Sexul programat, sarcina sau pierderea dorintei?

/ / Modificat: 2009-07-20
Sexul programat, sarcina sau pierderea dorintei?


 
Acelea dintre voi care intampinati dificultati in a avea un copil si care ati consultat un specialist in fertilitate sunteti familiarizate cu ideea de programare a activitatii sexuale. Pentru o eficienta maxima a acesteia sunteti nevoite sa efectuati tot felul de masuratori si calcule pe baza carora sa stabiliti un "orar de sex"  pe care sa-l respectati cu strictete impreuna cu partenerul.   


Cunoasteti foarte bine efectele psihice ale acestei programari: scaderea pana la cote alarmante a libidoului, tot felul de inhibitii si ganduri negre, teama de nereusita, sentimentul de inutilitate si neputinta, depresie, anxietate. 

Partenerul trebuie ba sa se abtina, ba sa "presteze" la ore fixe, se simte obiectificat si transformat intr-un aparat de insamantat.

Partenera devine un matematician disciplinat, dar rece. Fara indoaiala ca pentru unele cupluri sexul programat este "moartea pasiunii"

Am cunoscut un caz fericit in care partenera foarte exuberanta astepta cu nerabdare sa se faca ora potrivita de sex, iar ideea ca face totul ca la carte ii alimenta libidoul. Viata sexuala a decurs splendid in perioada programarii, care a si dat rezultate mai repede decat se astepta oricine. 

Cat de rau poate sa fie

 Din pacate insa, in marea majoritate a situatiilor, programarea sexului si tratamentele pentru fertilitate devin incet, dar sigur un factor urias de stres. O doamna mi-a povestit intr-o zi: "Imi fac masuratorile si calculele si tin evidenta etapelor ciclului meu menstrual. Avem o viata sexuala foarte in regula si ne simtim amandoi bine”. 

Dar cand se apropie ovulatia, incep tot mai intens sa simt "emotii in stomac". Vin in valuri si am senzatia ca ma coplesesc. Cateodata am traspiratii reci si inima imi bate cu putere. Stau zile intregi intr-o stare de agitatie incredibila, aproape ca simt fizic cum tremur de emotie si teama. Totul dispare cand imi dau seama ca am mai ratat o sansa de a ramane insarcinata".

Multe femei cu probleme de fertilitate, aflate in postura de a-si programa sexul si cu libidoul la pamant, se gasesc si sub presiunea timpului pentru ca sunt destul de aproape de sfarsitul perioadei fertile. Acesta este un factor suplimentar de stres. Ele se simt ca si cand ar fi pe marginea prapastiei: "O sarcina e obligatoriu sa apara cat mai curand!".

Raspunsul la stres

 In functie de temperamentul fiecareia, de atmosfera din cuplu, de alti factori individuali si sociali, dar si de gravitatea situatiei in care ne aflam, suntem afectate de stres intr-o mai mare sau mai mica masura. Programarea matematica a sexului are o logica imbatabila si da intr-adevar rezultate. Insa stresul poate fi uneori atat de puternic incat sa zadarniceasca toate eforturile pe care le depunem. 

Stresul este una din cauzele infertilitatii. Stresul psihic are efecte somatice (organice) prin eliberarea unor hormoni specifici. Activitatea hormonilor de stres afecteaza deopotriva fertilitatea feminina si pe cea masculina, inhiband producerea celulelor sexuale, activitatea hormonilor sexuali si dinamica sexuala per ansamblu.

Ca si cand asta n-ar fi de ajuns, stresul programarii scade libidoul. Sexul devine un instrument pe care-l folosim in scopul de a avea un copil astfel ca, incet, uitam de ceea ce ne-a oferit el pana acum: placerea. Uitam sa ne mai bucuram de el si ca de fapt, indiferent daca facem copii sau nu, sexul ne poate face sa ne simtim minunat alaturi de partenerul nostru. Dar cand incercarile de a aduce pe lume un copil esueaza in mod repetat, aproape ca ajungem sa credem ca sexul e un instrument inutil. 

Pe de alta parte sexul programat poate sa amplifice unele probleme preexistente cum ar fi anumite inhibitii, false credinte, anorgasmie, tulburari de lubrifiere, o comunicare deficitara in cuplu sau chiar probleme de dinamica sexuala a cuplului

Sexul programat scade libidoul. Ce-i de facut?

 Pe langa dificultatea de a avea copii, cea mai mare problema a partenerilor este perimarea motorasului aceluia care odinioara ii tinea treji pana la orele diminetii: cheful de a face sex, asa… de placere.   


In vederea indeplinirii optime a functiei de reproducere, mama natura i-a asociat Placerea. O placere atat de speciala incat fiinta umana o cauta cel mai adesea fara scopul de a face copii (si chiar evitand prin mijloace ingenioase acest lucru). Atunci cand descoperim placerea sexuala, ea devine foarte importanta si, alaturi de alti parametri, participa la diferitele noastre stari pozitive sau negative, la construirea personalitatii si la evolutia personala, la deciziile pe care le luam in viata etc.    

Problema e ca in mintea unor femei (pentru ca ele sufera cel mai adesea de scaderea libidoului), dorinta de a aduce pe lume un copil este plasata cu timpul deasupra dorintei de a cauta si trai placerea sexuala ca scop in sine. Ca si cand prima e mai importanta, mai "serioasa" si mai "matura" decat cealalta. Acest lucru se intampla mai ales daca ele se confrunta cu probleme de fertilitate. Acesta e unul dintre principalele motive pentru care se atenueaza foarte mult dorinta sexuala.  

Din pacate, unele credinte care circula in societate, mai mult sau mai putin verbalizate, dar adanc infipte in constiinta noastra, dau sexualitatii calificative nefavorabile. O incadreaza la capitolul divertisment si in acelasi timp ii reteaza din importanta incontestabila pe care o joaca in viata noastra de zi cu zi. Acele/acei care se plang ca scaderea libidoului le ameninta fertilitatea sunt probabil cei mai in masura sa aprecieze aceste spuse.

Cateva sfaturi

 In primul rand nu dramatiza situatia in care te afli. Poate e nevoie de putin efort, dar iti poti modela felul in care o vezi. Pesimismul si gandurile negative sunt hrana pentru stres, iar stresul iti scade sansele de a ramane insarcinata. Nu-ti foloseste la nimic pesimismul, chiar daca tu spui ca esti mai degraba "realista".

Alunga tentatia de crede ca sexul a devenit una din corvoadele zilnice, unul din lungul sir de lucruri pe care ai datoria sa le faci. Altfel ajunge sa te streseze tocmai lucrul acela care te relaxa in trecut.

Cand ai multe pe cap (stresul cotidian, presiunea sociala alaturi de tratamentul pentru fertilitate) iti vine sa spui: "Numai la distractie nu-mi sta gandul". Nu e bine sa te suprasoliciti cu problemele. Ai nevoie si de destindere. De fapt una din cele mai placute metode de relaxare este chiar sexul. Unde mai pui ca e… gratis!

Compartimenteaza-ti ziua si mintea. Incearca sa fii eficienta in rezolvarea problemelor zilnice, apoi trage linie si lasa-le "intr-o cutie" la usa dormitorului. 

Rezerva-ti o perioada din zi, atat cat iti poti permite, si un coltisor al mintii si dedica-le metodelor de a imbogati latura erotica a vietii voastre de cuplu. Cauta sa nu-ti propui alt scop cu asta decat aducerea armoniei in viata voastra intima. Regaseste inauntrul tau dorinta de a trai o placere simpla ca scop in sine (fara nici un alt interes). 

Nu te gandi la fertilitate decat in masura in care ideea ca poti ramane insarcinata te face sa simti o caldura placuta in corp. Daca gandul la sarcina iti strange inima de teama esecului, da-l deoparte. Da-ti o sansa. Alege din toate trairile tale pe cele pozitive, cauta placerea ta si pe cea a partenerului. Fii convinsa ca daca alungi unele ganduri nu renunti la planurile tale (doar le creezi mediul propice pentru a se indeplini). Si fii convinsa ca poti s-o faci cu putin efort. 

Surprize cu… morala

 Nu o data mi s-a spus: "M-am chinuit ani de zile sa fac un copil, iar cand am renuntat la a mai lupta, cand nu se mai astepta nimeni, am ramas insarcinata". S-a intamplat multor femei ca din anume motive sa cedeze, sa renunte la lupta sau sa-si abata pentru o vreme atentia de la "programul de fertilitate": "Anul viitor ne mutam si, pana atunci, am decis sa nu mai incercam sa facem copii". "In ultimele doua luni n-am avut timp si pur si simplu am uitat sa-mi fac testele de ovulatie. Acum mi-a intarziat menstruatia…" 

In astfel de conditii are loc o destresare binevenita, viata sexuala revine la manifestari naturale, nefortate si nu o data s-a intamplat ca tocmai acest lucru sa aduca surpriza unei sarcini.

…si morala e ca...

Unor femei le poate folosi sa-si ia o "vacanta", macar din cand in cand. O perioada in care sa nu puna in aplicare nimic din ce le recomanda specialistii in fertilitate si sa se reculeaga. 

"Imi iau o pauza de relaxare. Nu-mi voi crea impresia ca aceasta imi intarzie aducerea pe lume a unui copil pentru ca stresul insuportabil oricum ar face acest lucru. Deci mai bine ma deconectez decat sa incerc sa raman insarcinata si tot ce obtin sa fie stres si frustrare. Nu astept de la aceasta perioada de pauza sa-mi aduca sarcina. Am s-o fac exclusiv de dragul linistii mele psihice. Imi ignor pentru o vreme dorinta de a obtine o sarcina. Nu ma gandesc si nu fac nimic pentru asta." 

E foarte important sa nu ai asteptari ascunse cu aceasta vacanta. Te deconectezi complet de la toata ideea si strategiile legate de fertilitate. Iti ocupi mintea cu altceva. Iti iei o vacanta adevarata.

Cum pregatim sexul programat?

De multe ori, perioada de scadere a libidoului datorata sexului programat se suprapune cu cea in care, in multe cupluri, intervine oricum plictisul si rutina sexuala. Foarte multi sunt factorii care iti determina sexualitatea si felul in care ea e stimulata sau inhibata. Impulsurile sexuale vin mai usor la unii si mai greu la altii.


Sa ai o sexualitate infloritoare pe timp indelungat nu e lucru usor. Viata sexuala cunoaste perioade favorabile si altele de declin. Oricat ar parea de bizar, din cand in cand e necesar sa intervii si sa depui anume eforturi pentru a evita alunecarea.
Ce gusturi ai in materie de sex?

In materie de sex nu toata lumea "gusta" aceleasi lucruri, dar ce-i sigur e ca fiecare are anumite preferinte. Ciudate pentru unii, firesti pentru altii, semnalele erotice emise si cele la care suntem sensibili/e sunt extrem de diferite de la o persoana la alta. Sunt semnale: priviri, atitudini, gesturi, atingeri fugare, posturi, tinuta, stil, dar si mister, joc, fantezie, incredere in sine, dorinta, chiar si tot felul de ganduri, imagini mentale, fantezii etc. 

Adesea sunt inconstiente, cu impact preponderent la nivel psihic, dar cu atat mai importante pentru ca pot crea (in interiorul tau, dar si la partenerul care le percepe) starea de disponibilitate pentru actul sexual.

Cum pregatim sexul programat?

In sexualitate, puterea de anticipare poate crea dezastre sau adevarate minuni. Ea este mecanismul prin care teama de esec ne da atata bataie de cap si emotii, ea e cea care ne face sa ne piara cheful de sex atunci cand ne asteptam sa ne frustreze ”programarea” si ”inutilitatea” sa...si tot puterea de anticipare ne face sa vibram la simplul gand ca urmeaza o experienta sexuala splendida.

Pe acest principiu puteti lucra astfel incat momentele voastre intime, chiar daca se petrec "dupa calendar", sa fie asteptate cu infierbantare. Puteti specula puterea de anticipare in vederea infloririi vietii sexuale. De ce sa te astepti la un esec din lipsa de libido cand poti sa te exciti numai la gandul ca vei trai o experienta memorabila.

Propuneti-va, tu si partenerul tau, ca de fiecare data cand faceti dragoste sa va faceti unul celuilalt o surpriza sexy. Cautati idei printre propriile fantezii, in carti, reviste etc. Veti gasi tot felul de metode si sfaturi. Nu e neaparat sa le urmati pas cu pas. Adaptati-le astfel incat sa vi se potriveasca, dar nu va feriti de experiente noi. 

Dedicati (amandoi, separat sau impreuna) timp studiului serios in ce priveste sexualitatea si metodele de a aduce placere. Aduceti printre prioritatile voastre zilnice preocuparea pentru relaxarea prin sex. Fiti curiosi, informati si deschisi la minte.

Pentru a intelege si trai plenar sexualitatea ai nevoie sa te intelegi in primul rand pe tine ca fiinta cu nevoi complexe. Adu-ti aminte de vremurile bune cand vibrai la gandul unei intalniri de taina. Fa loc din nou in viata ta acestor trairi adolescentine.

Comunicati. Puneti deoparte toate celelalte subiecte ale zilei si discutati deschis despre ce va place si ce nu cand faceti sex. Daca va e greu sa vorbiti, folositi o metoda indirecta de a afla: "metoda interogatoriului". Iti intrebi partenerul si el te va intreba pe tine: "Asta-ti place? Cum ti-ar placea si mai mult? Doresti ceva anume?"  

Nu renuntati la sexul oral, chiar daca nu-ti aduce o sarcina. E placut si asta e important.

Nu-ti mai spune "Nu ma mai intereseaza sexul". Nu stii cum s-o iei de la capat? Putin efort, curaj si incredere. 

Fa ceva ce n-ai mai facut pana acum (sau n-ai mai facut demult). De exemplu, epileaza-ti complet zona pubiana, fa un tur al sex-shop-urilor (nu e neaparat sa consideri asta un lucru promiscuu). Redescopera femeia sexy din tine.

Calendarul zice ca a venit momentul pentru sex si tu simti ca nu ai chef? Un truc simplu cu efect imediat: intra in baie si stimuleaza-ti putin zona genitala cu dusul, atat cat ai nevoie sa te incalzesti si sa-ti aprinzi poftele. Te vei simti mult mai disponibila. 

Pregateste frumos momentul. Clasicele lumanari, baia cu spuma si sampania sunt excelente. Cunosc cazul unei doamne trecute de 35 de ani care nu a avut niciodata un act sexual care s-o impresioneze. Suferea de anorgasmie. Asta pana cand, intr-o seara, a dat gata cu partenerul ei o sticla de sampanie. Au facut sex nebun si… a avut orgasm. Un pahar de vin bun te poate dezinhiba si-ti poate aprinde simturile.

Daca doresti, fa-ti un carnetel cu idei si planuri. Scrie in el tot ce-ti trece prin minte ca sa-ti faci viata sexuala mai dinamica si incitanta. Iata un sir de cuvinte cheie asupra carora merita sa zabovesti: joc, dezinvoltura, energie, dinamism, optimism, umor, ingeniozitate, curiozitate, fantezie, scenariu, mister, tandrete, iubire, gingasie, rafinament, voluptate, simturi, mangaiere, parfum, dantela, capsuni, frisca, ciocolata, un vin bun… Alege ce-ti place de aici si imbogateste-ti viata sexuala.  

Important!

Un articol, o carte sau zece carti, nu-ti vor schimba sexualitatea, daca tu nu cauti sa participi activ la acest demers, cautand in interiorul tau. Pentru ca sexualitatea ta acolo se afla, nu pe un ecran sau pe o foaie de hartie. 

Daca toate scrierile si sfaturile despre sexualitate ti se par ineficiente este pentru ca astepti prea mult de la ele. Metoda schimbarii se afla in mainile tale si trebuie adaptata situatiei particulare in care te afli. Sfaturile cu caracter general sunt menite sa ofere un "schelet" pe care tu sa poti construi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sex cuplu

Articole recomandate

Citeste si despre