Endometrioza: o poti avea fara sa stii?

/ / Modificat: 2017-01-10
Endometrioza: o poti avea fara sa stii?

De multe ori, femeile indura cu stoicism durerile din zona pelviana, crezand ca asa reactioneaza organismul lor in perioada menstruatiei. Din pacate, aceste simptome pot fi cauzate de o patologie grava cu efecte profunde asupra vietii, numita endometrioza.

Cum se manifesta?

Desi afecteaza o buna parte din populatia feminina la nivel global, endometrioza ramane inca necunoscuta multor femei pentru ca se confunda cu durerile specifice zilelor delicate ale lunii.

Patologia se manifesta prin durere acuta si este cauzata de prezenta tesutului endometrial in afara cavitatii uterine.

Celulele endometriale migreaza catre tubul falopian, ovare, vezica urinara, vagin si chiar in zona plamanilor si a creierului. Acestea reactioneaza in fata schimbarilor hormonale absorbind sange si apoi spargandu-se, cauzand hemoragii interne, chisturi si alte adeziuni.

Diagnosticare

Daca treci prin dureri atat de puternice incat nu poti merge la serviciu. iar junghiurile nu cedeaza prin metodele conventionale, este timpul sa mergi la un consult.

Alte simptome sunt disconfortul in timpul sexului, dureri in zona intestinala la defecare, balonare, constipatie si menoragii (sangerari anormale).

Tratament

Dupa efectuarea unei laparoscopii si a unei ecografii prealabile, medicul va stabili daca este sau nu vorba despre endometrioza. Tratamentul difera in functie de stadiul patologiei.

Medicamentele ajuta in principal la controlarea simptomelor, insa odata incetata administrarea durerile reapar in general.

Implantul subdermic cu hormoni este o metoda eficienta, mai ales daca menstruatiile sunt abundente in hemoragie.

Operatia laparoscopica ajuta la inlaturarea chisturilor si a altor adeziuni folosind laserul.

Histerectomia este ultima optiune a femeii care decide ca boala ii afecteaza in mod sever viata. Endometrioza nu se mai manifesta odata cu instalarea menopauzei, iar histerectomia presupune incetarea ovulatiei si a functiei reproducatoare.

Autor: Adelina Dobrin

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Endometrioza Cauze infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre