Sarcina dupa menopauza?

/ / Modificat: 2012-02-24
Sarcina dupa menopauza?

Menopauza este perioada din viata femeii in care inceteaza functiile reproducatoare, deci nu mai poate concepe copii. Insa in ziua de astazi, cu toate tehnicile de reproducere umana asistata actuale, dar si cu diverse influente exterioare, ale factorilor de mediu, se pare ca organismul femeii poate sustine o sarcina, chiar si dupa ce ovarele nu mai produc ovule.

Foto: ccherb.com

Ce se intampla cu organismul la menopauza?

La menopauza, organismul femeii sufera schimbari substantiale. Atunci cand se instaleaza menopauza nu mai ai menstruatie si apar o serie de modificari hormonale, care-si pun amprenta in starea si aspectul tau fizic.

Menopauza este o etapa care apare in general de pe la 50 de ani in sus, insa debutul ei depinde de mai multi factori medicali si chiar de influente externe. S-a constatat ca femeile intra din ce in ce mai devreme la menopauza, chiar si la putin peste 40 de ani.

Cert este faptul ca, odata ce intri la menopauza, capacitatea de a concepe copii pe cale naturala inceteaza. Totusi, nu acelasi lucru este valabil cand vine vorba de conceperea pe cale artificiala.

Mai e nevoie sa folosesti metode contraceptive la menopauza?

Este important sa nu renunti la metodele contraceptive imediat ce constati ca nu ti-a mai venit menstruatia. Abia dupa ce observi ca nu mai vine cateva luni la rand, este indicat sa renunti la anticonceptionale.

Pentru a fi sigura ca esti la menopauza, cel mai indicat este sa mergi la medic pentru a ti se spune daca mai este sau nu cazul sa te protejezi in timpul actelor sexuale.

Chiar daca anticonceptionalele nu mai sunt indicate la varste atat de inaintate, din cauza continutului crescut de hormoni, exista alte metode de protectie sigure in timpul contactelor sexuale - diafragma, steriletul si chiar legarea trompelor.

Legarea trompelor uterine este o metoda sigura si permanenta de contraceptie care se poate face inainte si chiar dupa menopauza, daca esti sigura ca nu mai doresti copii.

Mai poti ramane insarcinata daca esti la menopauza?

Daca esti in perimenopauza, adica in perioada dintre prima incetare a menstruatiei si instalarea definitiva a menopauzei, mai exista sansa sa ramai insarcinata pe cale naturala, daca nu te protejezi sexual.

Exista posibilitatea sa mai faci copii si dupa menopauza. Dupa instalarea menopauzei, ovarele nu mai reusesc sa produca ovule, deci nu mai poate avea loc fecundarea. Insa uterul ramane perfect functional.

Tehnicile de reproducere umana asistata iti permit sa ai copii pana la varste inaintate. Tot ce este nevoie este sa se ia ovule de la un donator anonim, sa se fertilizeze in vitro cu spermatozoizi de la partener si apoi embrionul format sa fie implantat in uter.

Sarcina poate evolua normal, dar este plina de riscuri. Riscurile in sarcina apar dupa varsta de 30 de ani, insa dupa 40-50 de ani, acestea sunt inzecit mai mari.

Exista riscuri fetale (anomalii congenitale) foarte mari, pericol de infectii, embolism sau hemoragii in sarcina.

O mare incidenta o au si infarctele si convulsiile in cazul gravidelor cu varste foarte mari.

Este indicat sa vorbesti cu medicul si sa iei in calcul toate riscurile la care te expui, atat tu, cat si fatul, in cazul in care vrei sa mai faci un bebe.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tehnici reproducere umana asistata Menopauza

Articole recomandate

Citeste si despre