Ghidul ciclului menstrual. Ce se intampla zi de zi

/ / Modificat: 2016-07-27
Ghidul ciclului menstrual. Ce se intampla zi de zi

Desi femeile au prima menstruatie in pre-adolescenta, in jurul varstei de 12 - 13 ani, multe dintre femeile adulte nu stiu exact ce inseamna ciclul menstrual si prin ce schimbari trece organismul lor in fiecare luna. Este esential sa intelegem aceste lucruri, mai ales daca ne dorim un copil in viitorul apropiat.

Noi ti-am pregatit un ghid in care iti vom explica ce se intampla in corpul unei femei in fiecare zi a ciclului menstrual. Un ciclu menstrual dureaza in medie 28 de zile, insa poate varia intre 21 si 36, fiind diferit de la un organism la altul. Durata ciclului menstrual este diferita de la o femeie la alta. Tu o poti calcula pe a ta numarand zilele dintre prima zi a menstruatiei (ziua in care sangerezi) si prima zi a menstruatiei urmatoare.

Ghidul nostru este conceput pentru un ciclu de 28 de zile la o femeie care nu ia anticonceptionale. Pilulele contraceptive contin hormoni sintetici, care impiedica ovulatia si care preiau controlul asupra ciclului tau menstrual, astfel incat acest ghid nu este de referinta pentru femeile care fac un tratament cu aceste medicamente.

Ziua 1

Prima zi din ciclul tau menstrual este prima zi de sangerare. Nivelul hormonilor feminini (estrogen si progesteron) creste, iar sangele si tesutul care captuseste uterul sunt eliminate prin vagin. Eliminarea lor poarta numele de menstruatie sau menstra.

Ziua 2

Sangerarea continua si in a doua zi, fluxul este mai ridicat si este eliminata cea mai mare cantitate de sange, inclusiv cheaguri (rare). In aceasta zi este posibil sa te confrunti cu crampe abdominale. Daca cheagurile sunt dese, fluxul este extrem de abundent si crampele foarte puternice, e cazul sa consulti un medic.

Ziua 3

Este de obicei ultima zi de sangerare mai abundenta, crampele ar trebui sa fie mai putin puternice si partea mai "grea" se apropie de sfarsit.

Zilele 4 si 5

A patra si a cincea zi sunt cele in care lichidul menstrual isi va schimba usor culoarea din rosu in moroniu.

Ziua 6

Pentru majoritatea femeilor este ziua in care nu mai exista scurgeri deloc. Exista insa si multe cazuri in care menstruatia dureaza mai mult de 5 zile, mai ales in adolescenta.

Ziua 7

Este ziua in care corpul incepe sa se pregateasca pentru luna urmatoare si pentru o sarcina. Incep sa se fomeze foliculi mici - cavitati ale ovarului in care se dezvolta un ovul. Nivelul de estrogen creste usor, cel de testosteron este inca scazut, la fel si progesteronul.

Ziua 8

Foliculii se dezvolta si elibereaza un ovul. In timp ce ovulul se dezvolta, se produce estrogen, astfel ca nivelul acestui hormon creste. Testosteronul si estrogenul raman la aceleasi valori.

Ziua 9

Un ovul se apropie de maturitate si va fi in curand eliberat in folicul. Estrogenul este produs in cantitate mare. Acest hormon determina ingrosarea tesutului care captuseste uterul (endometru) pentru ca ovulul fertilizat sa se implanteze in acest tesut bogat in sange si nutrienti.

Ziua 10

Nivelul estrogenului creste galopant, iar endometrul se ingroasa tot mai mult in eventualitatea unei sarcini.

Ziua 11

Daca iti doresti sa ramai gravida, in aceasta zi ar trebui sa ai un contact sexual deoarece te apropii de ovulatie.

Ziua 12

Este una dintre zilele in care esti fertila si un contact sexual poate duce la o sarcina. Mucusul cervical devine mai abundent si incepe sa capete consistenta albusului de ou crud. In aceasta zi creste de obicei libidoul.

Ziua 13

Nivelul estrogenului este ridicat si corpul tau se pregateste sa elibereze ovulul din foliculul ovarian.

Ziua 14

In aceasta zi ovulezi. Ovulul este eliberat din folicul, iar tu s-ar putea sa simti un mic disconfort abdominal. Este ziua din luna in care esti la cel mai inalt nivel de fertilitate, iar sansele sa ramai insarcinata sunt maxime.

Ziua 15

Ovulul isi incepe calatoria prin tubul falopian (tubul care face legatura intre ovar si uter) spre uter pentru a intalni un spermatozoid si a fi fertilizat. Estrogenul si testosteronul scad si progesteronul incepe sa creasca.

Ziua 16

Ovulul este inca in tubul falopian in asteptarea spermatozoidului.

Ziua 17

Endometrul se ingroasa, iar daca ovulul a fost fertilizat in acest tesut se va implanta embrionul. Daca nu a avut loc o conceptie, ovulul moare. Estrogenul incepe sa scada, iar progesteronul cteste.

Zilele 18 si 19

Estrogenul incepe sa-si revina, progesteronul este la nivel maxim. Daca incercai sa ramai insarcinata este inca devreme sa faci un test de sarcina.

Ziua 20

Se apropie ziua menstruatiei, asa ca vor incepe simptomele sindromului premenstrual. S-ar putea sa te simti balonata si sa ai schimbari ale starii de spirit.

Ziua 21

Daca incerci sa ramai insarcinata, este ziua in care medicul iti va putea masura nivelul hormonilor din sange pentru a-ti spune exact daca vei deveni sau nu mama.

Zilele 22 si 23

Sindromul premenstrual (SPM) te va deranja zilele acestea, vei resimti mai multe dintre simptomele sale: sensibilitatea sanilor, tulburari digestive, migrene, pofta de mancare exagerata (fie pentru dulciuri, fie pentru snack-uri sarate), acnee, scaderea libidoului, oboseala, lipsa de energie, schimbari de dispozitie, iritabilitate, anxietate, incapacitate de concentrare.

Ziua 24

Nivelul de progesteron este crescut, estrogenul incepe sa scada.

Zilele 25 si 26

Sunt zilele in care cele mai multe femei se confrunta cu cele mai deranjante simptome ale SPM-ului. Acum s-ar putea sa plangi fara un motiv clar, sa vrei sa mananci tot continutul frigiderului, in special ciocolata sau inghetata, sa tipi la iubitul tau fara ca el sa fi facut ceva gresit. Si greutatea ta s-ar putea sa creasca deoarece creste retentia de apa din organism.

Ziua 27

Reincepi sa devii tu insati, simptomele SPM-ului se atenueaza.

Ziua 28

Este ziua in care se sfarseste ciclul menstrual. Daca nu esti insarcinata, in ziua urmatoare va incepe menstruatia si, implicit, un nou ciclu. Captuseala uterului este la cel mai inalt nivel si gata sa fie eliminata.

Stiai aceste lucruri despre ciclul tau menstrual? Iti sunt de ajutor informatiile noastre? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ciclul menstrual Menstruatie Ovulatie

Articole recomandate

Citeste si despre