Lipsa apetitului sexual la femei, cauze si tratament

/ / Modificat: 2017-05-16
Lipsa apetitului sexual la femei, cauze si tratament

Diminuarea sau lipsa dorintei sexuale este extrem de frecventa printre femei. Absenta libidoului a fost incadrata in categoria tulburarilor excitarii sexuale la femei. Exista mai multe cauze fizice si psihologice care influenteaza apetitul sexual al femeilor. Multe dintre ele au o natura emotionala, sunt greu de depistat si le pot destrama relatia de cuplu daca nu apeleaza la timp la specialistii de care au nevoie.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale lipsei libidoului la femei?

Printre cauzele generale care pot interfera cu dorinta sexuala a femeilor sunt incluse:

menopauza;
sarcina;
dispareunia (durerea din timpul actelor sexuale);
- diverse boli;
obezitatea;
anorexia;
medicamentele;
- factorii psihologici;
tensiunile in relatia de cuplu;
abuzul sexual.

Cauze fizice comune

- anemia;
abuzul de alcool;
boli cronice (de exemplu diabetul, hipertensiune arteriala, afectiuni renale etc.);
hiperprolactinemia;
dezechilibre hormonale;

anumite medicamente (somniferele de exemplu).

Cauze psihologice

depresia;
- anxietatea;
stresul (suprasolicitarea psihica);
tensiunile intre parteneri;
- nivelul de trai scazut;
- abuzul sexual;
- stima de sine scazuta (complexe);
- lesbianismul latent;
traumele din copilarie.

Cum se manifesta lipsa libidoului la femei?

Principalul simptom este lipsa dorintei de a face sex cu partenerul de viata sau cu orice alt barbat. Aceasta se manifesta printr-o frecventa scazuta a gandurilor si fanteziilor sexuale, precum si prin evitarea initierii contactelor sexuale in relatia de cuplu. De asemenea, o scadere a frecventei numarului de masturbari sau contactele sexuale extrem de rare (la cateva saptamani, luni etc.) ar trebui sa iti dea de gandit.

Cum se trateaza?

Daca suspectezi ca suferi de apetit sezual scazut sau chiar absent, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa mergi la medic. Acesta iti va face o serie de teste pentru a depista eventualele boli sau conditii medicale care te-ar putea impiedica sa ai pofta de sex. Daca analizele si testele nu depisteaza nicio cauza medicala responsabila pentru absenta libidoului este bine sa iei in considerare apelul la un psihoterapeut. Acesta te-ar putea ajuta sa descoperi cauze de ordin emotional care te-ar putea impiedica sa faci sex.

Este posibil ca tu sa nu iti dai seama de ele si sa nu fie evidente, de aceea ai nevoie de ajutor specializat pentru a le descoperi. Terapia sexuala este o alta ramura pe care ar trebui sa o iei in considerare daca ai astfel de probleme. Astfel de terapeuti sunt specializati in probleme de natura sexuala. De asemenea, acestia ti-ar putea sugera terapia de cuplu, in care si partenerul este invitat la discutii si la dezbatut problemele cu care va confruntati, care de altfel ar putea sta la baza lipsei libidoului tau.

Un astfel de specialist te-ar putea ajuta sa identifici emotii responsabile pentru lipsa dorintei sexuale si sa te indrume spre a le depasi mai usor. In tratarea absentei libidoului la femei mai pot fi recomandate si medicamentele. Uneori, problema apare pe fondul unui disconfort sexual pe care femeia il resimte in timpul actelor sexuale.

Vaginul uscat este una dintre ele si pentru a indeparta aceasta bariera din calea plaecrii sexuale vei avea nevoie de lubrifiante cu aplicatie locala. Unii medici ti-ar putea prescrie tratamentul cu testosteron. Acesta este un hormon sexual masculin care se considera ca ajuta la cresterea libidoului femeilor. Totusi, ramane o metoda teraputica destul de controversata, deoarece multi medici sustin ca exista foarte putine cazuri la care acest tip de terapie a functionat si ca efectele secundare sunt mult prea neplacute.

Companiile farmaceutice au lansat pe piata si asa numitele creme afrodisiace, menite sa induca dorinta sexuala la femei. Acestea se aplica local, la nivelul clitorisului (o zona extrem de erogena) si au rolul de a induce excitatia prin stimularea clitoridiana. Micile schimbari in stilul de viata si cel alimentar pot avea efecte benefice asupra vietii tale sexuale. Specialistii sustin ca daca faci sport regulat, mananci sanatos, renunti la fumat si la consumul de alcool si ai grija de tine sa fii relaxata si cat mai fericita, atunci poti avea o viata sexuala implinita.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Libido femei Sex cuplu Disfunctii sexuale femei Viata sexuala Afrodiziace sex cuplu

Articole recomandate

Citeste si despre