Diabetul provoaca infertilitate la femei si barbati

/ / Modificat: 2016-06-16
Diabetul provoaca infertilitate la femei si barbati

Fertilitatea la femei si barbati, cum este afectata de diabet?

In conditiile in care 1 din 6 cupluri au de-a face cu infertilitatea, ne confruntam cu o problema de sanatate majora care, in unele cazuri, ar putea fi evitata cu usurinta. Avand in vedere ca diabetul este o boala in stransa legatura cu obezitatea, este chiar cauzata de ea, un stil de viata sanatos si echilibrat ar putea fi una dintre solutiile pentru a va proteja de pericolul sterilitatii.

Diabetul este o boala cronica care poate provoca dereglari horomonale grave la femei. Cele care sufera de aceasta boala au un risc crescut de infertilitate. Nici barbatii diabetici nu sunt mai scutiti de acest efect nefast asupra capacitatii de a concepe copii.

  Acestia pot suferi de disfunctii sexuale grave de pe urma diabetului, precum si de afectarea considerabila a spermei si a capacitatii ei de a fertiliza un ovul.

Si diabetul de tip 1 si cel de tip 2 provoaca infertilitate!

Ambele tipuri de diabet iau amploare in intreaga lume, fiind considerate boli ale stilului de viata modern, in special cauzate de diete defectuoase sau de obezitate.

Diabetul si infertilitatea feminina

Cel mai des-intalnit tip de diabet este cel zaharat de tip 2. Acesta se mai numeste si diabet de maturitate. Cele mai frecvente cauze ale acestei boli sunt obezitatea (stil de viata dezorganizat) si rezistenta la insulina. Fertilitatea femeilor este pusa in pericol in acest tip de afectiune prin faptul ca genereaza:

  • tulburari ale ciclului menstrual;

  • dereglari hormonale grave.

infertilitatea

Diabetul de tip 1 se mai numeste si insulino-dependent are drept cauza distrugerea celulelor producatoare de insulina de catre autoanticorpi. Acest proces poate afecta si alte organe ale corpului, precum cele endocrine in care se afla si ovarele. Odata afectate, acestea nu mai functioneaza la capacitate normala, nu mai produc suficiente ovule si femeia intra la menopauza inainte de termen.

Diabetul si infertilitatea masculina

Specialistii au descoperit ca modificarile aparute la nivelul ADN-ului din sperma diabeticilor influenteaza fertilitatea barbatilor. Aceste schimbari suferite de ADN au ca efect o pierdere a materialului genetic, cauzand infertilitatea. Explicatia consta in faptul ca sperma nu mai este astfel capabila sa faca transferul complet de coduri genetice atunci cand fuzioneaza cu ovulul. Daca acest transfer esueaza nu poate fi format embrionul.

Cantitatea spermei este una dintre conditiile esentiale pentru ca un barbat sa fie fertil. In cazul diabeticilor se constata un volum mai mic de sperma, respectiv spermatozoizi si sansele de a concepe un copil scad considerabil.

Disfunctiile sexuale sunt o alta complicatie aparuta de pe urma diagnosticarii barbatilor cu diabet de tip 1 sau 2. Acestea apar pe fondul unui nivel ridicat de zahar din sange care distruge nervii si vasele de sange din penis. Printre acestea se numara:

  • impotenta;

  • ejacularea precoce;

  • erectia slaba.

Diabetul de tip 2 poate fi prevenit

Avand in vedere ca obezitatea, hipertensiunea si chiar ereditatea sunt printre principalele cauze ale diabetului de tip zaharat, o mai mare atentie acordata acestora in viata de zi cu zi v-ar putea pune la adapost de declansarea bolii.

Daca diabetul de tip 1 nu este cauzat de stilul de viata al persoanei, neputand fi prevenit, cel de tip 2 are sanse mari sa fie evitat daca persoana:

  • este activa (face sport);

  • are o dieta echilibrata;

  • nu fumeaza;

  • isi masoara constant glicemia.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cauze infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre