Lista cu lucruri de facut in preconceptie: pregateste-te de sarcina ca la carte!

/ / Modificat: 2016-07-27
Lista cu lucruri de facut in preconceptie: pregateste-te de sarcina ca la carte!

Lista cu lucruri de facut in preconceptie poate sa fie un prim pas esential pentru o sarcina sanatoasa si dusa cu bine la bun sfarsit. Fie ca te straduiesti chiar acum sa concepi, fie ca ai aceasta intentie in viitorul apropiat, pregateste-te din timp pentru cele noua luni miraculoase.

Vei fi mult mai linistita sa stii ca ti-ai pus la punct cele mai importante aspecte ale vietii in asteptarea bebelusului. Sunt multe detalii pe care este bine sa le ai in vedere atunci cand te hotarasti sa devii mama. Aceasta decizie implica o responsabilitate enorma, pe care poti sa o gestionezi cu succes cu putina organizare.

lista_pregatire_preconceptie

Ai grija ca starea ta de sanatate sa fie optima, trece-ti in revista statutul financiar si evalueaza-ti cu atentie relatia de cuplu. Iata cum sa-ti faci o lista completa in preconceptie cu aspectele prioritare de luat in calcul, astfel incat sa te bucuri de o experienta sanatoasa si fericita a maternitatii.

Lista evaluarii starii tale de sanatate

Inainte de toate, sanatatea! Acest lucru este valabil si pentru o pregatire corecta a organismului pentru o sarcina fara complicatii. Punctual, iata ce pasi este bine sa parcurgi in acest sens:

1. Fa-ti un set complet de analize.

2. Discuta cu medicul tau curant despre bolile cronice care pot influenta buna desfasurare a sarcinii (diabet, boala Crohn, herpes genital etc.). In cazul in care ai primit un asemenea diagnostic, discuta cu specialistul despre modul in care poti tine afectiunea sub control inainte si dupa nastere.

dieta_fertilitate

3. Evalueaza lista medicamentelor pe care le iei de obicei si intreaba-ti medicul daca ar trebui sa modifici tratamentul medicamentos urmat sau sa il intrerupi pe toata perioada sarcinii si a alaptarii (in multe situatii, aceste schimbari sunt necesare).

4. Solicita efectuarea unui test de sange special pentru a afla daca ai imunitate la bolile copilariei (asa cum este rubeola, de exemplu). Daca este necesar, vaccineaza-te!

5. Analizeaza-ti cu atentie activitatea profesionala si verifica daca nu cumva conditiile in care muncesti (calitate scazuta a aerului, expunere la substante fizice, suprasolicitare fizica) ti-ar putea compromite sarcina.

6. Solicita medicului curant sa iti prescrie vitamine prenatale pe care sa le iei cu 6 luni inainte de momentul in care doresti sa ramai insarcinata.

7. Corecteaza-ti alimentatia si adopta din timp obiceiuri alimentare sanatoase. Tine un jurnal de nutritie in care sa notezi tot ce mananci si bei in fiecare zi. In acest fel, iti poti da seama unde gresesti si ce schimbari este bine sa faci, spre binele tau si al bebelusului.

8. Incearca sa reduci din aportul zilnic de grasimi si dulciuri. Aceste alimente iti pot afecta capacitatea de conceptie. In plus, exercitiul este unul excelent pentru tine, de vreme ce in sarcina va trebui sa mananci cat mai sanatos.

vitamine-pastile-femei

9. Respecta recomandarile alimentare generale privind urmarea unei diete echilibrate in fiecare zi: 2-3 portii de alimente bogate in calciu, 7 portii de fructe si legume, 2 portii de alimente care furnizeaza proteine slabe si 6 portii de cereale, preferabil integrale.

10. Hidrateaza-te suficient. Bea in fiecare zi minimum 8 pahare de apa, suc de fructe sau lapte. Renunta la bauturile cofeinizate.

11. Daca urmezi deja un program regulat de sport, intreaba-ti medicul cum ar trebui sa il adaptezi in perioada de preconceptie si sarcina. Roaga un specialist sa iti ofere sugestii despre formele usoare de miscare recomandate pentru conditia ta (inot, mersul pe jos etc.).

Lista resurselor financiare

Ne place sa credem sau nu, banii sunt importanti in marele proiect personale de aducere pe lume a unui copil. Asigura-te ca ai resursele financiare de baza pentru a porni la drum cu increderea ca atat tu, cat si copilul tau, veti beneficia de conditiile esentiale pentru a fi sanatosi si fericiti.

Iata ce lista este bine sa urmezi din acest punct de vedere:


1. Intereseaza-te daca asigurarea ta medicala acopera serviciile prenatale si postnatale. Este posibil sa fie nevoie de o modificare in acest sens, sa te orientezi catre un alt specialist sau catre o alta unitate spitaliceasca.

planuri-cheltuieli

2. Daca nu ai deja incheiata o asigurare de sanatate, este bine sa iti analizezi de acum optiunile. Numeroase clinici pun la dispozitia viitoarelor mamici pachete avantajoase, care acopera cheltuielile implicate de analizele obligatorii in timpul sarcinii si nastere. Analizeaza-ti cu atentie alternativele si vezi ce formula de avantajeaza mai mult.

3. Afla care sunt demersurile necesare pentru obtinerea indemnizatiei pentru concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului, conform normelor in vigoare. Intereseaza-te asupra drepturilor tale de angajat prevazute in Codul Muncii, in cazul in care lucrezi. Informatiile iti vor fi de folos atat pentru perioada sarcinii, cat si pentru reintegrarea in campul muncii.

4. Gaseste solutii sa economisesti bani din timp pentru primul an de viata al copilului, luand in calcul toate cheltuielile implicate (de la hrana, hainute si mobilier, pana la eventuale costuri aferente serviciilor medicale pentru copil).

Lista modului de viata si a relatiei de cuplu

In privinta modului de viata si a relatiei cu partenerul tau, exista cateva lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere in perioada preconceptiei. Odata ce le pui la punct, stii ca esti mult mai pregatita pentru marele pas de a deveni mama.

1. Renunta la vicii. Consumul de alcool si fumatul iti afecteaza fertilitatea si pot pune in pericol viata si dezvoltarea bebelusului.

cuplu-fertilitate

2. Respecta programul de somn recomandat de minimum 8 ore, elimina sursele de stres din viata si mananca echilibrat. Aceste obiceiuri care tin de modul de viata au un impact major asupra sarcinii si nasterii unui copil sanatos.

3. Orice problema de ordin emotional ai avea (anxietate, depresie, traume diverse), trateaza-le inainte sa devii parinte. Apeleaza la ajutorul unui psihoterapeut si gaseste-ti echilibrul psihic inainte de sarcina.

4. Rezolva-ti problemele de cuplu. Daca nu te bucuri de o viata personala armonioasa cu partenerul tau, fa eforturi sa va solutionati conflictele. Venirea pe lume a unui copil nu va salva situatia, dimpotriva.

5. Discuta cu partenerul de cuplu si cu ceilalti membri ai familiei despre asteptarile voastre privind noua viata alaturi de copil. Este bine sa puneti cartile pe masa si sa stabiliti de la inceput cum veti gestiona situatia.

Tu ce crezi ca ar trebui sa mai contina lista cu lucruri de facut in preconceptie? Spune-ne parerea ta in sectiunea comentariilor!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre