Este posibil sa ramai insarcinata in timpul menstruatiei?

/ / Modificat: 2017-06-29
Este posibil sa ramai insarcinata in timpul menstruatiei?

Poti ramane insarcinata si in timpul menstruatiei! Chiar daca sansele sunt foarte mici, orice contact sexual neprotejat realizat in timpul menstruatiei poate duce la o sarcina. De fapt, specialistii sustin ca exista sanse sa ramai gravida oricand in timpul unui ciclu menstrual, chiar daca perioada cea mai fertila corespunde ovulatiei.

Cum este posibil sa ramai gravida in timpul mentruatiei?

Totul depinde de durata ciclului menstrual si de cat de regulat este el. In cazul in care ai un ciclu menstrual foarte scurt, atunci exista sansa ca ovulatia (perioada fertila) sa apara imediat dupa incetarea menstruatiei. Este adevarat ca la un ciclu regulat de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, insa cu cat ciclul tau este mai mic, cu atat ovulatia apare mai devreme putandu-se intersecta chiar cu sfarsitul menstruatiei.

Ciclul menstrual este un proces complex care implica diferite modificari in organism. De asemenea, este de multe ori si imprevizibil si afectat de diversi factori. Din acest motiv, pot aparea evenimente neasteptate precum blocarea unui ovul fertilizat in trompele uterine si aparitia unei sarcini ectopice.

In mod normal, prin trompa uterina, un ovul este transportat catre uter pentru a se dezvolta. Daca acesta ramane blocat, lucrurile se schimba si exista sansa sa ramai insarcinata in timpul menstruatiei.

Mai exista o posibilitatea prin care poti ramane insarcinata daca faci sex cand esti la menstruatie. Trebuie sa stii faptul spermatozoizii traiesc in corpul tau (in urma unui contact sexual neprotejat) aproximativ 5 zile, daca au conditii optime de supravietuire. Este suficient timp pentru ca unul dintre ei sa "prinda" perioada de ovulatie si sa fertilizeze ovulul (doar in cazul in care ai tot un ciclu neregulat si ovulatia apare aproape imediat dupa menstruatie).

In plus, medicii sustin ca exista femei a caror ovulatie apare peste menstruatie, inainte ca sangerarea menstruala sa inceteze. Cazurile sunt foarte rare, dar nu poti sti niciodata daca esti sau nu tu cea care o pateste. Asadar, daca faci sex fara protectie in timpul menstruatiei, exista sanse sa faci un bebe, fara sa vrei.

Citeste si: Ghidul ciclului tau de fertilitate: ce se intampla in fiecare zi

O alta situatie in care poti ramane insarcinata astfel este atunci cand confunzi menstruatia cu sangerari vaginale provocate din alte cauze. De exemplu, chiar in timpul ovulatiei (cea mai fertila perioade din ciclu, cand exista cele mai multe sanse sa ramai insarcinata), pot aparea mici pete de sange sau chiar o sangerare usor mai cantitativa. Daca vei confunda aceasta sangerare cu perioada menstruatiei (crezand ca a venit mai devreme) ai toate sansele – cel putin teoretic si in absenta altor probleme de fertilitate – sa ramai insarcinata.

De asemenea, exista posibilitatea ca sangerarile sa apara si din alte cauze ca: stres, alimentatie precara, traume cervicale si alte probleme. De aceea, este esential sa tii un calendar si o evidenta clara a ciclurilor tale menstruale, pentru a-ti putea da seama daca poate fi vorba de o menstruatie sau daca este cazul sa te protejezi in continuare.

In afara cazurilor exceptionale, o femeie nu poate ramane insarcinata in timpul menstruatiei. Totusi, avand in vedere deopotriva bolile transmisibile sexual si pentru mai multa siguranta, este recomandata utilizarea prezervativului sau a altor mijloace contraceptive.

Ciclul menstrual si perioada fertila

Pentru a putea intelege cum poate aparea sarcina in timpul menstruatiei, este important sa stii cum functioneaza ciclul menstrual al unei femei. Ciclul menstrual se refera la schimbarile care se produc in endometru - mucoasa care acopera uterul. Endometrul este indepartat la sfarsitul ciclului menstrual, acest fenomen reprezentand menstra.

Vezi si: Calculator perioada fertila. Afla cand ai sanse sa ramai insarcinata!

Teoria spune ca o sarcina apare in urma fecundarii ovulului numai in zilele din jurul ovulatiei (3 - 4 zile inainte si 1 - 2 zile dupa aceasta). La un ciclu de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, considerand drept prima zi a ciclului, prima zi de menstruatie. Ovulatia este considerata perioada fertila, iar perioada din afara ovulatiei nefertila.

In practica insa, exista posibilitatea, desi cu probabilitate scazuta, de aparitie a unei sarcini chiar si atunci cand contactul sexual s-a realizat in timpul menstruatiei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Perioada fertila Ovulatie Ciclu menstrual Sarcina Sarcina menstruatie Perioada fertila ciclu

Articole recomandate

Citeste si despre