Cum sa-ti pregatesti corpul pentru un viitor copil

/ / Modificat: 2009-04-16
Cum sa-ti pregatesti corpul pentru un viitor copil


 

Te-ai decis ca este timpul sa ai un copil, dar nu stii cum sa-ti pregatesti corpul pentru a-l primi pe micut? Mai intai trebuie sa stii ca nu va fi simplu, dar daca urmezi cativa pasi esentiali, vei fi pregatita sa-ti intemeiezi o familie in cel mai scurt timp.

Ce poti sa faci?


Imbunatateste-ti dieta alimentara. Invata cum sa tii un regim alimentar corect, echilibrat si sanatos. Mananca trei mese si cel putin cinci portii de fructe si legume pe zi.

Fii atenta la greutatea corporala. Daca esti subponderala sau supraponderala ai grija sa rezolvi aceasta problema inainte de a ramane insarcinata.

Daca esti supraponderala, nu te infometa, urmeaza un regim alimentar mai sanatos si fa mai multe exercitii fizice.

Dietele "rapide" sunt nesanatoase si te vor priva de nutrienti importanti.

Daca esti subponderala, urmeaza un regim de ingrasare. Asta nu inseamna ca trebuie sa te "indopi" cu ciocolata, ci sa maresti portiile de fibre, proteine si carbohidrati.

Incepe un program de exercitii fizice (si tine-te de el!). Un punct asupra caruia se insista destul de putin, dar care este destul de important este sa incepi un program de exercitii fizice inainte de a ramane insarcinata.

Cu toate acestea, daca ai ramas deja insarcinata inainte de a incepe un astfel de program, nu este un moment bun sa-l incepi. Exercitiile fizice sunt cel mai bine efectuate inainte de a ramane insarcinata si continuate in timpul sarcinii. Daca vei astepta sa incepi exercitiile dupa ce ramai insarcinata, iti vei obosi corpul prea tare. Sarcina poate fi foarte obositoare, mai ales pentru un corp neantrenat.

Un program echilibrat de exercitii inainte de sarcina iti va pregati corpul sa sustina sarcina si ii va conferi forta, energie si flexibilitate. Gandeste-te ca mai tarziu va trebui sa ridici si sa tii un copil in brate mai tot timpul, dupa care vei alerga dupa un copil mic si in general, va trebui sa faci fata stresului cotidian de a fi proaspata mamica.

Mai mult, daca vei fi intr-o forma fizica buna, cu aproximativ trei luni inainte de sarcina (ideal este sa incepi exercitiile fizice cu 6 sau 12 luni inainte) acest lucru te va ajuta sa iti pastrezi un stil de viata activ pe parcursul celor noua luni si chiar va face nasterea mai usoara.

Poti de exemplu sa incerci sa iti lucrezi muschii spatelui pentru a evita viitoarele dureri de spate din sarcina. Exercitiile de tip aerobic iti pot imbunatati starea de spirit si nivelul de energie si te pot ajuta sa ajungi la o greutate sanatoasa inainte de sarcina. Exercitiile fizice te pot ajuta de asemenea sa iti controlezi schimbarile hormonale care le fac pe femeile insarcinate sa fie nervoase si usor iritabile.

Exercitii bune de facut inainte de sarcina sunt: alergatul, mersul pe jos, inotul, mersul pe bicicleta si aerobicul. Unele dintre aceste activitati pot fi continuate pe parcursul sarcinii, sub supravegherea unui antrenor si cu acordul medicului tau. Cand sarcina va fi avansata poti trece la o bicicleta de interior pentru a evita accidentele.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre