Teste hormonale pentru depistarea infertilitatii

/ / Modificat: 2017-06-13
Teste hormonale pentru depistarea  infertilitatii

Testele hormonale sunt printre primele pe care medicii le recomanda cand se confrunta cu probleme de infertilitate in cuplu. Afla ce hormoni sunt implicati in procesul de fertilitate atat la femei, cat si la barbati si cum pot pune ei piedici capacitatii de a concepe.

Testele hormonale pentru depistarea infertilitatii se fac simplu si sunt minim invazive, prin analiza sangelui recoltat din vena pacientilor. Ele permit medicilor sa evalueze hormonii implicati in procesul de fertilitate si sa depisteze anomaliile si dezechilibrele. Unele dintre aceste teste sunt comune, adica se fac si barbatului si femeii, in timp ce altele sunt specifice fiecarui sex.

Hormonul luteinizat (LH)

Hormonul luteinizat este produs de glanda pituitara sau hipofiza si are ca rol si producerea hormonilor glandelor sexuale si ai hipotalamusului.

Este un test hormonal care se efectueaza si la femei si la barbati pentru depistarea cauzelor infertilitatii. De obicei, acesta se face impreuna cu alte teste (FSH, testosteron, estradiol si progesteron) pentru a se stabili neregularitati care pot interfera cu capacitatea cuplului de a concepe copii.

Hormonul de stimulare foliculara (FSH)

Acest hormon este produs de glanda pituitara si productia lui survine in urma unui proces complex care implica atat hormonii glandei pituitare, cat si alti hormoni:

ai glandelor gonade (testicule si ovare);
• ai hipotalamusului.

    Rolul FSH la femei este acela de a stimula si maturiza foliculii ovarieni care apar in timpul unui ciclu menstrual, iar la barbati stimuleaza testiculele pentru producerea spermei.

    Si acest test se realizeaza impreuna cu alte teste pentru depistarea infertilitatii in cuplu. Cu ajutorul lui se diagnosticheaza deficitul de sperma sau dereglarile menstruale, precum si problemele glandei pituitare si a ovarelor sau testiculelor.

    Prolactina

    Testarea nivelului de prolactina din sange la ambii parteneri furnizeaza informatii esentiale cu privire la capacitatea cuplului de a concepe. Atunci cand se suspecteaza dereglari ale menstruatiei sau infertilitate, precum si impotenta la barbati, testul prolactinei este o analiza hormonala obligatorie.

    Prezenta unor niveluri marite ale prolactinei in organism interfereaza cu capacitatea cuplului de a concepe copii, iar testarea prin recoltarea sangelui evidentiaza in mod clar daca prezenta sa este depasita in corp sau nu.

    Progesteronul

    Progesteronul este un hormon feminin produs de ovare si are un rol important atat in sarcina, dar mai ales in obtinerea ei. 

    Testarea acestui hormon se face numai la femei, iar unul dintre motivele pentru care se realizeaza este infertilitatea. Se masoara nivelul de progesteron din sange pentru constatarea eventualelor dereglari ale ovulatiei care stau in calea capacitatii femeii de a concepe.

    Testosteronul

    Este un hormon androgen produs de testicule la barbati. Acesta stimuleaza dezvoltarea caracteristicilor sexuale la barbati (cresterea penisului, muschilor, a pilozitatii etc.). Testul se face atunci cand un barbat este suspectat de infertilitate.

    Testosteronul apare si la femei, dar este transformat in estradiol, principalul hormon sexual al femeii. Cantitatea de testosteron produsa de ovare este infima. Testul poate fi recomandat totusi pentru depistarea cauzelor infertilitatii feminine. Acesta poate depista anumite afectiuni care stau in calea capacitatii de concepere a unui copil:

    • tumori ovariene;
    • insuficienta ovariana;
    • dereglari ale ciclului menstrual;
    • ovare polichistice.

      Estrogenul

      Estrogenul este un hormon produs atat de femei, cat si de barbati. Testarea lui se face prin analiza sangelui si a urinei. Analiza se realizeaza pentru a se stabili ce nivel au in organism principalii hormoni de estrogen:

      • estradiol;
      • estriol;
      • estron.

      Estradiolul este cel vizat pentru depistarea problemelor de infertilitate feminine si masculine. Concentratia lui variaza in organism pe toata perioada in care o femeie este fertila, iar determinarea anumitor niveluri ale lui poate sugera aparitia unor probleme de stimulare ovariana, cancer ovarian sau disfunctii ovariene. La barbati acesta poate depista probleme la nivelul testiculelor.

      Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

      Taguri Infertilitate barbati femei Analize hormonale infertilitate Cauze infertilitate

      Articole recomandate

      Citeste si despre