Ghidul ciclului tau de fertilitate - ce se intampla in fiecare zi

/ / Modificat: 2017-10-05
Ghidul ciclului tau de fertilitate - ce se intampla in fiecare zi

Ca femeie, stii ca durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 de zile. Te-ai intrebat vreodata ce se intampla cu corpul tau, in fiecare zi a ciclului menstrual? Stii in ce zile ai cele mai multe sanse sa ramai insarcinata? Sau cand se manifesta sindromul premenstrual?

Ghidul de fata iti raspunde la toate aceste intrebari, oferindu-ti o descriere clara a fenomenelor care se produc la nivelul aparatului reproducator in timpul ciclului menstrual!

Ziua intai

Prima zi a menstruatiei coincide cu prima zi a ciclului menstrual. Nivelurile de estrogen si progesteron scad dramatic, ceea ce duce la desprinderea si eliminarea stratului functional al mucoasei endometriale. In urmatoarele 4 saptamani, uterul se pregateste pentru eventualitatea gazduirii unui embrion, din care va lua nastere viitorul bebelus.

Ziua a 2-a

Menstruatia continua. Simptomele sindromului premenstrual au disparut in totalitate, in schimb, poti experimenta dureri specifice perioadei menstruale, determinate de crampele care insotesc sangerarea abundenta. Totodata, este posibil sa elimini cheaguri mici de sange. Acest lucru este normal, asa ca nu trebuie sa intri in panica. Daca fluxul menstrual este mai abundent decat de obicei sau daca observi cheaguri mari, de marimea unei prune, suna-ti medicului ginecolog si programeaza-te pentru o consultatie.

Ziua a 3-a

De regula, aceasta zi marcheaza sfarsitul perioadei de sangerare abundenta. Poti experimenta modificari ale PH-lui vaginal, care pot determina infectii bacterine si mirosuri neplacute. Acestea pot fi combatute prin utilizarea unui probiotic vaginal, cu rol de echilibrare a florei vaginale.

Ziua a 4-a

Fluxul menstrual se diminueaza, iar culoarea acestuia se schimba din rosu in maroniu.

Ziua a 5-a

Daca menstruatia ta dureaza 5 zile si fluxul este unul foarte redus, poti inlocui absorbantul sau tamponul cu un absorbant zilnic. 

Ziua a 6-a

Pentru cele mai multe femei, ziua a 6-a marcheaza sfarsitul menstruatiei. Alte femei continua sa sangereze pana in ziua a 7-a, dar acest lucru este perfect normal, fiecare organism fiind diferit.

Ziua a 7-a

De regula, menstruatia dispare complet in aceasta zi, iar corpul tau se pregateste pentru o noua ovulatie. Pe ovare se formeaza mici chisturi, cunoscute sub denumirea de foliculi. Unul dintre acesti foliculi se va matura si va elibera un ovul sau doua. Nivelul de estrogen incepe sa creasca, sub influenta hormonului de stimulare foliculara (FSH), secretat de glanda hipofiza din creier. Testosteronul si progesteronul se mentin la niveluri scazute.

Ziua a 8-a

Foliculii de pe ovare continua sa creasca, pregatindu-se pentru eliberarea ovulelor. Acestea incep la randul lor sa secrete estrogen, determinand si mai mult cresterea nivelului acestui hormon in corp. Cantitatile de testosteron si progesteron se mentin la aceleasi valori.

Ziua a 9-a

In urmatoarele zile, unul dintre foliculi va continua sa se dezvolte pana va atinge maturitatea. Excesul de estrogen provoaca ingrosarea mucoasei uterului, bogata in sange si nutrienti, in vederea unei eventuale sarcini.

Ziua a 10-a

Productia de estrogen se apropie de valori maxime. Mucoasa uterului continua sa se ingroase, pentru a asigura o buna fixare a ovulului fecundat.

Ziua a 11-a

Daca incerci sa ramai insarcinata, acum este momentul optim, deoarece te apropii de perioada ovulatiei. Pentru o placere sporita a actului sexual, tu si partenerul tau puteti folosi un lubrifiant care sa nu influenteze sperma in mod negativ. Lubrifiantul ajuta si atunci cand apetitul sexual este scazut.

Ziua a 12-a

Chiar daca nu ai ovulat inca, te afli in plina perioada de fertilitate multumita nivelurilor mari de estrogen. Pe de alta parte, spermatozoizii pot supravietui in corpul femeii pana la 5 zile. Mucoasa cervicala este permeabila si elastica, iar foliculul cel mai mare este gata sa elibereze ovulul matur, in timp ce restul foliculilor incep sa se retraga. Libidoul incepe sa creasca, sub influenta testosteronului secretat in cantitati din ce in ce mai mari.

Ziua a 13-a

Nivelul de estrogen atinge valoarea maxima, iar corpul tau este pregatit pentru eliberarea ovulului din folicul.

Ziua a 14-a

Esti la ovulatie. Poti experimenta o senzatie de durere in abdomenul inferior, lucru absolut normal in aceasta perioada. Este cea mai buna zi pentru a ramane insarcinata. Daca nu vrei inca un copil, nu uita sa te protejezi folosind prezervativul.

Ziua a 15-a

Ovulul isi incepe calatoria miraculoasa prin trompele uterine, spre uter, in speranta intalnirii cu spermatozoizii. Nivelurile de estrogen si testosteron incep sa scada, in timp ce nivelul de progesteron creste rapid.

Ziua a 16-a

Ovulul isi continua traseul prin trompele uterine.

Ziua a 17-a

Mucoasa uterina incepe sa se ingroase sub influenta progesteronului, pentru a gazdui un eventual ovul fecundat. Daca ovulul nu intalneste niciun spermatozoid in primele 24 de ore dupa ovulatie, va muri si va fi eliminat la urmatoarea menstruatie. Cantitatea de estrogen continua sa scada, in timp ce nivelul de progesteron atinge cote ridicate.

Ziua a 18-a

Cantitatea de estrogen incepe sa creasca usor, in timp ce nivelul de progesteron se mentine la valori ridicate.

Ziua a 19-a

Daca banuiesti ca ai ramas gravida, nu te grabi inca la farmacie. Este prea devreme pentru un test de sarcina.

Ziua a 20-a

Primele simptome ale sindromului premenstrual incep sa-si faca aparitia. Schimbarile de dispozitie si balonarea sunt printre cele mai comune semne ca te apropii de finalul ciclului menstrual.

Ziua a 21-a

Este momentul ideal sa faci un test de determinare a nivelului de progesteron, pentru a avea confirmarea ca ai ovulat.

Ziua a 22-a

Unele femei pot experimenta scurgeri premenstruale. Foloseste un protej-slip (absorbant zilnic), pentru a evita suprizele neplacute.

Ziua a 23-a

Sindromul premenstrual isi face de cap. Incearca sa te relaxezi, rasfatandu-te cu o baie cu spuma sau savurand ciocolata preferata.

Ziua a 24-a

Progesteronul inregistreaza cele mai mari valori dupa ovulatie, iar cantitatea de estrogen incepe sa scada.

Ziua a 25-a

Daca suferi de sindrom premenstrual, aceasta este cea mai rea zi dintre toate. Asteapta-te la schimbari bruste de dispozitie, plans din senin si picioare umflate.

Ziua a 26-a

Nu te urca pe cantar. Retentia de fluide specifica acestei perioade determina acul cantarului sa arate cu cateva kilograme in plus.

Ziua a 27-a

Bucura-te! Ai scapat de sindromul premenstrual.

Ziua a 28-a

Ciclul reproductiv se incheie. Daca nu esti insarcinata, vei experimenta o noua menstruatie. Pentru a preveni durerile si fluxul abundent, poti lua pastile pe baza de Ibuprofen, insa nu exagera cu medicatia. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ciclul menstrual Calendarul ciclului menstrual Fertilitate Ovulatie Reproducere Fertilitate femei

Articole recomandate

Citeste si despre