Sindromul ovarelor polichistice

/ / Modificat: 2017-01-26
Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarului polichistic este o boala care induce femeii dereglari hormonale masive. Poate determina schimbari ale aspectului fizic si poate duce la grave probleme de sanatate. Tratarea la timp te va ajuta sa controlezi simptomele si sa eviti cronicizarea bolii.

Primele masuri care trebuie luate sunt asigurararea unei conduite sanatoase : exercitii fizice frecvente si adoptarea unei alimentatii sanatoase.  Astfel scad riscurile altor boli asociate cum ar fi diabetul si bolile cardiovasculare prin mentinerea unei tensiuni arteriale normale si scaderea colesterolului.  

Multe femei care sufera de sindromul ovarului polichistic pot avea rezultate benefice doar prin pierderea in greutate. Astfel se stabileste un echilibru hormonal si o reglare a ciclului menstrual. Pentru un mai bun control al bolii si scaderea riscurilor, medicul iti poate prescrie un tratament medicamentos precum contraceptive orale sau alte medicamente care sa-ti amelioreze simptomele sau sa te ajute sa ramai insarcinata.

Terapia de grup si consultarea medicului psiholog te pot ajuta sa treci mai usor peste aceasta afectiune.

Ce este sindromul ovarului polichistic?

Se mai numeste si sindromul Stein-Leventhal si este o boala endocrina care cauzeaza o varietate de simptome.

Sindromul ovarului polichistic (SOP) este o boala care afecteza 1 din 10 femei si de obicei primele simptome apar inca din adolescenta. Tratamentul poate ameliora boala si astfel se evita  viitoarele complicatii.

Care sunt hormonii implicati in sindromul ovarului polichistic?

Hormonii sunt mesageri chimici care influenteaza diferite procese in corpul nostru cum ar fi cresterea sau producerea de energie. Deseori, hormonii se pot activa intre ei.

De aceea, in cazul sindromul ovarului polichistic, dezechilibrele hormonale care se produc  induc un cerc vicios.

Normal ovarul produce o cantitate foarte mica si de hormoni sexuali masculini (hormoni androgeni). Datorita dezechilibrelor hormonale din boala ovarului polichistic cantitatea de androgeni secretata va fi mult mai mare.

Aceasta poate duce la oprirea ovulatiei, aparitia acneei, cresterea in greutate si aparitia hirsutismului (par in exces in zona fetei si in alte parti ale corpului).

Simptomele sindromului ovarului polichistic

Sindromul ovarului polichistic are un debut lent si se caracterizeaza prin urmatoarele simptome:

- Tulburari ale ciclului menstrual pana la amenoree (lipsa ciclului menstrual). Femeile prezinta de obicei mai putin de 9 menstuatii anual, iar altele prezinta sangerari abundente in timpul acestora;
- Acnee;
- Obezitate;
- Hirsutism (femeilor le apare par inchis la culoare in exces pe fata, pe piept, pe abdomen sau pe spate).

Se pot adauga si:

- Pete depigmentate pe tegument;
- Ingrasarea tenului;
- Infertilitatea;
- Cresterea colesterolului;
- Cresteri ale tensiunii arteriale.

Majoritatea simptomelor amintite pot lipsi cu exceptia turburarilor de ciclu menstrual. Toate femeile care au sindromul ovarului polichistic obligatoriu vor prezenta aceste tulburari sau amenoree.

O alta trasatura obisnuita este insuficienta ovulatorie persistenta, adica ovarul nu mai elibereaza lunar un ovul.

Simptomatologie asemanatoare

Pot exista si alte cauze medicale pentru aparitia simptomelor asemanatoare cu cele din sindromul ovarului polichistic:

- Cresterea nivelului prolactinei in sange;
- Excesul hormonilor androgeni (fie ca boala congenitala fie aparut la maturitate determinand hirsutism si dereglari ale ciclului menstrual);
- Sindromul Cushing;
- Tumori ale ovarului;
- Boli tiroidiene : tiroidita autoimuna, hipotiroidism sau hipertiroidism;
- Tulburari de alimentatie.

Diagnosticarea sindromului ovarului polichistic

Factori de risc

Principalul factor de risc este factorul ereditar (prezenta sindromului ovarului polichistic in antecedentele patologice ale familiei tale).

Sindromul se transmite genetic pe linie materna doar la fiice in proportie de 50%. Diabetul creste incidenta bolii datorita stransei legaturi intre cele doua.

Factori etiologici

Nu se cunoaste cauza exacta care determina acest sindrom. Insa in multe din cazuri s-a demonstrat ca boala a fost mostenita de la mama sau depistata si la surori.

Aspectul ovarelor in sindromul ovarului polichistic este dupa cum ii spune si numele, caracterizat prin prezenta mai multor chisturi mici pe suprafata acestuia. Un numar asemanator de chisturi il poate avea si o femeie sanatoasa, de aceea nu chisturile pun probleme.

S-a depistat insa asocierea foarte frecventa a sindromul ovarului polichistic cu diabetul zaharat si a fost considerat o complicatie a acestei boli. In plus ovarul va secreta in exces hormoni androgeni.

Diagnosticarea bolii

Depistarea sindromului ovarului polichistic se face pe baza examenului clinic obiectiv si ale simptomelor prezentate de pacient. Se va face diferentirea de alte boli cu simptomatologie asemanatoare precum : hiper- sau hipotiroidism, cresterea nivelului de prolactina sau cu tumorile ovariene care secreta hormoni androgeni determinand aparitia fenomenelor de masculinizare (ex. par in exces).

Pentru diagnosticarea sindromului ovarului polichistic se vor face teste de laborator si se va determina nivelul seric al hormonilor masculini (DHEA- dehidroepiandrosteron si testosteron).

Confirmarea diagnosticului se va stabili in cazul unei cresteri foarte mari a testosteronului in sange si se va determina si nivelul hormonului luteinizant, aditional.

Predispunerea la alte boli

Chisturile au continut lichidian si pot fi identificate prin tehnici imagistice. Ultrasunetele, unde care traverseaza corpul si pot permite vizualizarea oricarui organ sunt din ce in ce mai folosite deoarece nu necesita injectarea unor substante de contrast si nu transmit radiatii nocive pentru pacienti sau mai ales pentru femeile gravide. Pot detecta pana si chisturi in rinichii fetusului.

Dar pentru ca prezenta chisturilor ovariene nu este specifica doar bolnavelor cu sindrom ovarian polichistic, investigatiile cu ultrasunete nu sunt intotdeauna elocvente pentru boala.

Diagnosticul cel mai corect se pune pe baza antecedentelor pacientei, a examenului fizic si testelor de laborator.

Se pot utiliza si alte metode de diagnosticare mai fidele, dar destul de costisitoare, cum ar fi tomografia computerizata (CT) sau rezonanta magnetica (MRI) care detecteaza chisturile ovariene, dar sunt folosite mult mai frecvent in cazul suspiciunilor de tumora. CT-ul foloseste raze X si cateodata necesita folosirea substantelor de contrast, care pot fi nocive pentru unii pacienti.

Predispozitia pentru alte boli asociate

Femeile care au sindromul ovarului polichistic pot fi predispuse si la alte boli precum hipertensiune arteriala, diabet, boli cardiovasculare si cancer uterin (cancer endometrial).

Pentru prevenirea acestora se va adopta o conduita corespunzatoare: exercitii fizice regulate si regim alimentar urmarind scaderea in greutate (sau atingerea unei greutati ideale care nu presupune nici un risc).

Este important pentru femeile cu acesta boala sa aiba grija sa monitorizeze regularitatea ciclului menstrual deoarece absenta acestuia poate creste predispozitia catre cancerul uterin. De obicei se prescrie medicatie speciala pentru a induce menstruatia.

Probleme de preconceptie

Consecintele sindromului ovarului polichistic

Sindromul ovarian polichistic face parte din clasa bolilor datorate dezechilibrelor hormonale.

Putem recunoaste acest sindrom dupa simptome caracteristici: dereglari menstruale, infertilitate, sarcini pierdute repetat, fenomene de masculinizare - hirsutism, acnee si obezitate.

Periculoase sunt si bolile asociate: hipertensiunea arteriala, bolile cardiovasculare, diabetul si canderul uterin.

Probleme de preconceptie

Un dezechilibrul endocrin insotit si de sindromul ovarului polichistic poate cauza complicatii ale sarcinii si ale perioadei de preconceptie.

- Infertilitatea. Se intampla datorita problemelor de ovulatie care apar.

- Pierderile sistematice de sarcina se datoreaza nivelului crescut de insulina ce poate fi prevenit cu ajutorul unui atidiabetic oral numit Metformin. Diabetul gestational asociat este mult mai periculos decat orice alta problema de ovulatie.

- Hiperplazia endometriala (stare precanceroasa de inmultire haotica a celulelor endometrului). Apare in dereglarile ciclului menstrual cand stratul superficial al mucoasei uterine nu se mai elimina lunar. Se poate trata prin administrarea de contraceptive orale cu doza mica de estrogen.

- Cancerul uterin (cancerul endometrial) creste riscul complicatiilor de 3 ori mai mult in cazul in care acesta este asociat cu sindromul ovarului polichistic.

Cancerul de san si cancerul ovarian. Femeile cu boala ovarului polichistic sunt din ce in ce mai predispuse la tot felul de tipuri de cancer. Expertii nu pot spune cu certitudine daca obezitatea si diabetul joaca un rol determinant in aparitia acestor tipuri de cancer.

Unele femei au reusit sa ramana insarcinate si sa aiba un ciclu ovarian regulat si dupa nastere, chiar daca au fost diagnosticate cu sindromul ovarului polichistic.

Astfel boala a fost mult ameliorata datorita stabilizarii ciclului ovarian.

Reglarea ciclului menstrual se poate face si odata cu apropirea de menopauza.

Dereglari ale metabolismului glucidic

Dereglari ale metabolismului glucidic

Corpul nostru foloseste glucidele pentru necesarul energetic. Insulina are doua intrebuintari: fie creste utilizarea glucozei de catre organism scazand astfel zaharul sanguin, fie o depoziteaza ca rezerva.

In sindromul ovarului polichistic insulina nu mai este folosita corespunzator (rezistenta la insulina - incapacitatea tesuturilor de a raspunde la insulina). Cresterea ponderala, absenta activitatii fizice sau sarcina pot marii rezistenta la insulina.

In 40% din cazurile de ovar polichistic, rezistenta la insulina poate induce o intoleranta la glucoza (corpul nu mai poate folosi glucidele pentru energia necesara). Acest lucru duce la o cresterea a insulinei  si a glucozei in sange.

De aceea, pana la 10% din paciente sunt diagnosticate si cu diabet de tip 2, pana la varsta de 40 de ani.
Alte probleme de sanatate care sunt cauzate de rezistenta la insulina:

- Sindroame metabolice care se asociaza frecvent cu hipertensiune arteriala, scaderea HDL colesterolului, cresterea glicemiei (glucoza din sange) si cresterea stratului adipos abdominal. Astfel creste riscul de infarcte si diabet;

- Implicatiile diabetului in ceea ce priveste sarcina;

- Obezitatea.

ovare_polichisticee

Boli asociate cu sindromul ovarului polichistic

Bolile cardiovasculare

Bolile cariovasculare asociate cu sindromul ovarului polichistic sunt:

- Arterioscleroza (ingrosarea peretelui vascular);
- Infarctul miocardic si boli ale arterelor coronare care au un risc de 7 ori mai crescut;
- Hipertensiune arteriala;
- Nivel crescut de colesterol in sange.

Problemele respiratorii

Femeile cu sindromul ovarului polichistic sunt predispuse la o boala respiratorie numita apneea obstructiva in somn (tuburari de respiratie in timpul somnului).

Tratamentul

Tratamentul ovarului polichistic depinde foarte mult de debubutul sau in viata femeilor. Contraceptive orale, pot considerate in cazul femeilor tinere un tratament deorece inlatura efectele masculinizante, regleaza ciclul menstrual si reduce incidenta cancerului uterin.

Femeile care nu iau anticonceptionale pot urma alte tratamente care sa induca menstruatia de cel putin 4 ori pe an, atat fiind necesar.

Pentru tratamentul aceneei si al hirsutismului se recomanda administrarea de antidiuretice cum ar fi spironolactona care ar putea remedia aceste probleme. In tratamentul cu spironolactona trebuie avuta in vedere monitorizarea nivelului potesemiei (potasiul in sange) si functionarea corespunzatoare a rinichilor.

Este contraindicata administrarea in perioada de preconceptie si in timpul sarcinii datorita efectelor asupra fetusului de sex masculin pe care le poate avea medicamentul.

Pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate, cel mai bun medicament pentru tratarea ovarelor polichistice este clomifenul (Clomid) care stimuleaza ovulatia. Se pot aborda alte metode mai complexe de tratare a infertilitatii (ex. Injectarea de hormoni gonadotropi si utilizarea tehnicilor de reproducere asistata) cand tratamentul cu Clomid nu da rezultate.

Deoarece obezitatea este un factor de risc al sindromului ovarului polichistic, este necesara si consultarea unui nutritionist pentru stabilirea unei diete individualizata.

Metforminul trateaza diabetul de tip 2 si se va administra pentru ameliorarea simptomelor ovarului polichistic prin potentarea activitatii insulinei.

In ultima instanta se poate face o inductie chirurgicala a ovulatiei  numita drilling ovarian ce consta in cauterizarea unei mici parti a tesutul ovarian.

Metode de tratare

Initierea tratamentului ovarului polichistic

Nu doar pentru ca este un stil de viata sanatos, primul pas in controlul sindromului ovarului polichistic este adoptarea unui regim alimentar si efectuarea unor exercitii fizice cu regularitate. Alte tratamente aditionale vor lua in considerare o viitoare sarcina:

- Daca esti supraponderala, doar o mica scadere in greutate te va ajuta mult mai mult in stabilirea unui echilibru hormonal si reluarea ciclului menstrual. Astfel vei avea parte si de o sarcina sanatoasa;

- Administrarea de inductori de ovulatie are ca scop obtinerea unui ou functional la femei care planifica sa ramana insarcinate;

- Tratamentul hormonal este indicat ori de cate ori apare un deficit in componenta endocrina. Cand nu incerci sa ramai insarcinata poti folosi contraceptive care sa-ti regleze ciclul menstrual si sa previi in mare masura incidenta cancerului uterin. Terapia hormonala poate imbunatati efectele secundare ale unor boli precum acneea si hirsutismul. Sunt recomandate anticonceptionale, plasturi si inelul vaginal (contine o mica doza de hormoni). Combinatiile de diuretice – spironolactona cu contraceptive orale care contin estrogen si progesteron dau rezultate foarte bune.

Tratamente adjuvante

Tratamente estetice ale efectelor secundare in sindrom ovarian polichistic:

Excesul de par poate fi indepartat fie permanent cu ajutorul laserului sau pentru o perioada de timp prin epilare cu ceara sau pensare fie folosind creme depilatoare. Pentru tratamentul tenului sunt recomandate medicamentele si cremele antiacneice care pot fi gasite in farmacii fara prescriptie medicala.

Adolescentele dignosticate timpuriu cu sindromul ovarului polichistic sunt oarecum privilegiate pentru ca la o astfel de varsta scad foarte mult sansele de complicatii precum: obezitate, diabet, probleme de ten si par in exces.

Verficarile periodice sunt importante in descoperirea la timp a bolii si evitarea complicatiilor. Toate femeile pana la varsta de 30 de ani cu ovar polichistic trebuie sa-si testeze glicemia pentru a depista din vreme daca au sau nu diabet.

Tratarea infertilitatii in sindromul ovarului polichistic

Tratamentul infertilitatii in boala ovarului polichistic se bazeaza pe favorizarea ovulatiei prin mai multe metode:

- Scaderea ponderala, chiar si in proportii mici (5-7% din greutatea initiala), poate duce la o imbunatatire a ovulatiei prin micsorarea nivelului sanguin al androgenilor si al insulinei. Rezultatele sunt favorabile in proportie de 75%;

- Dar scadera in greutate nu da rezultate singura intotdeauna. De aceea se poate administra un medicament adjuvant, timp de mai multe luni, care scade nivelul insulinei( ex. Metformin);

- Metforminul se poate asocia cu un inductor hormonal al ovulatiei cum este clomifenul pentru efecte mai bune.

Un alt inductor al ovulatiei sunt si gonadotopinele care sunt asemanatoare hormonilor endogeni umani. Numai ca administrarea lor trebuie facuta cu mare grija datorita posibilitatii de dezvoltare a unei sarcini cu risc. De asemenea se vor monitoriza maturarea foliculara prin ultrasonografie si teste de sange pentru a preveni sindromul de hiperstimulare ovariana.

Daca tratamentul medicamentos si scaderea in greutate nu dau rezultate  se vor incerca si alte metode:

- Fertilizare in vitro. Metoda se face in laborator: ovulul matern este fertilizat cu spermatozoidul, se asigura cateva zile dezvoltarea si viabilitatea oului fecundat si apoi este implantat in uter. Tratamentul este destul de costisitor si complex, dar pot imbunatatii mult sansele de reusita ale unei sarcini;

- Drilling-ul ovarian- este o tehnica noua chirurgicala noninvaziva de cauterizare a ovarului bolnav care are ca rezultat inducerea ovulatiei.

Concluzii

- Sindromul ovarului polichistic are urmatoarele simptome: dereglari menstruale sau amenoree, acnee, obezitate si hirsutism;

- Femeile cu SOP sunt predispuse la diabet, hipertensiune arteriala si boli cardiovasculare.

Cu un tratament adecvat complicatiile se reduc semnificativ.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sindromul ovarelor polichistice Dezechilibre hormonale Menstruatie neregulata Cauze infertilitate Dereglare ciclu menstrual

Articole recomandate

Citeste si despre