6 semne ca esti fertila

/ / Modificat: 2014-12-05
6 semne ca esti fertila

Semnele fertilitatii sunt cele care-ti dau semnalul ca este momentul oportun sa concepi un bebe. Perioada fertila are cateva semne extrem de evidente si usor de depistat, insa exista si cateva semnale mai delicate si subtile care anunta momentul ovulatiei.

Ai un miros ceva mai sensibil

Specialistii sustin ca la ovulatie s-ar putea sa ai un simt al mirosului ceva mai ascutit decat de obicei. Nasul tau depisteaza mirosuri chiar si la distante mari si sesizeaza usor cele mai neplacute miresme.

Te simti mai atragatoare

Zilele ovulatiei sunt unele dintre putinele momente in care reusesti sa ignori orice defect corporal si te vezi fermecatoare. Se pare ca la ovulatie te simti mai sexi si mai frumoasa. Pana si partenerul ti se pare mai atargator, iar libidoul creste.

Alte semne corporale care mai pot da de gol fertilitatea sunt ingrosarea usoara a buzelor, dilatarea pupilelor si o piele mai moale.

femeie_fertila

Urmaresti calendarul ciclului menstrual

Calendarul menstrual este un alt prieten al fertilitatii. Este clar ca esti fertila numai la mijlocul ciclului menstrual, in faza ovulatorie. La un ciclu regulat de 28 de zile, ovulatia apare intr-a 14-a sau a 15-a zi.

Daca te regasesti la mijlocul lunii si constati o serie dintre semnele de mai sus, atunci cu siguranta esti fertila si poti concepe un bebelus.

Urmaresti semnalele corpului

Invata sa iti cunosti corpul, pentru ca el iti ofera, luna de luna, semnele necesare pentru a-ti da seama ca esti fertila.

Ai putea resimti usoare crampe abdominale (dureri Mittelschmerz) la jumatatea lunii, in principal intr-o singura parte, cea in care este eliberat ovului. Este posibil sa isi faca prezenta si o usoara sangerare vaginala.

Temperatura bazala a corpului si pozitia cervixului sunt alti indicatori importanti ai fertilitatii. Temperatura trebuie masurata si notata cu atentie pentru a depista cu mai multa precizie perioada fertila. Daca in zilele nefertile, cervixul are o pozitie joasa si o textura ferma, in zilele ovulatorii, el urca si nu mai poate fi atins cu atata usurinta ca in perioada nefertila. Se constata si o abundenta a secretiei vaginale sau a mucusului cervical la ovulatie.

perioada_fertila_ovulatie_temperatura_bazala

Iti pastrezi greutatea in limite normale

Greutatea este un alt indicator important pentru fertilitate. Supra sau subponderalitatea poate afecta sansele de a ramane insarcinata si poate fi o cauza a infertilitatii. Este crucial sa te mentii in limite normale in ceea ce priveste numarul de kilograme si fluctuatiile de greutate.

Calculeaza-ti indicele de masa corporala si vezi daca te afli in parametri normali. In cazul in care ai depasit greutatea optima, adopta o dieta sanatoasa si fa cat mai multa miscare, iar in caz de subponderalitate cere sfatul unui medic avizat pentru a-ti oferi solutiile potrivite pentru tine.

Consumi fructe si legume, nu fumezi, nu bei alcool si nu abuzezi de cafea

Ceea ce mananci isi pune foarte tare amprenta asupra fertilitatii tale. Stiai ca un consum constant de legume si fructe proaspete favorizeaza ovulatia, deci fertilitatea? O dieta echilibrata imbunatateste sanatatea si asigura o functionare optima a aparatului reproducator, ceea ce-ti sporeste sansele de a ramane insarcinata.

Renuntarea la fumat, evitarea alcoolului sau limitarea considerabila a cantitatii lui, precum si diminuarea numarului de cafele contribuie, alaturi de dieta, la o fertilitate sporita. Stilul de viata echilibrat este un semn important de fertilitate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Identificare ovulatie

Articole recomandate

Citeste si despre