5 semne ca ovulezi

/ / Modificat: 2016-01-08
5 semne ca ovulezi

Daca incerci sa ramai insarcinata, un factor important de care trebuie sa tii cont este ovulatia. Pentru a determina data in care ovulezi, poti numara zilele din ciclul menstrual, poti folosi uncalculator de ovulatie sau testele de ovulatie.

In acelasi timp, exista si cateva semnale pe care chiar organismul tau ti le transmite atunci cand esti la ovulatie, pe care le poti observa cu usurinta daca le acorzi atentia cuvenita.

Cand are loc ovulatia

Ovulatia este fenomenul de eliberare a unui ovul din ovar si este sinonima cu perioada de fertilitate a unei femei. Determinarea perioadei de ovulatie este deosebit de importanta pentru a sti cand poate fi conceput un copil.

Teoretic, prin simpla numarare a zilelor de dupa menstruatie, o femeie ar putea determina zilele in care ovuleaza, insa fiecare organism este diferit intr-o anumita masura si pot aparea modificari de la o luna la alta.

Un ciclu menstrual are in medie 28 de zile, insa numarul lor poate varia intre 21 si 36 de zile. Ovulatia se produce intre zilele 12 si 16 a ciclului menstrual. Asadar, pentru a determina ziua in care este eliberat ovulul, trebuie sa stabilesti pentru inceput durata ciclului menstrual, deoarece ovulatia va avea loc la mijlocul acestei perioade.

Ovulul are o durata de viata de circa 1-2 zile, in timp ce spermatozoidul poate trai in corpul femeii pana la 5 zile. Asadar, o femeie poate ramane gravida doar cateva zile dintr-o luna si de aceea este important sa determine exact care sunt acelea.

In afara de numararea zilelor, care nu este de efect mereu, exista si alte metode prin care poti afla daca ovulezi. Kiturile de ovulatie sunt un exemplu in acest sens. Ele sunt concepute pentru a depista nivelul LH-ului (hormonul luteinizant) din urina si pot fi procurate din farmacii. Arata ca un test de sarcina si se folosesc in aceeasi maniera. Exista in acelasi timp si calculatoare de ovulatie online care iti pot fi de ajutor.

In afara de aceste metode, exista si simptomele pe care le resimti pe propriul corp. Iata 5 semne ca ovulezi:

1. Crampe abdominale

Exista cateva asemanari intre simptomele fizice resimtite de femei in timpul sangerarii menstruale si cele de la ovulatie. Spre exemplu, la ovulatie o femeie poate resimti crampe abdominale, la fel ca in cazul zilelor de menstruatie, insa de mai scurta durata.

Totodata, unele femei au raportat dureri abdominale insotite de senzatia de balonare sau de greata in timpul ovulatiei.

Ovulul ajuns la maturitate este eliberat de ovar, iar membrana care il acopera se intinde. Aceasta intindere, ruptura peretelui ovarian pentru a elibera ovulul si contractiile musculare de la nivelul tuburilor falopiene si ale ovarelor sunt cauzele durerii resimtite de femei la ovulatie.

Durerea poate fi ascutita si de scurta durata, insa poate dura si intre cateva ore si 2 zile. Daca te confrunti cu dureri puternice in timpul ovulatiei, consulta un medic ginecolog, deoarece ar putea fi vorba despre o problema medicala. Exista insa si multe cazuri in care ovulatia este dureroasa fara sa fie si asociata unei afectiuni. In aceste cazuri, medicul va va prescrie pilule pentru calmarea durerii.

2. Sensibilitatea sanilor

Un alt simptom pe care il au femeile la ovulatie si pe care il resimt si in timpul zilelor de sangerare menstruala este sensibilitatea crescuta la nivelul sanilor. In multe cazuri, femeile spun ca in timpul ovulatiei simt si dureri la nivelul sanilor.

Sanii devin mai grei, si aureolele mai sensibile la atingere.

3. Schimbarea cantitatii si consistentei secretiilor vaginale

In acelasi timp, in zilele de ovulatie, femeile vor observa si o cantitate mai mare de secretii vaginale si cu o consistenta asemanatoare albusului de ou crud. Acest mucus cervical va fi mai apos si alunecos in zilele fertile. Il vei observa fie pe lenjeria intima, fie chiar pe servetele dupa ce mergi la toaleta.

Consistenta mucusului cervical se schimba si devine mai fluida pentru a inlesni drumul spermatozoizilor catre ovul si a creste in acest fel probabilitatea ca acesta sa fie fecundat.

4. Cresterea libidoului

In perioada ovulatiei, femeile au libidoul crescut. Este un mecanism natural prin care se asigura perpetuarea speciei, iar hormonii se pun in miscare mai mult ca niciodata in zilele in care esti fertila.

Apetitul sexual creste de obicei in timpul ovulatiei, crescand astfel sansele sa deveniti parinti.

5. Temperatura bazala

Un alt semn dupa care se pot ghida femeile pentru a determina perioada ovulatiei este masurarea zilnica a temperaturii bazale. Cand ovarul elibereaza un ovul, temperatura corpului creste cu circa 0,5 grade Celsius.

Temperatura bazala creste imediat dupa incheiera ovulatiei, astfel incat in urmatoarele 24 de ore femeia este fertila si poate concepe un bebelus.

Desi masurarea temperaturii corpului este una dintre cele mai des folosite metode de a determina perioada de fertilitate, ea te poate duce uneori in eroare. Temperatura corpului poate avea fluctuatii care nu sunt influentate de ovulatie, ci de alti factori precum o afectiune virala sau somnul agitat.

Mituri despre ovulatie

De-a lungul timpului s-au formulat o multime de mituri despre ovulatie si fertilitate, unele dintre ele fiind inca de actualitate. Cele mai multe dintre ele se bazeaza pe generalizari care nu au legatura cu realitatea si care pot induce in eroare cuplurile care isi doresc un copil

Unul dintre mituri este legat de ziua a 14-a a ciclului menstrual, despre care se spune ca ar fi in cazul tuturor femeilor si ziua ovulatiei. Fiecare organism este diferit si ciclul menstrual are o durata diferita de la o femeie la alta, astfel incat nu ar trebui sa te ghidezi dupa regula zilei a 14-a.

Un alt mit este acela ca femeile ar ajunge la ovulatie in aceeasi zi a fiecarei luni. Chiar si in cazul unui ciclu menstrual regulat ziua ovulatiei se poate schimba, asa ca cea mai sigura sursa de informare in legatura cu acest aspect ramane medicul.

Stiai despre aceste simptome ale ovulatiei? Le-ai observat pana acum? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ovulatie Semne ovulatie

Articole recomandate

Citeste si despre