Fructul castitatii (Vitex Agnus Castus) sporeste fertilitatea femeilor

/ / Modificat: 2011-09-19
Fructul castitatii (Vitex Agnus Castus) sporeste fertilitatea femeilor

Fructul castitatii sau Vitex Agnus Castus este una dintre cele mai eficiente plante in privinta sporirii fertilitatii la femei. Are o multime de beneficii asupra sanatatii tractului genital, secretiei de hormoni in vederea reproducerii si combaterii efectelor sindromului premenstrual.

Descriere

Vitex Agnus Castus sau fructul castitatii mai se gaseste si sub denumirea de piperul calugarilor sau mielarea. Aceasta planta este originara din tarile mediteraneene si asiatice.

Creste sub forma unui arbust destul de inalt - de 2-4 m - care infloreste in mijlocul verii. Abia dupa polenizare apar fructele care sunt de culoare rosu foarte inchis, spre negru. Fructele sunt culese in lunile octombrie si noiembrie, atunci cand sunt foarte coapte. Acestea sunt folosite in scop fitoterapeutic.

Ce proprietati are?

Fructul castitatii este un remediu medicinal destul de ambiguu. Este considerat un foarte bun tonic uterin si un puternic vindecator al problemelor genitale la femei, dar in acelasi timp este si afrodiziac si antiafrodiziac. El se numeste fructul castitatii pentru ca avea in trecut capacitatea de a scadea libidoul femeilor. Astazi, se considera ca are efect stimulator pentru libido la femei si antiafrodiziac pentru barbati.

Specialistii insa au reusit sa demonstreze capacitatile plantei de a regla secretia ovariana si de a restabili echilibrul endocrin. Reprezinta unul dintre cele mai eficiente remedii pentru sporirea fertilitatii la femei.

De asemenea, un beneficiu important al plantei este faptul ca reduce simptomele neplacute ale sindromului premenstrual. Vitex Agnus Castus regleaza functiile glandei pituitare, in special ceea ce priveste secretia de progesteron.

Planta mai poate fi folosita si pentru actiunile oftalmice, tonice (fizice si psihice), sedative sau stomahice.

Fructul castitatii si influenta asupra fertilitatii

S-a demonstrat ca efectele acestei plante reusesc sa imbunatateasca capacitatea de a concepe copii a femeilor. Fructul castitatii a fost supus mai multor teste si s-a demonstrat ca sporeste fertilitatea in 2 directii:

  • prin incurajarea secretiilor de hormoni implicati in reproducere si stabilizarea lor, precum si prin reglarea ciclurilor menstruale;

Echilibrul hormonal este esential in conceperea copiilor. Pentru ca sarcina sa poata aparea este important ca femeia sa aiba un ciclu menstrual si o ovulatie regulate. Vitex Agnus Castus are aceasta putere de restabilire si reglare a fluctuatiilor hormonale.

Mod de preparare

Cel care se foloseste fructul pentru realizarea remediilor naturiste impotriva diverselor afectiuni este fructul arbustului. Tratamentele se regasesc fie sub forma de infuzie, ulei, capsule, fie de tinctura.


Infuzia se realizeaza dintr-o lingurita de planta uscata si o cana de apa fierbinte care se lasa la infuzat cam un sfert de ora. Se bea de 3 ori pe zi.

Tinctura – se cumpara din comert si se administreaza 1 ml de 3 ori pe zi.

Contraindicatii

Specialistii sustin ca nu exista contraindicatii in administrarea tratamentului cu fructul castitatii si nici efecte secundare notabile.

In plus, ei spun ca tratamentul poate fi administrat chiar si perioada lunga de timp – 18 luni – fara a avea efecte secundare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tratamente naturiste infertilitate Plante pentru fertilitate Sindrom premenstrual

Articole recomandate

Citeste si despre