Mama la peste 30 de ani

/ / Modificat: 2011-04-18
Mama la peste 30 de ani

Daca exista o varsta ideala pentru a deveni mamica, atunci intre 25 si 35 de ani se regaseste. Specialistii sustin ca varsta de 30 de ani este considerata cea mai buna pentru a deveni mamica. La acesta varsta este foarte probabil sa ai o cariera si o relatie stabila care vor constitui o baza buna pentru intemeierea unei familii.

Care sunt sansele sa ramai insarcinata dupa 30 de ani?

Din pacate, fertilitatea scade o data cu inaintarea in varsta si la 30 de ani nu mai e asa usor sa ramati insarcinata ca la o varsta mai tanara.

Potrivit unor studii recente, cea mai potrivita varsta pentru a da nastere unui copil este intre 27-34 de ani. In aceasta perioada apar, de altfel, si cele mai multe "sarcini accidentale" la femeile care nu folosesc contraceptive.

O data cu varsta de 30 de ani, fertilitatea incepe sa scada progresiv, iar dupa 38 de ani sansa de a ramane insarcinata se reduce drastic.


Acest lucru este cauzat de faptul ca ovulele imbatranesc si fertilizeaza mult mai greu.



Pana la 35 de ani, majoritatea doctorilor sfatuiesc cuplurile sa aiba contact sexual neprotejat timp de un an inainte de a prescrie tratament pentru infertilitate. Dupa 35 de ani, aceasta perioada se reduce la sase luni.

Daca ai nevoie de tratament pentru infertilitate, sansele de succes sub 35 de ani sunt mult mai mari decat ale femeilor mai in varsta. Rata de succes a fertilizarii in vitro (FIV) la femeile sub 35 de ani este de 25-28%. La peste 40 de ani, aceasta rata scade la 6-8%.

De ce scade fertilitatea?


Femeile se nasc cu toate ovulele pe care le vor elibera sau fecunda pe parcursul vietii.

Desi te nasti cu peste 1 milion de ovule, pana la varsta pubertatii mai raman in jur de 300.000. Din acest numar impresionant, aproximativ 300 se maturizeaza si vor fi eliberate in procesul numit ovulatie de-a lungul vietii.

Cu mult timp inainte de instalarea menopauzei, sistemul tau reproducator incetineste si devine din ce in ce mai incapabil sa produca ovule mature, sanatoase.  Pe masura ce te apropii de menopauza, ovarele tale raspund din ce in ce mai greu cerintelor hormonilor responsabili pentru ovulatie.

Toate femeile trec prin acest proces, fie ca sunt sanatoase sau nu. Dar se considera ca un stil de viata dezorganizat si deficitar (fumat, consum de alcool, diete dezechilibrate, sedentarism etc.) accelereaza declinul fertilitatii si astfel a sansei de a ramane insarcinata.

Riscurile sarcinii la peste 30 de ani

Odata cu inaintarea in varsta fertilitatea scade considerabil, iar sansele de a concepe un copil se diminueaza considerabil. Nici macar atunci cand ramai insarcinata bucuria nu poate fi maxima. Cu cat sarcina apare mai tarziu de 30 de ani, cu atat riscurile de sanatate cresc atat pentru tine, cat si pentru fat.

Totusi, specialistii sustin ca incercarile de concepere a unui copil nu trebuie descurajate dupa aceasta varsta. Este adevarat ca riscurile sunt mai mari, dar cu o dieta sanatoasa, un stil de viata echilbrat si teste prenatale respectate la timp poti deveni fericita mama a unui copil sanatos si puternic.

Avort spontan

Riscul de avort spontan este de aproximativ 12% intre 30 si 34 de ani si creste la 18% intre 35 si 39 de ani. Specialistii sustin ca acest lucru se intampla deoarece odata cu inaintarea in varsta creste si incidenta anomaliilor cromozomiale la nivelul ovulelor eliberate lunar la ovulatie.

Totodata, la aceasta varsta procentajul copiilor nascuti morti se dubleaza.

Sindrom Down si alte malformatii congenitale

Un alt risc foarte mare cand ramai insarcinata la o varsta mai mare de 30 de ani il reprezinta defectele din nastere. Acest lucru este cauzat de o tulburare numita "nondisjunctie" in care un ovul se divide anormal. Rezulta astfel cromozomi inegali si risc de aparitie a anomaliilor congenitale. Cel mai des intalnit defect congenital la gravidele peste 30 de ani ramane sindromul Down.

Riscul de sindrom Down este in continua crestere:

  • 1 din 900 de cazuri la 30-34 de ani;
  • 1 din 400 de cazuri la 35-39 de ani.

Incidenta aparitiei altor defecte congenitale este urmatoarea:

  • 1 caz din 400 intre 30-34 de ani;
  • 1 din 200 la 35-39 de ani.

Sarcina ectopica sau extrauterina

Acest tip de sarcina este frecvent mai ales in randul gravidelor care au peste 35 de ani. In sarcina ectopica sau extrauterina embrionul se implanteaza in afara uterului, cel mai adesea in trompele uterine. Acest lucru determina cresterea fatului si a placentei in interiorul trompelor, in loc de uter, si aparitia complicatiilor specifice.

Cancer

Desi parea sa nu existe nicio legatura intre sarcina si cancer, specialistii sustin ca modificarile hormonale si de ADN care apar la femei pe masura ce inainteaza in varsta predispun viitorul copil la diverse forme de cancer: leucemia, cancerul de oase, limfoamele sunt doar cateva dintre ele.

Placenta previa

O alta complicatie a sarcinii care poate aparea la varste inaintate o reprezinta placenta previa. Ea este una dintre afectiunile placentei care se caracterizeaza prin formarea la baza uterului si nu pe peretii acestuia. Atunci cand se intampla acest lucru se blocheaza cervixul si apar simptome specifice care pot duce la pierderea sarcinii.

Nasterea prematura (greutatea mica la nastere)

Nasterea prematura este unul dintre cele mai mari riscuri ale sarcinii la peste 30 de ani. Odata cu aceasta apare si problema unei greutati foarte mici a bebelusului la nastere. Acest risc este foarte mare mai ales la gravudele peste 35 de ani. Cel mai adesea s-a constatat ca astfel de gravide duc sarcina doar pana la 37 de saptamani si bebelusii se nasc cu o greutate sub 2.5 kg.

Preeclampsia

Preeclampsia este o afectiune care poate aparea oricand in sarcina, insa femeile peste 35 de ani prezinta riscuri crescute. Este o afectiune foarte grava care pune in pericol sarcina si supravietuirea fatului, in functie de perioada in care apare in sarcina si de cat de repede este depistata.


Dupa atatea vesti "mohorate", iata si o veste buna: peste 30 de ani exista posibilitatea sa faci gemeni sau chiar tripleti!

Aceasta sansa creste spre 40 de ani, probabil din cauza ca ovarele tind sa elibereze mai mult de un ovul in timpul ovulatiei.


Daca faci tratament pentru stimularea ovulatiei (medicamente care stimuleaza ovarele sa produca mai multe ovule), exista sanse destul de mari sa ai o sarcina multipla.

In plus, la 30 de ani inca aveti o sansa de 15% de a ramane insarcinata in timpul oricarui ciclu de ovulatie. Dar, intre 30 si 40 de ani sansele de a ramane insarcinata se micsoreaza in fiecare an cu 65%.

Contraceptia dupa nastere

  • metode nehormonale: prezervative impreuna cu spermicide; dispozitive intrauterine; sterilizarea chirurgicala voluntara feminina.

  • metode hormonale numai cu progesteron: pastile si injectii. Ele nu contin estrogen si nu micsoreaza cantitatea de lapte.

  • in unele cazuri pot fi folosite contraceptive ce contin estrogen - contraceptive orale combinate. Insa trebuie sa retineti ca estrogenul inhiba lactatia si se transmite prin lapte la sugar.


  • Alina Sica & Daniela Ganciu
    Redactori Copilul.ro


    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Sarcina 30 ani Sarcina 40 ani Sarcina Riscuri sarcina

    Articole recomandate

    Citeste si despre