Infertilitatea unui cuplu

/ / Modificat: 2010-08-30
Infertilitatea unui cuplu

Sterilitatea sau infertilitatea, este o boala care afecteaza aparatul reproducator si care impiedica una dintre functiile de baza ale corpului uman: procreerea. 

Se vor avea in vedere mai multe criterii de urmarire a unei sarcini normale:

Productia de spermatozoizi la barbat si de ovule la femei

  • Mobilitatea spermatozoizilor
  • Capacitatea de fecundare a spermatozoizilor
  • Nidarea corespunzatoare a oului fecundat in cavitatea uterina
  • Dezvoltarea normala a oului (embriogeneza)

Pentru o sarcina dusa la termen, embrionul trebuie sa aiba o dezvoltare armonioasa intr-un mediu hormonal adecvat. Orice dezechilibru intre acesti factori poate duce la infertilitate.

Infertilitatea poate sa fie involuntara cand apare independent de vointa partenerilor (neutilizand metode contraceptive), desi viata lor sexuala este normala si sarcina intarzie sa apara in decurs de un an. 

Diagnosticul este elocvent pentru femeile pana la varsta de 35 de ani, iar tratamentul este recomandat dupa o perioada de 6 luni de preconceptie fara rezultat.

Infertilitatea nu este doar o boala a femeii. Ea trebuie privita ca o problema de reproducere a ambilor parteneri. In aceeasi proportie se poate vorbi de o infertilitate feminina cat si de una masculina sau de factori de incompatibilitate fiziologica.

Infertilitatea nu este numai o suferinta fizica ci o stare emotionala cu implicatii sociale care trebuie tratata. Cuplul infertil necesita sustinere si consideratie din partea medicilor, a familiei, a prietenilor si a celor care-i inconjoara. 

Cauzele infertilitatii la barbati si femei

Factorul  masculin este intalnit ca factor etiologic in 30% din cazurile de infertilitate conjugala, la fel si cel feminin, iar pentru restul cuplurilor care intampina aceasta problema, cauzele sunt reprezentate de ambii parteneri (13% din cazuri) sau pot fi neidentificate (10%).

Printre cele mai frecvente cauze de infertilitate masculina sunt azoospermia (nu se produc deloc spermatozoizi) si oligospermie (numarul spermatozoizilor este scazut). Cateodata spermatozoizii prezinta malformatii avand o viabilitate  scazuta si mor inainte de a fecunda ovulul. 

In unele cazuri infertilitatea poate fi determinata de boli congenitale ale barbatului (anormalitati cromozomiale sau fibroza cistica).

Cele mai des intalnite cauze ale inferilitatii feminine se leaga de problemele de ovogeneza. Printre alti factori se numara: obstructia trompelor uterine, sindromul ovarului polichistic si endometrioza

Pierderile repetate de sarcina se datoreaza in mare parte afectiunilor congenitale (cu predispozitie genetica) care implica malformatii in structura uterului sau aparitia fibromului uterin.

Investigatii si tratament


Depistarea infertilitatii

Cuplurile sunt sfatuite sa se adreseze unui medic ginecolog daca in decurs de un an, fara a folosi metode contraceptive in conditiile unei activitati sexuale normale, nu apare sarcina. 

Medicul va efectua examenul fizic al ambilor parteneri si va stabili starea lor de sanatate si eventualele repercusiuni asupra infertilitatii.

Ambii parteneri sunt chestionati asupra vietii lor sexuale luand in considerare aspectele care pot duce la infertilitate.

Daca toate aceste informatii nu pot evidentia cauza infertilitatii, se vor efectua alte teste suplimentare specifice. 

La femei se vor monitoriza variatiile de temperatura la ovulatie in comparatie cu temperatura corporala bazala si se vor realiza radiografii ale uterului si ale trompelor uterine. La barbati in primul rand se va efectua examenul spermei.

Tratamentul infertilitatii

In ultimii ani tratarea infertilitatii si diagnosticarea ei la timp au facut progrese  semnificative, chirurgia ginecologica si tratamentul hormonal rezolvand majoritatea problemelor de infertilitate. 

Daca acestea metode nu dau rezultate, se poate recurge la Tehnologia de Reproducere Asistata care pentru multe cupluri a avut mare succes.

Evaluarea si tratamentul infertilitatii sunt destul de costisitoare si implica timp, resurse si energie cat si participarea cuplului, a medicului si intregii echipe medicale.

Dupa cat timp se va adresa un cuplu medicului?

Femeile pana in 35 de ani sunt sfatuite sa se adreseze medicului dupa o perioada de 12 luni in care au esuat in incercarea lor de a ramane insarcinate.

In cazul in care acestea au in antecedente  probleme ginecologice ca iregularitatea ciclului menstrual sau o veche infectie a trompelor uterine ar trebui sa ia cat mai curand in considerare examenul clinic medical. 

Si femeile care au depasit varsta de 35 de ani este important sa inceapa evaluarea  dupa numai 6 luni in care au incercat sa ramana insarcinate. Dupa 40 de ani, testele de fertilitate trebuie incepute imediat.

Cuplul trebuie sa fi avut contact sexual de 3-4 ori in saptamana ovulatiei deoarece ovulul supravietuieste doar 24 de ore si contorizarea acestui aspect mareste sansele de reusita.

Rezultatele tratamentelor de infertilitate

Raspunsurile la tratamentele de infertilitate sunt diferite pentru fiecare cuplu. Acestea variaza depinzand de: predispozitia constitutionala a barbatului  si a femeii,  rata de succes a tratamentului si cateodata si de noroc. 

Trebuie insa luate in considerare  si varsta femeii, malformatiile uterine sau daca ambii parteneri au probleme de fertilitate care ingreuneaza uneori rezultatele favorabile.

Cui te adresezi?

Majoritatea ginecologilor au de obicei competenta necesara pentru tratarea si indrumarea pacientilor, altii recomanda si consultarea unui medic specializat in probleme de fertilitate.

 

Delia Negrea

Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infertilitate Infertilitate cauze Infertilitate femei

Articole recomandate

Citeste si despre