca si medicamentele, preparatele pe baza de plante nu trebuie luate niciodata dupa ureche, deoarece pot face mai mult rau decat bine.

Yoga

Orice forma de exercitiu fizic stimuleaza eliberarea de endorfine, mentine sanatatea inimii si intareste sistemul imunitar. Yoga combate stresul cronic, avand efecte benefice asupra sistemului nervos central si metabolismului. In plus, regleaza activitatea hormonala, sporind astfel fertilitatea.

Ai mare grija fiindca practicata incorect, yoga poate avea efecte negative. De exemplu, adoptarea anumitor pozitii de yoga in timpul menstruatiei poate provoca directionarea fluxului de sange inapoi in trompele uterine si in cavitatea abdominala, ceea ce compromite fertilitatea.

Programele "Body Mind"

Aproape jumatate dintre femeile care ajung la endocrinolog pentru probleme de fertilitate sufera de o tulburare de anxietate generalizata. Studiile arata ca femeile care duc o viata cat mai lipsita de stres au cu 93% mai multe sanse sa conceapa un copil si sa duca o sarcina la termen. Asadar, secretul este sa respiri adanc si sa te relaxezi.

Programele de fertilitate "Body Mind" te invata 10 tehnici diferite de relaxare, intr-un mediu format in jurul unui grup de sprijin. Statisticile la nivel mondial arata ca femeile diagnosticate cu infertilitate care participa la astfel de programe, isi reduc semnificativ nivelul de stres, marindu-si sansele de a ramane insarcinate. Mai mult, cercetarile arata ca aproximativ 45% dintre paciente ajung sa conceapa in termen de 6 luni de la finalizarea unui program "Body Mind", cu o durata de 10 saptamani. In fiecare saptamana, participantele invata sa-si gestioneze stresul prin strategii de respiratie profunda, meditatie sau restructurare cognitiva - proces care modifica emotiile distructive si gandirea negativa prin confruntarea acestora cu realitatea.

Terapii complementare pe care le poti aplica la tine acasa

Infertilitatea afecteaza fiecare fateta a existentei unei femei, de la sanatatea fizica si emotionala, pana la relatiile sociale si pofta de viata. Studiile arata ca femeile care se supun unor tratamente de fertilitate sunt la fel de stresate ca si persoanele diagnosticate cu o forma de cancer.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa te relaxezi:

Dezvolta-ti capacitatea de constientizare

Majoritatea oamenilor sunt atat de deconectati de propriul corp, incat nici nu realizeaza ca sunt stresati. Poti incerca terapia cu Biodots (din engleza, "puncte bio"), inventata de Bob Grabhorn. Aceste "buline" fabricate din material sensibil la caldura se lipesc pe piele si actioneaza ca un termometru, schimbandu-si culoarea in functie de starea ta de spirit. Cand te stresezi, capilarele se strang, reducand fluxul sangelui la suprafata pielii. De aceea mainile se simt reci. Daca biodot-ul tau devine negru, inseamna ca esti stresata. Poti schimba culoarea Biodot-ului respirand adanc si relaxandu-te.

Scapa de tensiunea din capul pieptului

Intinde-te pe spate, cu bratele intinse in lateral, palmele orientate in sus si picioarele usor desfacute. Aceasta pozitie de yoga numita "Savasana" te va ajuta sa te eliberezi de stres.

Atinge-ti inima sau burta

Iti va muta atentia de la gandurile tale negative catre corpul tau, pentru a-ti putea accesa intuitia. Respira adanc. O respiratie profunda poate schimba semnificativ modul in care te simti.

Tine un jurnal

Cand simti nevoia sa te eliberezi emotional, asterne-ti gandurile pe hartie. Scrisul te poate ajuta sa procesezi lucrurile si sa le vezi intr-o lumina noua.

Da uitarii grijile cotidiene

Imagineaza-ti un minunat apus de soare. Inchide ochii si transporta-ti mintea intr-un loc pasnic, pe care-l indragesti. Relaxeaza-te si elibereaza-te de energia negativa.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tratamente fertilitate Crestere fertilitate Metode stimulare fertilitate Acupunctura fertilitate Yoga fertilitate Plante pentru fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre