Sarcina si factorul Rh

/ / Modificat: 2007-01-13
Sarcina si factorul Rh
Intrebare:

- Am 27 ani si am 3 intreruperi de sarcina si o sarcina pierduta la 3 luni. De curand am facut niste analize si mi sa spus ca am Rh negativ iar sotul meu pozitiv. Dupa ce am pierdut sarcina, am inceput sa iau anticonceptionale si am luat 5 ani. De aprox. 10 luni am intrerupt tratamentul. Acum ne dorim f. mult un copil, dar imi este frica din cauza Rh-ului si mai ales ca dupa intreruperi nu am facut tratament pentru imunizare. Spuneti-mi va rog ce sanse am sa fac un copil sanatos din toate punctele de vedere.

Raspuns:




 

O femeie cu Rh negativ si un partener cu Rh pozitiv pot avea o sarcina cu fat Rh pozitiv sau negativ (nu aveti cum sa influentati acest fapt - e o intamplare).

Daca fatul este Rh pozitiv, este posibil ca in timpul nasterii, sau in cazul unui avort (cazul dumneavoastra) sa se produca o mica transfuzie de sange de la fat la mama, si organismul mamei sa produca anticorpi anti factor Rh (de aceea era bine daca erati la curent cu incompatibilitatea de Rh de la prima sarcina si, mai ales, daca se realizau imunizari dupa fiecare intrerupere de sarcina).

Acesti anticorpi, la urmatoarea sarcina, daca fatul este tot Rh pozitiv, pot trece la fat si pot determina o reactie de izoimunizare fetala (ce determina in cadrul organismului fatului anemie grava si icter).

In mod obisnuit, la o femeie cu Rh negativ si partener cu Rh pozitiv, dupa prima sarcina sau avort se administreaza imunoglobuline anti factor Rh, pentru a pacali organismul si a-l impiedica astfel sa produca anticorpi.

Daca totusi imunizarea s-a produs prin orice alt mijloc, viitoarea sarcina va reprezenta o sarcina cu risc, deci trebuie atent monitorizata.

Situatia cea mai de dorit este ca fatul sa aiba Rh negativ, situatie in care nu mai are loc nici o agresiune asupra hematiilor din sangele fetal. Daca totusi fatul va avea Rh pozitiv, tot ceea ce se poate face este dozarea in dinamica (repetata) a titrului de anticorpi anti Rh.

Daca fatul este viabil, prima dozare se face la 16 saptamani de sarcina. Daca anticorpii anti Rh sunt absenti urmatoarele dozari se fac in saptamanile 28 si 36.

Daca anticorpii sunt prezenti, ne intereseaza titrul (dilutiile in care se observa acesti anticorpi): - titrul 1/8 nu este nociv si se asteapta dozarea urmatoare; - titrul intre 1/8 si 1/64 necesita monitorizare fetala prin ecografii repetate si amniocenteza (saptamana 26) sau cordonocenteza, si intreruperea sarcinii se impune numai in cazul certificarii unei afectari fetale certe; - titrul de 1/64 sau mai mare inseamna afectare fetala grava si se impune intreruperea de sarcina.

dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre