Esti pregatita sa devii mama?

/ / Modificat: 2012-10-01
Esti pregatita sa devii mama?

Pentru multi este un moment foarte asteptat - toata viata si-au dorit sa devina parinti si sa-si intemeieze o familie. Altii pregatesc cu multa vreme inainte venirea pe lume a copilului, iar unii isi doresc alte lucruri in viata.

Daca nu te poti decide cand este momentul sau daca te gandesti ca inca nu esti pregatita, vom incerca sa-ti dam unele sfaturi.

Cat de greu e?

Decizia de a deveni mama este una dificila, chiar deloc usoara. Copilul iti va aduce multe bucurii si satisfactii pe care nici nu ti le inchipui. Cat de greu este? Este greu datorita volumului de timp si energie consumate, cu putine pauze si timp liber; este greu pentru ca trebuie sa sacrifici multe din lucrurile pe care voiai sa le realizezi; este greu sa-ti ascunzi unele emotii si sa faci unele greseli – pe care le vei face inevitabil.


Venirea pe lume a copilului impune schimbari majore si odata cu acestea apar si responsabilitati mai mari, mai ales in viata mamelor. Si barbatii, in zilele noastre, sunt din ce in ce mai implicati in cresterea unui copil, insa femeia trebuie sa se imparta intre multe alte activitati casnice si rolul ei devine un pic mai greu.

Decizia de a avea un copil este una de cuplu. De ambele parti, si barbatii si femeile, vor trebui la un moment dat sa se sacrifice pentru copilul lor. In lumea moderna, cariera vine pe primul plan si multi dintre parinti petrec din ce in ce mai putin timp cu copiii lor si mai mult timp la serviciu. Asta duce in timp la instalarea unui sentiment de frustrare, ca parintii nu au reusit sa devina ceea ce si-au dorit pentru copiii lor.

Pastreaza contactul cu realitatea

Fa-ti o idee realista despre viata de parinte. Daca totul pare roz inainte de a avea un copil, incearca sa ai grija de copilul unei prietene sau rude sa vezi cum e cu adevarat.

Nu oricine este in stare sa devina parinte. Poate nu ti-ai dorit niciodata un copil; poate ai alte prioritati in viata sau alte obiective. Pe de alta parte, exista si cazuri in care cei ajunsi parinti sunt surprinsi de cat de mult le place sa se ocupe de copiii lor, cu toate ca la inceput nu erau foarte convinsi.

Multe persoane, mai ales femeile, au stiut toata viata ca vor deveni mame. Inca din copilarie de cand se jucau cu papusile ca si cum ar fi fost copiii lor, femeile si fetele sunt asteptate de toti cei din jur sa devina mame. Dar decizia de a deveni parinte nu trebuie sa fie luata nici de familie, nici de religie, trebuie luata doar de tine.

Esti pregatit/a sa ai un copil?

Aceasta este o intrebare pentru ambii parteneri, iar raspunsul trebuie sa coincida pentru a merge mai departe si a lua o decizia de a avea un copil.

Daca vrei sa ai un copil si inca nu ti-ai intemeiat o familie, trebuie sa stii ce vrei de la viitor. Gandeste-te daca iti doresti un copil biologic, daca vrei sa adopti un copil sau daca esti pregatita sa-i oferi copilului un camin stabil.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Preconceptie

Articole recomandate

Citeste si despre