Probleme de infertilitate

/ / Modificat: 2016-06-16
Probleme de infertilitate
Intrebare:

- Am 28 de ani si am o problema: nu pot ramane insarcinata. De mai bine de un an de zile incerc si nici un rezultat. Sotul si-a facut spermograma si i-a iesit bine- rezultat normospermie. Eu mi-am facut urmatoarele investigatii: la consultatie mi s-a spus ca am uter retrovers; HSG cu urmatorul rezultat - uter de talie normala, cu contururi nete, regulate, opacifiat omogen, usoara laterodeviatie uterina dreapta; - trompa dreapta opacifiata integral, cu traiect simous, ascendent, este permeabila; - trompa stanga opacifiata integral, cu traiect ascendent, este permeabila; proba Cotte - pozitiva bilateral. Am facut 3 PUTS care evidentiaza permeabilitate 1 a trompelor. La ecografie vaginala facuta in ziua a 13-a pe OD un folicul de 22mm, in ziua a 10-a pe OS un folicul de 19,4 mm. In ziua a 15-a mi-am facut un test de ovulatie si a iesit pozitiv. Dar cu toate acestea nu am ramas insarcinata. Ce investigatii mai pot face? Si oare o sa pot avea un bebe? Cu multumiri!

Raspuns:

Exista un algoritm care trebuie urmat pentru a afla raspunsuri la intrebarile dumneavoastra legate de infertilitate. O evaluare standard initiala asupra infertilitatii include doua categorii de investigatii:
 

A. Generale preconceptionale:

  • Anamneza cu identificarea factorilor de risc;
  • Consult genital;
  • Frotiu cervico-vaginal;
  • Mamografie dupa 40 de ani;
  • Testarea imunitatii la rubeola, eventual si la varicela.


  • B. Pentru evaluarea infertilitatii:

  • Histerosalpingografie;
  • Spermograma;
  • Monitorizarea ovulatiei;
  • Profil hormonal bazal-FSH, estradiol ziua 3 a ciclului.


  • Rezultatele testelor efectuate sunt imbucuratoare insa, ceea ce nu precizati este daca vi s-a realizat profilul hormonal.

    O dereglare in acest sens poate face imposibila dezvoltarea unei sarcini, prin imposibilitatea nidatiei (legarii oului de uter), prin insuficienta sustinere a dezvoltarii sarcinii etc. De asemenea, ar fi util de urmarit existenta anticorpilor antispermatici sau a modificarii glerei cervicale care pot face imposibila intalnirea dintre cele doua celule sexuale (ovocit si spermatozoid).

    O serie de teste inflamatorii (cele care sa determine eventuala prezenta a Micoplasmei, Ureaplasmei sau Chlamydiei) sunt de asemenea utile atat prin modificarile unei infectii acute, cat mai ales prin modificarile de structura pe care le pot produce in cazul unei infectii cronice (modificari care pot fi identificate si eventual rezolvate cu ajutorul unei laparoscopii).

    Evaluarea initiala prin anamneza, HSG, spermograma, monitorizarea ovulatiei si profilul hormonal bazal este suficienta pentru a orienta catre o cauza si un algoritm de conduita ulterioara. In functie de rezultatele obtinute, atitudinea s-a simplificat in ultimii ani, renuntandu-se la investigatii inutile si la tratamente ineficiente. Odata stabilita o cauza a infertilitatii cuplului se va lua o decizie in privinta conduitei terapeutice.

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Infertilitate Cauze infertilitate

    Articole recomandate

    Citeste si despre