3 lucruri pe care femeile cu fibrom uterin ar trebui sa le faca zilnic

/ / Modificat: 2017-07-20
3 lucruri pe care femeile cu fibrom uterin ar trebui sa le faca zilnic

Fibromul uterin reprezinta cea mai frecventa tumoare benigna ce se dezvolta in stratul muscular al uterului. Statisticile arata ca 3 din 4 femei dezvolta, de-a lungul vietii, astfel de fibroame, insa majoritatea nu sunt constiente de prezenta lor. Si asta pentru ca fibroamele uterine sunt, de cele mai multe ori, asimptomatice. Ele nu evolueaza in cancer decat in cazuri extrem de rare, insa pot afecta fertilitatea.

Fibrom uterin: cauze

Cauza clara a aparitiei fibroamelor uterine nu este inca pe deplin cunoscuta. Ceea ce se stie cu certitudine este ca aceste tumori benigne sunt influentate hormonal. Excesul de estrogen, de exemplu, reprezinta unul dintre principalii factori care duc la cresterea in volum a fibromului. Dezechilibrul hormonal, pe de alta parte, intretine aceasta afectiune, provoacand totodata tulburari de ovulatie si limitand capacitatea femeii de a concepe si de a sustine o sarcina.

Femeile ajung sa sufere din cauza excesului de estrogen fie pentru ca organismul lor produce prea mult, fie pentru ca mananca prea multe alimente bogate in estrogeni si compusi ai acestora (pesticide, erbicide, hormoni de crestere etc). Hormonii farmaceutici utilizati in terapia de substitutie hormonala si anticonceptionalele cresc si ele nivelul de estrogen din corp.

Dieta anti-estrogen, inventata de Ori Hofmekler, este o optiune excelenta pentru normalizarea nivelurilor de estrogen. Ea se bazeaza, in parte, pe consumul de alimente anti-estrogenice, care au rolul de a inhiba estrogenul sau care ajuta la metabolismul sau. O alta cale de atac este utilizarea de plante cu actiune de inhibiare a estrogenilor, concomitent cu eliminarea din dieta a alimentelor si a substantelor chimice bogate in estrogen sau care stimuleaza productia de estrogen.

3 lucruri pe care ar trebui sa le faci zilnic daca ai fibrom uterin

Exista mai multe modalitati prin care poti ajuta organismul sa regleze productia de estrogen, in vederea ameliorarii afectiunilor cauzate de acest dezechilibru. Modul in care estrogenul este metabolizat are un rol important in aparitia si evolutia unei varietati largi de afectiuni clinice.

Daca te numeri printre femeile cu fibrom uterin, poti favoriza metabolismul sanatos al estrogenului facand cateva schimbari simple, dar eficiente, in stilul tau de viata. Asadar, iata 3 lucruri pe care ar trebui sa le faci zilnic daca ai fibrom uterin:

1. Detoxifierea ficatului

Ficatul ajuta la metabolizarea si eliminarea excesului de hormoni si toxine care duc la dezechilibre in organism. Doua plante medicinale recunoscute pentru efectul lor benefic asupra ficatului sunt ciulinul laptelui (armurariu) si papadia.

- Ciulinul laptelui (Silybum marianum) este o planta populara in tara noastra, intalnita in zonele calde si insorite, precum Dobrogea. Semintele ei contin silimarina, o substanta cu rol hepatoprotector recunoscut.

- Papadia (Taraxicum officinalis) sustine buna functionare a ficatului si echilibreaza nivelul hormonilor. Frunzele de papadie sunt bogate in vitamine si minerale benefice pentru intregul organism. Radacina de papadie mentine sanatatea ficatului si stimuleaza digestia, imbunatatind metabolismului estrogenului.

2. Consuma grasimi sanatoase!

Sistemul endocrin este afectat nu numai de stresul din viata de zi cu zi, ci si de toxinele din mediul inconjurator. Urmand o dieta naturala de fertilitate, iti ajuti glandele endocrine producatoare de hormoni sa functioneze optim. De asemenea, este important sa eviti alimentele si produsele sintetice care cauzeaza un exces de estrogen in corp:

- Consuma cereale integrale bogate in fibre, legume cu frunze verzi, fructe proaspete, semintele de in si seminte de canepa proaspat zdrobite, suplimente alimentare pe baza de pudra de maca sau spriulina.

alimentatie-fibrom-uterin

- Limiteaza consumul de lapte, oua, carne rosie, carne de porc, cafea si soia.

- Evita produsele care contin xenoestrogeni, cum ar fi materialele plastice, pesticidele, erbicidele, terapia de substitutie hormonala, produse ingrijire corporala si de machiaj nenaturale.

- Elimina din dieta anti-nutrientii: grasimile saturate, zaharul, cofeina, alcoolul, uleiurile vegetale nesaturate si alimente nesanatoase de tip fast-food.

3. Nu te teme de suplimentele alimentare naturale

Pentru reglarea nivelului de estrogen din organism, poti opta pentru suplimente alimentare, pe care le gasesti in farmacii. Alege intotdeauna produse pe baza de ingrediente naturale! Cele mai cunoscute suplimente anti-estrogenice recomandate sunt cele care contin derivate din floarea-pasiunii (Passiflora), musetel, extract de crucifere, radacina de papadie si vitamina C.

Ai mare grija! De regula, suplimentele nu sunt recomandate femeilor insarcinate sau care alapteaza. Consulta intotdeauna medicul inainte de a lua orice tratament, fie el si natural, pentru orice problema de sanatate!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fibrom uterin Tratament fibrom uterin Sanatate femei Acetat ulipistral fibrom uterin

Articole recomandate

Citeste si despre