Statul va suporta si a doua inseminare artificiala, daca prima esueaza!

/ / Modificat: 2017-07-21
Statul va suporta si a doua inseminare artificiala, daca prima esueaza!

Atunci cand tratamentele pentru infertilitate dau gres, inseminarea artificiala reprezinta o a doua sansa pentru cuplurile care isi doresc un copil. De regula, se apeleaza la inseminarea artificiala atunci cand partenerul nu poate ejacula in timpul actului sexual sau cand o femeia are probleme de ovulatie sau prezinta mucus cervical, care impiedica ascensiunea spermatozoizilor pana la ovul.

Din nefericire, sunt cazuri in care prima inseminare artificiala esueaza, iar cuplurile sunt nevoite sa repete aceasta procedura destul de costisitoare. Se pare insa ca inseminarea artificiala ar urma sa fie suportata de stat si a doua oara, daca prima incercare esueaza. In prezent, femeile sunt nevoite sa recurga la mijloace financiare proprii in cazul in care prima inseminare artificiala, suportata de statul roman, nu are succes. 

Potrivit noului proiect de lege pentru sporirea natalitatii, procedura va fi accesibila si femeilor necesatorite, iar mamele care au minimum doi copii, vor beneficia de reduceri fiscale.

"O persoana care astazi este casatorita si beneficiaza de acest program, maine poate sa divorteze copii fiind crescuti intr-o familie monoparentala. Nu este un argument ca la momentul inseminarii mama sa fie casatorita ca mai apoi daca divorteaza sau din alte motive ramane fara sot nu se poate anula procedura de inseminare artificiala. E o bariera artificiala creata pentru a limita numarul de mame care pot sa apeleze la o astfel de solutie”, sustine deputatul PSD Mariu Bota, in expunerea de motive a actului normativ.

Prin acest proiect de lege, care a fost depus la Senat, se doreste de asemenea incurajarea natalitatii in famiiile cu parinti care muncesc pentru a acorda conditii de trai decente de crestere si invatare a copiilor. Astfel, mamele care aduc pe lume si cresc mai mult de un copil, ar beneficia la al doilea copil de o reducere fiscala la impozitul pe venit de 25% din cuantumul sumei care se strange din aplicarea cotelor de impozit pe venit, CAS si CASS pana la implinirea varstei de 18 ani (terminarea liceului), sau pana la varsta de 24 de ani, la terminarea studiilor universitare la zi a copilului.

La al treilea copil, aceste reduceri ar urma sa se dubleze.

De asemenea, in acelasi proiect se mentioneaza ca “pentru doi copii inscrisi la scoala, in clasele 0 - 12, se primeste lunar o alocatie de scolarizare egala cu 50% din salariul minim pe economie, iar pentru trei copii alocatia va fi egala cu salariul minim pe economie. “Alocatia nu se va acorda daca copiii nu frecventeaza scoala sau raman repetenti".

Proiectul de lege este sustinut de 22 de parlamentari social democrati.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inseminare artificiala Inseminare artificiala costuri

Articole recomandate

Citeste si despre