Preconceptia, intre mit si realitate

/ / Modificat: 2014-01-23
Preconceptia, intre mit si realitate

In materie de sfaturi despre cum sa ramai insarcinata, literatura este foarte bogata. Iar cand vine vorba de alegerea sexului copilului sau a zodiei in care se naste, ideile par sa nu se mai sfarseasca. Dar oare cate dintre ele sunt adevarate?

Traim intr-un secol in care nu ne mai permitem sa credem ca suntem manipulati de soarta. De fapt, nici nu mai acceptam acest termen. Vrem sa alegem si sa decidem noi insine ce ni se intampla. In mod ciudat insa, pentru a controla unele lucruri inca incontrolabile, apelam la tot felul de tertipuri care n-au nici o baza stiintifica.

Daca vrei sa ramai insarcinata, sa nu faci sex prea des

"Daca vrei sa ramai insarcinata, sa nu faci sex prea des, pentru ca se aglomereaza in uter spermatozoizi in toate stadiile de descompunere, iar cei proaspeti si viabili nu ajung la ovul."

Uterul este un organ cavitar, captusit la interior cu un epiteliu mucos. Pe langa multiplele functii in reproducere, acest epiteliu are proprietatea de a-si mentine curatenia prin secretia de mucus.

Mucusul curge constant si se elimina la exterior prin vagin ducand celulele moarte din endometru (epiteliul uterin). In afara perioadelor fertile, mucusul secretat de colul uterin este vascos si nu permite intrarea spermei in uter. In perioadele fertile, cand mucusul cervical este mai fluid, spermatozoizii patrund in cavitatea uterina calatorind spre trompe.

Ei au mobilitate proprie, fiind dotati cu un flagel ale carui miscari le permit deplasarea contra curent spre a intalni ovulul. Numai cei viabili si vigurosi vor putea inainta, lasandu-i in urma pe cei neviabili.

E o metoda de selectie naturala a celor mai buni spermatozoizi. In uter nu se acumuleaza deci celule moarte, ele fiind indepartate in mod constant. Niciodata un spermatozoid care e aproape de sfarsitul vietii nu va reusi sa ajunga la ovul, cu atat mai putin sa-l fecundeze.

Invelisul ovulului e imposibil de patruns daca spermatozoidul nu e "in standarde". Fertilizarea va fi realizata de catre cel mai puternic.

Dar cum stiu spermatozoizii pe ce drum s-o apuce? Aceste celule, cu toate ca sunt foarte mici sunt dotate cu niste "simturi" speciale. Acestea se numesc "reotactism" si "chemotactism".

Primul este perceperea curentului fluidelor din interiorul uterului, iar al doilea inseamna ghidarea dupa substantele chimice specifice emise de catre ovul, pentru care spermatozoidul are receptori speciali. Metaforizand putin, am putea spune ca ovulul este "parfumat", iar spermatozoidul se ia dupa miros.

Daca nu ai orgasm, nu poti sa ramai insarcinata

"Daca nu ai orgasm, spermatozoizii nu intra in uter deci nu poti sa ramai insarcinata."

Nu orgasmul e cel care determina patrunderea spermatozoizilor in uter. Factorii care contribuie la aceasta sunt: fluiditatea mucusului cervical, mobilitatea proprie a spermatozoizilor, permeabilitatea trompelor si a colului uterin. Daca pe traseul lor nu exista nici un blocaj (polip, vegetatii, inflamatie etc.), drumul e deschis. Canalul vaginal are o lungime de 8-10 cm.

In interiorul vaginului si al uterului nu exista spatiu deschis, iar epiteliile care le tapeteaza se afla in contact intim. Miscarile corpului antreneaza deplasari ale acestor epitelii unul peste altul, favorizand si deplasarea fluidelor si, deci, a spermei.

Credinta ca orgasmul este necesar pentru obtinerea sarcinii este sursa tulburarilor anorgasmice la femeile care doresc copii, dar si la cele care nu ii vor. Primele si-l doresc prea mult si il considera obligatoriu, iar celelalte se tem de el.

Nu orice pozitie e buna pentru conceptie

"Sperma trebuie introdusa adanc in vagin. Nu orice pozitie e buna pentru conceptie. Dupa contact trebuie sa stai cu bazinul ridicat pe o perna si cu picioarele sprijinite de perete, altfel gravitatia iti dejoaca planurile."

Vaginul e un organ tubular suficient de scurt pentru ca sperma sa-l umple, indiferent in ce parte a lui este depusa. Aceasta nu va curge din el ca dintr-un pahar. Faptul ca epiteliile se afla in contact face ca o cantitate necesara de sperma sa fie antrenata inspre uter si trompe prin fenomenul de capilaritate.

Spermatozoizii au mobilitate proprie, fiind dotati cu un flagel ale carui miscari le permit deplasarea contra curent spre a intalni ovulul. Numai cei viabili si vigurosi vor putea inainta, lasandu-i in urma pe cei neviabili.

E o metoda de selectie naturala a celor mai buni spermatozoizi. In uter nu se acumuleaza deci celule moarte, ele fiind indepartate in mod constant. Niciodata un spermatozoid care e aproape de sfarsitul vietii nu va reusi sa ajunga la ovul, cu atat mai putin sa-l fecundeze.

Invelisul ovulului e imposibil de patruns daca spermatozoidul nu e "in standarde". Fertilizarea va fi realizata de catre cel mai puternic.

Dar cum stiu spermatozoizii pe ce drum s-o apuce? Aceste celule, cu toate ca sunt foarte mici sunt dotate cu niste "simturi" speciale. Acestea se numesc "reotactism" si "chemotactism".

Primul este perceperea curentului fluidelor din interiorul uterului, iar al doilea inseamna ghidarea dupa substantele chimice specifice emise de catre ovul, pentru care spermatozoidul are receptori speciali. Metaforizand putin, am putea spune ca ovulul este "parfumat", iar spermatozoidul se ia dupa miros.

"Metoda enuntata mai sus nu va creste sansele de a concepe un copil dar, ce-i drept, nici nu le scade.

Dietele de slabit scad fertilitatea

Renuntarea la o dieta nu e necesara daca e doar hipocalorica, dar echilibrata din punct de vedere nutritiv. Probleme de fertilitate apar doar daca exista malnutritie si dezechilibre nutritive grave. Printre ele se numara carentele vitaminice marcate, obezitatea si casexia.

Femeile obeze sau cele prea slabe au sanse mult reduse de a avea copiii. Carenta de vitamina E da tulburari ale hormonilor sexuali. Se intalnesc tulburari de ovulatie si dificultati in producerea nidatiei, avortul spontan fiind foarte frecvent.

O dieta echilibrata e necesara oricand pentru un organism sanatos. Si nu uitati: vitaminele trebuie procurate din alimente!

Tratamentul cu Polidin creste fertilitatea

Fals! Polidinul este un preparat imunostimulator constituit dintr-un amestec din anumite bacterii tratate termic, astfel incat sa nu mai fie patogene. Introduse in corp pe cale injectabila, aceste bacterii provoaca totusi raspuns imun. In eventualitatea unei infectii cu aceleasi bacterii, dar de aceasta data patogene, organismul are pregatita apararea si boala e evitata.

Tratamentul cu Polidin se foloseste profilactic si ca adjuvant in cazuri de infectii acute recurente sau cronice cu localizari diferite in corp (cai respiratorii, tract urinar, aparat genital), pentru evitarea suprainfectiilor in boli virale, arsuri extinse etc.

Efect benefic asupra aparatului reproducator are in cazul in care exista o boala inflamatorie pelvina (metrita, anexita), de natura infectioasa, care impiedica aparitia sarcinii. Dar in acest caz un simplu tratament cu Polidin nu vindeca boala, ea necesitand un tratament complet specific, prescris de medicul ginecolog.

Daca vrei sarcina, sa nu te speli dupa contact timp de 24 de ore

Desigur, daca doresti sa ramai insarcinata e bine sa nu te speli imediat dupa contact. Dar 24 de ore e mult prea mult. Spalatura vaginala e utilizata ca metoda naturala de contraceptie, dar e departe de a fi eficienta.

Abstinenta sau contactele sexuale rare scad fertilitatea masculina

Infertilitatea masculina poate avea drept cauze disfunctii hormonale, infectii ale tractului genital (boli cu transmitere sexuala - in special cele nemanifeste clinic, orhite etc.), cauze anatomice (malformatii congenitale sau dobandite in urma unor boli), anomalii congenitale sau dobandite ale procesului de spermatogeneza, tulburari de dinamica sexuala (tulburari de erectie, anejacularea sau ejacularea retrograda etc.) consum de droguri etc.

Spermatozoizii sunt generati constant de catre un mare grup de celule specializate. Cei neejaculati se resorb in epididim si sunt distrusi de catre niste celule numite macrofage.

De fapt, cercetatorii nu s-au pus de acord daca abstinenta e benefica sau dauneaza calitatii spermei. Dar daca exista o diferenta, aceasta e cu siguranta foarte mica, altfel ar fi fost mult mai evidenta.

Un lucru insa e sigur: o activitate sexuala normala are implicatii pozitive fiziologice, psihice si afective. Cu precizarea ca fiecare cuplu isi are normalitatea proprie.

Alegerea sexului copilului

Desi este un subiect foarte des intalnit in vremurile moderne, alegerea sexului copilului a preocupat oamenii din timpuri stravechi, cand stiinta si tehnica aveau cu totul alte coordonate. Din acele timpuri dainuie unele credinte cum ar fi aceea ca facand sex cand e luna plina vei aduce pe lume o fetita.

Credinte si metode eronate despre cum sa concepi o fetita sau un baietel, la alegere, exista si azi. Iata cateva dintre ele:

"Daca vrei o fetita trebuie sa ai orgasm inaintea sotului. Daca el are orgasm primul, vei face baiat.";

"Unii barbati nu pot face decat baieti, altii numai fete.";

"Sa te abtii de la orgasm daca vrei fata.";

"Exista anumite ore sau zile ale lunii in care daca ramai insarcinata sigur vei avea fata. In celelalte, numai baiat.";

"Femeile cu diabet vor avea baieti pentru ca glucoza in exces va determina cresterea muschilor.";

"Daca poftesti dulciuri vei avea fata. Daca poftesti ce-i place sotului, de asemenea.";

"Barbatii cu activitate sexuala crescuta si femeile libertine vor face baieti.";

"Daca vrei baiat trebuie sa mananci alimente sarate si carne rosie, pentru fata dulciuri si peste."


Mai degraba toate acestea reflecta prejudecatile populare legate de sexualitate, femei si barbati. As putea inventa si eu o reteta de felul acesta, acum, pe loc: "Daca faci sex pe masa de gatit vei avea fata. Daca faci sex in garaj sigur ai sa faci baiat."

Iata cateva date de anatomie si fiziologie pentru a explica de ce toate acestea sunt false.

Femeia e caracterizata de prezenta a cate doi cromozomi X in celule, barbatii au un cromozom X si unul Y. Sumar spus, ovulele si spermatozoizii sunt jumatati de celule care, cand se vor uni vor forma din nou o celula intreaga. Informatia genetica se imparte la doi cand iau nastere celulele sexuale. Cromozomii sexuali (perechea XX si perechea XY) se impart si ei, fiecare gamet primind cate un cromozom de sex. Ovulele vor avea toate cate un cromozom X iar spermatozoizii - 50% cate un cromozom X si 50% cate un cromozom Y. Acest raport este exact si nu se poate modifica in nici un fel.

E usor de dedus ca spermatozoizii sunt cei care au drept de veto in ce priveste sexul viitorului copil. Un ovul X si un spermatozoid X vor da un zigot XX, adica fetita. Un ovul X si un spermatozoid Y vor da un zigot XY, adica baietel.

Factorii implicati in realizarea miraculoasei intalniri intre celulele sexuale si realizarea fecundatiei sunt: permeabilitatea colului si a trompelor, fluiditatea mucusului cervical, dinamica fluidelor care transporta celulele sexuale, mobilitatea proprie a spermatozoizilor datorita careia ei pot inota contra curent in susul trompelor uterine, simturile speciale ale spermatozoizilor (reotactismul si chemotactismul) si, bineinteles, prezenta celulelor sexuale viabile si sanatoase.

Reotactismul este proprietatea spermatozoidului de a percepe curentul fluidelor din interiorul uterului si al trompelor. Chemotactismul este ghidarea dupa substantele chimice emise de ovul pentru care spermatozoidul are receptori speciali.

Pentru nidatie, endometrul, la randul lui, trebuie sa fie sanatos si tabloul hormonal cu aspectul normal.

Prezenta sau absenta orgasmului, locul exact unde este depusa sperma in vagin sunt lipsite de importanta, avand in vedere aceste dotari tehnice si echipamentul sofisticat al aparatului reproducator uman.

De asemenea, preferintele alimentare n-au nimic de-a face cu procesul intim al fecundatiei. Alimentatia nu influenteaza compozitia mucusului cervical astfel incat sa favorizeze unul din sexe. Proprietatile acestuia sunt controlate prin mecanisme hormonale in functie de fazele ciclului menstrual.

Sexul copilului  e stabilit in momentul fecundarii si absolut nimic nu mai poate schimba acest lucru. In prezent nici cea mai evoluata inginerie genetica nu e capabila de asa ceva. Cu atat mai putin diabetul sau ce mananci.

Nu exista nici un mecanism fiziologic care sa lege trasaturile de temperament ale parintilor cu functia spermatogenetica si totdeauna gametii mascului se produc in raportul de 1:1 spermatozoizi X: spermatozoizi Y. La orice barbat cu aceasta functie pastrata.

Cand stiinta isi spune cuvantul

Din punctul de vedere al medicului, dorinta de a avea un copil de un sex anume e justificata atunci cand exista in familie o boala genetica cu transmitere legata de sex, pentru a evita perpetuarea ei.

Eligibili pentru a alege sexul copilului sunt si acei parinti care mai au unul sau mai multi copii de un sex anume si doresc unul de sex opus.

Stiinta si tehnica actuale permit intr-o buna masura un astfel de demers. Exista mai multe metode, care implica fertilizarea in vitro si inseminarea artificiala.

Aceste metode sunt scumpe, necesita tratamente aditionale care pot avea efecte secundare importante, dar uneori sunt singura solutie pentru un cuplu. Sansele lor de reusita se ridica pana la 100%.

Cercetarile au stabilit ca spermatozoizii purtatori de cromozom X sunt mai mari decat confratii lor cu Y, deoarece cromozomul X este mai mare. Din acest motiv ei au o mobilitate usor mai redusa.

Pe aceste diferente (de marime si mobilitate), s-au elaborat cateva tehnici de selectare a lor, in vitro. Apoi, folosind inseminarea artificiala, o femeie va primi o cantitate de sperma continand o concentratie ridicata de spermatozoizi purtatori ai cromozomului dorit.

Metodele acestea sunt mai ieftine si mai usor de aplicat, dar nu garanteaza reusita. Sansele lor de izbanda se situeaza intre 50% si 90%.

Tot pe baza acestor diferente intre spermatozoizi, s-au intocmit metode de alegere a sexului copilului, care pot fi aplicate acasa. Aceste metode poarta numele celor care le-au realizat. Dar sansele lor de reusita sunt mult mai mici decat pretind parintii lor.

Motivul? Nu e usor sa te pui cu mama natura! Pana una alta, ea e mult mai ingenioasa ca noi, produsele ei. Variabilitatea e una din trasaturile ei de baza si e vitala pentru mediul biologic. Pentru a mentine variabilitatea, natura a elaborat niste mecanisme extrem de complexe care sa concure la conceperea unui copil. Din acest motiv, ele sunt foarte greu de controlat, mai ales ca nu sunt pe deplin cunoscute.

Promovarea metodelor de alegere a sexului unui copil se fac din ratiuni comerciale si finaciare. O data cu metoda se vand truse de investigare a ovulatiei, emisiuni TV cu audienta mare, carti, site-uri pe internet etc.

Cum ziceam, sansele lor de reusita sunt mult mai mici decat cele pretinse, totusi ele exista. Informatiile pe care trebuie sa le aiba in vedere cei care doresc sa le aplice sunt urmatoarele: durata de viata a ovulului este de maxim 24 de ore; spermatozoidul traieste maxim 72 de ore. Spermatozoizii purtatori de cromozom X sunt putin mai mari, traiesc mai mult, dar se deplaseaza mai lent decat cei purtatori de cromozom Y.

Data ovulatiei trebuie cunoscuta. Aceasta informatie se obtine cu ajutorul testelor de ovulatie ce se comercializeaza in farmacii. Ele masoara temperatura bazala care este usor mai ridicata (37 grade celsius) si fluiditatea mucusului cervical, care de asemanea este mai mare in perioada fertila.

Metoda spune ca daca doresti un baietel trebuie sa faci sex in ziua ovulatiei. Spermatozoizii Y vor alerga mai iute si unul din ei va fi norocosul castigator al cursei. Daca speri sa ai o fetita trebuie sa ai contact sexual cu 2-3 zile inainte de ovulatie. Astfel in momentul in care aceasta se produce, spermatozoizii Y vor fi deja epuizati si cei purtatori de cromosom X vor putea culege laurii.

Succesul nu e garantat. Unul din motive e acela ca diferentele dintre spermatozoizi sunt mici. Mama natura trebuie sa mentina un echilibru intre populatia feminina si cea masculina. Dar e cunoscut ca in medie si in mod constant se nasc cu 5-6% mai multi baieti decat fete.

Alt motiv e ca monitorizarea ovulatiei ofera informatii inexacte. La femeile cu cicluri neregulate e aproape imposibil sa obtii data exacta a ovulatiei. Apoi, consistenta mucusului cervical poate fi influentata de unii factori: folosirea de lubrifiante, dusul, alaptatul, modificari hormonale, infectii vaginale, unele conditii medicale (ex.: diabetul) pot influenta compozitia florei vaginale si secundar fluiditatea mucusului.

Temperatura bazala poate fi crescuta, dand rezultate fals pozitive, in infectii (nedepistate, netratate, chiar si cele de origine dentara, aparent banale), oboseala, stres, consum de alcool, unele medicamente etc. De aceea, unii cercetatori spun ca testele de ovulatie sunt lipsite de baza stiintifica.

Totusi, in final, aplicarea unei astfel de metode e gratuita si e posibil sa dea rezultatele asteptate.

Dar exista si efecte negative. Se poate intampla ca din cauza contactului sexual programat sa scada libidoul unuia sau al ambilor parteneri si aceasta aventura sa se transforme intr-un element de stres. Iar stres-ul e indeobste acceptat ca reduce sansele de aparitie a unei sarcini.

In general nu e bine sa ne fixam niste teluri mai mari ca noi. Intr-un final, baietel sau fetita, capricorn, balanta sau pesti, copilasul va fi lumina ochilor nostri. Il vom ingriji asa cum se cuvine, il vom iubi si vom fi in culmea fericirii ca l-am adus pe lume.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Preconceptie

Articole recomandate

Citeste si despre