Factori de mediu care afecteaza fertilitatea

/ / Modificat: 2011-11-11
Factori de mediu care afecteaza fertilitatea

Factorii de mediu pot determina aparitia infertilitatii atat la femei, cat si la barbati. Cand vine vorba de expunerea la toxine si chimicale, locul unde locuiesti sau muncesti influenteaza in mod direct cantitatea la care esti expusa. De la stres, fumat pasiv, poluare, clima, chimicale, radiatii si pana la emisiile electromagnetice ale unor aparate tehnologice, toate acestea pot afecta fertilitatea cuplului.

Toxine/pesticide si riscurile in preconceptie

Fertilitatea celor care sunt expuse la anumite componente toxice din mediu in perioada de preconceptie este pusa in pericol.

Cercetatorii au observat ca expunerea femeilor la anumite substante numite hidrocarburi aromatice policiclice (PAHs) inainte de preconceptie si in timpul alaptarii, reduce considerabil numarul ovulelor femeilor, in unele cazuri chiar 2/3 din acestea.



Hidrocarburile aromatice policiclice sunt cunoscute drept substante cancerigene si sunt unele dintre cei mai periculosi poluanti organici. Acestea se gasesc in fumul de tigara, fumul de la soba, alimentele afumate si fumul de la esapament. Desi mesajul antifumat este clar, studiul pune in evidenta si alti factori de mediu care ar putea influenta fertilitatea.

Hidrocarburile aromatice acumulate in organismul mamei, la nivelul tesuturilor adipoase si a sanilor inainte de perioada de sarcina pot afecta sanatatea viitorului bebelus, prin eliminarea acestora pe cale sangvina prin placenta.

Desi tinerele si femeile care nu s-au gandit la conceptie sunt afectate de toxinele de mediu si sunt indiferente, trebuie sa inteleaga ca acestea nu le va afecta doar pe ele, ci si
fertilitatea viitorilor copii.

Reducerea numarului de ovule poate duce la o
menopauza prematura, care nu face doar sa limiteze sansele de conceptie, ci si sa creasca riscul de osteoporoza, boli cardiovasculare, infarct si depresie.

Disfunctiile la nivel ovarian pot fi cauzate de radiatiile din chimioterapie, de razele X de la radiografii sau alte surse medicale.

Expunerea la pesticide care contin DBCP se considera ca duce nu numai la scaderea functiilor ovarelor, dar poate provoca si avortul spontan la gravide. De asemenea, nematocidul DBCP, precum si alte erbicide si toxine folosite in special in agricultura, induc sterilitatea ambelor sexe si determina menopauza prematura la femei. Expunerea la erbicide sau fungicide folosite in agricultura poate determina apartiai malformatiilor congenitale la fat.

Gazele de esapament contin anumite toxine, care in combinatie cu plumbul, s-a demonstrat ca reduc producerea de foliculi ovarieni.

Oxidul de etilena folosit in pesticide si in sterilizarea instrumenelor chirugicale poate provoca avortul sau malformatii congenitale.


Alt pesticid mai este si Clorpirifos. Expunerea la acesta creste nivelul de anticorpi autoimuni, care poate ataca atat spermatozoizii, cat si ovulele, reducand sansele de conceptie. Specialistii sustin ca la 33% dintre femeile care nu au putut duce o sarcina la termen s-au descoperit astfel de anticorpi in urma investigatiilor si niciun anticorp autoimun la cele care au nascut la termen.

Expunerea la solventi chimici ca acetona, xilen sau tricloretilena cresc sansele de avort spontan.

Hidroxianisolul butilat (BHA) este un aditiv care se regaseste in alimente si care mimeaza estrogenul (se mai numesc si estrotgeni de mediu). Acestia perturba metabolismul organismului si productia hormonala, ceea ce ar putea conduce la probleme de fertilitate.

Ca si BHA, PVC-ul este tot un estrogen de mediu si se regaseste in foarte multe produse pe care le folosim. Acesta are acelasi efect de tulburare hormonala care afecteaza fertilitatea.

Expunerea la plumb si la vapori de mecur poate conduce la pierderea sarcinii, infertilitate si probleme de dezvoltare la fat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infertilitate Fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre