Pot ramane insarcinata dupa conizatie?

/ / Modificat: 2013-04-08
Pot ramane insarcinata dupa conizatie?
Intrebare:

- De cateva luni ma tratez de o rana pe col. Mi s-a spus ca ar trebui sa fac o conizatie pentru ca rana arata destul de urat. Am facut zilele trecute si o colposcopie. Mi s-a spus ca ceea ce va fi taiat va fi dus la o analiza la un laborator. Am facut si o gramada de teste Papanicolau care au iesit ok. Este posibil sa iasa la analiza celule maligne in conditiile in care Papanicolau a iesit bine? Scad sansele de a mai ramane insarcinata dupa o conizatie?

Raspuns:

"Rana" de la nivelul colului uterin, leziunea ce poarta denumirea de cervicita necesita tratament de durata in cazul in care conduita terapeutica se axeaza in principal pe procedee neinterventionale; de cele mai multe ori necesitand in final eliminarea zonelor lezionale prin procedee interventionale (fie ca este vorba de o diatermo-cauterizare ori excluderea zonei printr-o conizatie sau prin alte metode).

In cazul unei conizatii se excizeaza cele doua buze ale colului uterin, fragmentele eliminate fiind intr-adevar analizate anatomopatologic, rezultatul in acest sens fiind furnizat in 21-30 de zile de la data recoltarii.

Examenul Papanicolau poate rata leziune maligna chiar daca acest lucru se intampla foarte rar, deoarece exista cel putin teoretic sansa ca materialul recoltat pentru testul Papanicolau sa nu cuprinde si fragmente de la nivelul zonei cu modificari de acest tip;

In schimb, in cazul conizatiei, fragmentele analizate sunt mult mai mari, portiuni din ambele buze ale colului fiind eliminate, se reduce sansa unui rezultat fals negativ in ceea ce priveste identificare modificarilor maligne.

In ceea ce privesc sansele de a ramane insarcinata, parerile sunt impartite, cele mai noi studii sustinand o oarecare dificultate in mentinerea unei sarcini si evitarea nasterilor premature mai degraba decat scaderea sanselor de a ramane insarcinata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre