Metode de depistare a cauzelor infertilitatii

/ / Modificat: 2011-11-11
Metode de depistare a cauzelor infertilitatii

art_infertilitate_femei_cauzeMetodele sau testele de depistare a cauzelor infertilitatii depind de mai multi factori si de particularitatile fiecarei persoane in parte. Atunci cand tu si partenerul tau sunteti suspecti de infertilitate, medicul va poate recomanda o serie de teste pentru depistarea cauzelor acesteia. Descopera la ce trebuie sa te astepti cand mergi la specialist in fertilitate!

Imposibilitatea de a concepe atunci cand incerci timp de 1 an se numeste infertilitate. Daca ai peste 35 de ani esti diagnosticata cu infertilitate dupa numai 6 luni de incercari esuate de concepere a unui bebelus.

Testarea nivelurilor hormonale


Printre primele recomandari in vederea depistarii cauzelor care stau la baza infertilitatii stau testele hormonale. Acestea se fac prin recoltarea si analizarea unor mostre de sange. Analizele hormonale se fac pe rand. Medicii prefera sa faca testele anumitor hormoni in zile diferite ale ciclului menstrual. Nivelurile difera pe toata perioada unui ciclu.

Unii dintre hormoni inclusi la testare sunt:

  • estrogenul;
  • hormonul de stimulare foliculara;
  • prolactina;

art_ovulatie_mucus_fertilitPrin investigarea nivelurilor hormonale din organism medicii pot descoperi numeroase cauze ale incapacitatii de a concepe copii:

  • tulburari tiroidiene etc.

Graficul temperaturii bazale

Un alt punct important de atins pe lista metodelor de diagnosticare a infertilitatii este graficul temperaturii bazale. Medicul va dori sa afle mai multe informatii despre ciclul tau menstrual:

  • daca este regulat;
  • daca ai probleme cu ovulatia;
  • daca sangerarile menstruale sunt abundente sau neobisnuite etc.

Este esential sa incerci sa iti monitorizezi si notezi toate neregularitatile care apar in ciclul menstrual. Si mai important decat atat este sa incerci sa identifici ovulatia in fiecare ciclu. Ca sa faci asta este nevoie sa iti masori temperatura bazala in fiecare dimineata.

Temperatura creste usor la momentul ovulatiei, ceea ce inseamna ca atunci este perioada cea mai indicata pentru a incerca sa concepi bebelusul. Masurarea temperaturii bazale ofera medicilor multe informatii utile cu privire la ovulatie si la problemele acesteia. In conformitate cu masuratorile ei stiu ce masuri sa ia pentru a regla ovulatia si a ajuta pacienta sa conceapa.

Ecografia, razele X sau chirurgia


Atunci cand analizele hormonale sau investigatiile asupra ovulatiei nu ofera informatii suficiente sau relevante medicii recurg la teste mai complexe. Ecografia abdominala sau vaginala permite acestuia sa exploreze organele interne ale femeii. In acest fel se pot observa diverse probleme sau anomalii la nivelul uterului sau ovarelor.

Aceasta ajuta la depistarea fibroamelor uterine, chisturilor ovariene sau pozitiei ori formei anormale a unuia dintre organele implicate in procesul de reproducere. Investigatiile cu raze X permit vizualizarea blocajelor trompelor uterine, iar laparoscopia sau interventiile chirugicale ajuta la depistarea endometriozei. Acestea sunt afectiuni care te impiedica sa ramai gravida.

art_infertilitate_barbatiTeste pentru depistarea infertilitatii la barbati


In aproximativ 30% dintre cuplurile care sunt suspecte de infertilitate, cauza este depistata la barbat. Asadar, uneori in randul testelor pentru depistarea cauzei infertilitatii intra si testele pentru barbati. Atunci cand medicul nu reuseste sa observe nicio anomalie in analizele femeilor, cel care este chemat la analize este partenerul.

Pentru a descoperi daca barbatul este cel care sufera de infertilitate specialistul recomanda in primul rand testarea spermei. Analiza se numeste spermograma si se bazeaza pe investigarea calitatii, cantitatii, vascozitatii spermei si analizarea mobilitatii si morfologiei spermatozoizilor.

Printre principalele cauze ale infertilitatii descoperite in urma testarii lichidului seminal se numara:


  • azoospermia - absenta spermatozoizilor;
  • astenospermia - slaba motilitate a spermatozoizilor;
  • teratospermia - defecte morfologice (de structura) a spermatozoizilor.

Medicul va face si un examen fizic al barbatului pentru depistarea diverselor anomalii sau malformatii la organul reproducator extern. Si acestea pot sta la baza infertilitatii barbatilor si pot consta in obstructii sau defecte congenitale ori modificari fizice ale traiectului strabatut de spermatozoizi. Testele hormonale pentru depsitarea cauzelor infertilitatii sunt facute si la barbati. Acestia pot suferi de dereglari ale glandei pituitare sau tiroidei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cauze infertilitate Teste infertilitate Infertilitate cuplu Spermograma Oligospermie Masurare temperatura bazala Hormon luteinizat Ovulatia si calculul ovulatiei

Articole recomandate

Citeste si despre