Cum te ajuta miscarea in fertilitate

/ / Modificat: 2013-08-20
Cum te ajuta miscarea in fertilitate

Miscarea te poate ajuta sa ramai insarcinata, daca te confrunti cu provocari majore in materie de fertilitate. Exercitiul fizic moderat s-a dovedit a fi util femeilor de toate tipurile corporale, potrivit unui studiu recent derulat de Universitatea de Medicina din Boston.

Foto: allwomenstalk.com

Impactul pe care miscarea il are asupra modului de functionare a organismului aduce beneficii si la capitolul fertilitate, conform rezultatelor obtinute de cercetatorii americani.

Cantitatea de miscare utila pentru fertilitate

Un aspect esential evidentiat de studiul efectuat in Boston este cantitatea de miscare utila pentru fertilitate, care variaza in functie de constitutia corporala. In timp ce antrenamentele de fitness sustinute au intarziat conceptia in cazul femeilor cu greutate normala, ele nu au avut acelasi efect asupra participantelor supraponderale.

In urma unei analize atente, oamenii de stiinta au observat ca femeile in forma, care au facut miscare mai mult de 5 ore pe saptamana, au prezentat o predispozitie de a ramane insarcinate cu 42% mai mica, in comparatie cu participantele sedentare. Cu cat efortul fizic depus de participantele fara exces de kilograme a fost mai viguros, cu atat mai putine sanse de conceptie au putut fi observate prin monitorizare medicala.

Pe de alta parte, miscarea moderata a facut minuni pentru toate categoriile de greutate. Cele 3000 de femei care s-au oferit voluntare in cadrul cercetarii s-au confruntat cu probleme de infertilitate, insa nu au inceput un tratament specific.

Nivelul de efort fizic depus a fost masurat printr-un chestionar, completat de toate participantele. Alergarile usoare, aerobicul, gimnastica, inotul si mersul cu bicicleta au fost numite "miscare viguroasa", pe cand mersul alert, golful sau gradinaritul au fost notate cu denumirea de "miscare moderata".

Concluziile cercetatorilor arata ca:

  • miscarea viguroasa nu intarzie timpul de conceptie in cazul femeilor supraponderale sau obeze;
  • sustinerea a 5 ore de sport sau mai multe pe saptamana reduce probabilitatea conceptiei cu aproape 50% lunar;
  • miscarea moderata poate fi asociata cu reducerea asteptarii unei sarcini in cazul femeilor din toate categoriile de greutate.

Tipuri de miscare benefice pentru fertilitate

Moderatia pare sa fie cheia si in cazul exercitiului fizic pentru stimularea fertilitatii, cu atat mai mult cu cat sportul este un bun remediu impotriva stresului (unul din factorii care contribuie la instalarea infertilitatii). Daca te intrebi care sunt tipurile de miscare benefice in acest caz, gandeste-te la toate formele prin care iti pui sangele in miscare, fara sa te simti epuizata.

Un grad sporit de fertilitate implica, desigur, o stare de sanatate buna. Iar cum miscarea joaca un rol crucial pentru mentinerea unui organism care sa functioneze la capacitate maxima, inseamna ca trupul tau are variante nelimitate de a-si pune muschii in functiune:

  • urcatul scarilor;
  • plimbarile lungi in natura (30-45 de minute, 5 zile pe saptamana);
  • dansul;
  • exercitiile fizice usoare (genuflexiunile, intinderile etc);
  • menajul;
  • sexul frecvent;
  • drumetiile;
  • mersul pe jos.

Profita de orice ocazie pentru a face miscare, nu exagera cu sportul si hraneste-te sanatos. Doar in acest mod iti poti imbunatati fertilitatea, pentru sanse maxime de a aduce pe lume un copil.

Tu cata miscare faci in fiecare zi? Spune-ne in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre