Sexul copilului, metode de selectare

/ / Modificat: 2016-06-01
Sexul copilului, metode de selectare

Sexul copilului poate fi oare ales prin anumite metode? Ati visat intotdeauna sa aveti o fetita?  Sau poate va doriti un baietel? Ei bine, noile tehnologii permit acum unor cupluri sa aleaga sexul copilului lor inainte de sarcina.

Multe cupluri doresc sa aiba un copil de un anumit sex pentru a preveni anumite afectiuni medicale sau pentru a crea un echilibru in familia lor.

Procedurile de alegere ale sexului copilului sunt acum disponibile in clinicile din toata lumea pentru a ajuta cuplurile sa aiba un copil de un anumit sex. Cand vine vorba de a alege sexul copilului avem de a face cu un subiect fierbinte indelung dezbatut si este asociat cu multe aspecte etice, morale si legale.

Selectarea sexului copilului sau selectarea genului este orice metoda folosita pentru a-ti creste sansele de avea un copil de un anumit sex. Fiecare ovul contine un cromozom X, in timp ce spermatozoizii contin fie un cromozom X, fie un cromozom Y.

Cand un spermatozoid care contine un cromozom X fertilizeaza un ovul, se va naste o fetita, iar atunci cand un spermatozoid care contine un cromozom Y fertilizeaza un ovul, se va naste un baiat.

In general, exista aproximativ 50% sanse de a avea un baiat si 50% de a avea o fata. Tehnicile de selectare ale sexului copilului exista pentru cresterea sanselor de a avea un copil de un anumit sex, masculin sau feminin.

Aceste metode au la baza putine explicatii stiintifice sau chiar nici una si nu cresc cu adevarat sansele de avea fie un baiat fie o fata. Evolutia tehnologica recenta a permis ca selectarea sexului copilului sa devina mult mai precisa si eficienta.

Datorita acestei tehnologii, cuplurile isi pot imbunatati semnificativ sansele de a avea un copil de un anumit sex.

Motivele pentru care cuplurile recurg la selectarea sexului copilului sunt numeroase. Cele intalnite motive care determina alegerea unui anumit sex sunt:

  • bolile genetice: unele cupluri se tem sa nu transmita anumite boli genetice copiilor lor; unele, cum ar fi hemofilia si distrofia musculara, sunt asociate cu sexul masculin; pentru a evita aparitia bolii la copilul lor, unii parinti aleg sa aiba o fata;

  • echilibrul familiar: echilibrul familiar este, de asemenea, un motiv des intalnit pentru selectarea sexului; cuplurile care au deja un copil, aleg adesea sa aiba un copil de sex opus pentru a echilibra familia;
  • Metodele de alegere ale sexului copilului

    sex copil sarcina

    Metode de selectare a sexului

    Exista 3 tipuri de proceduri disponibile de selectare a sexului:

    1) Metoda gradientului

    Metoda gradientului este una dintre cele mai simple metode de selectare. Spermatozoizii de la tata sunt plasati intr-un aparat care se invarte rapid, numit centrifuga.

    Prin rotire acesta ajuta la separarea spermatozoizilor cu cromozomi Y de cei cu cromozomi X, care sunt mai grei, deoarece contin mai mult material genetic. Spermatozoizii care contin cromozomul dorit sunt apoi folositi in IUI (Inseminarea artificiala intrauterina) pentru a avea un copil cu sexul dorit.

    Metoda gradientului este asociata cu o rata scazuta de succes, dar nu este atat de costisitoare ca alte tehnici de selectare a sexului.


    2) Citometria in flux

    Citometria in flux (FC) este o alta tehnica de sortare a spermatozoizilor. Aceasta foloseste substante fluorescente pentru a ilumina spermatozoizii care contin cromozomi X. Aceasta substanta fluorescenta adera de materialul genetic din spermatozoizi.

    Deoarece spermatozoizii care contin cromozomi X au mai mult material genetic, acestia vor colecta mai multa substanta fluorescenta decat spermatozoizii care contin cromozomi Y. Un aparat laser este folosit apoi, pentru a separa cele doua tipuri de spermatozoizi.

    Spermatozoizii cu cromozomi apropiati, sunt folositi apoi in IUI (Inseminarea artificiala intrauterina) sau FIV. Rata de succes a citometriei in flux este mare: exista 60–70% sanse sa concepi un copil de sexul dorit.

    3) Diagnosticul  genetic de preimplantare (DGP)

    Diagnosticul genetic de preimplantare (DGP) este una dintre cele mai de succes metode atunci cand este vorba despre selectarea sexului. Aceasta este o procedura complexa, ce implica crearea embrionilor care sunt apoi analizati din punct de vedere al structurii celulare si al ADN-ului.

    Embrionii sunt creati intr-un laborator si incep sa se divida. Dupa 3 sau 4 zile, o celula din fiecare embrion divizat, este indepartata si analizata pentru ADN si materialul genetic. Odata ce sexul embrionului este determinat, doar embrionii cu sexul dorit sunt implantati in uterul mamei in timpul FIV.

    Diagnosticul genetic de preimplantare (DGP) are o eficienta crescuta (99% sanse de a avea un copil de sexul dorit).

    Aspecte etice si legale

    Alegerea sexului unui copil este un subiect indelung dezbatut in toata lumea. Principalul motiv al acestor dezbateri este faptul ca procedurile de selectie a sexului sunt impotriva convingerilor morale ale multor persoane.

    Unii argumenteaza ca selectarea sexului perpetueaza discriminarea sexuala si stereotipurile. Multe persoane sunt ingrijorate ca selectarea sexului va avea un impact negativ asupra ratei de nou-nascuti de sex masculin sau feminin in anumite tari.

    Altii se ingrijoreaza ca aceasta tehnica va duce in timp la dorinta de a selecta si alte caracteristici ale copilului, inclusiv culoarea parului, culoarea ochilor si nivelul de inteligenta. De aceea, selectia sexului bazata pe alte considerente decat cele medicale, a fost interzisa in anumite tari.

    In prezent nu exista legi care sa guverneze asupra procesului de selectie sexuala si clinicile de fertilizare pot efectua aceasta procedura la discretie.

    Oricum, tehnicile de selectie sexuala sunt oferite, de obicei, acelor persoane care sunt ingrijorate de bolile genetice. De exemplu, selectia sexuala bazata pe alte motive decat cele medicale, este ilegala in Marea Britanie si Canada.

    Daca esti interesata de tehnicile de selectare a sexului, asigura-te ca ai contactat autoritatile guvernamentale locale, pentru a te informa in legatura cu aspectele legale.

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Sex copil sarcina Concepere fetite Concepere baieti Sexul copilului

    Articole recomandate

    Citeste si despre