Casatoria si infertilitatea

/ / Modificat: 2011-09-19
Casatoria si infertilitatea

Casatoria si infertilitatea sunt oare notiuni incompatibile? Este o intrebare care framanta tot mai multe cupluri care nu pot concepe un copil.

Atunci cand se lupta cu proceduri costisitoare si de durata de inseminare artificiala, in multe cupluri infertile apar probleme majore care pun in pericol viitorul relatiei. Dupa mai multe incercari de reproducere asistata nereusite, cuplul infertil fie renunta total la ideea de a concepe un copil, fie, in cazuri mai grave, alege separarea.

Cauze ale infertilitatii in cuplu

In ultimele decenii, varsta la care femeile se casatoresc si fac copii a crescut simtitor. Avand in vedere ca pericolul infertilitatii creste o data cu inaintarea in varsta, cauza principala a infertilitatii este chiar varsta inaintata a mamei.

Alte cauze ale infertilitatii pot fi:

La femeie:

  • afectiuni netratate ale aparatului reproducator (anexite, cistite, infectii tubare, endometrioza, fibrom uterin);

  • ovare polichistice; in acest caz, conceptia devine dificila din cauza ciclurilor menstruale neregulate;

  • uterul retrovers; totusi, atunci cand femeia are uterul pozitionat invers, dupa actul sexual se pot adopta unele pozitii care sa creasca sansele de fecundare.

La barbat:

  • numarul mic de spermatozoizi (sau lipsa lor (oligospermie);


  • consumul de alcool, tutun, droguri poate influenta calitatea spermei, reducand numarul de spermatozoizi, scazand nivelul de testosteron si alterand functionarea testiculelor.

Uneori, chiar daca ambii parteneri sunt perfect sanatosi, "minunea" pur si simplu intarzie sa apara. Ar putea sa fie vorba de stres, care influenteaza in mod negativ fertilitatea, sau pur si simplu de alegerea unui moment nepotrivit. Pentru a ramane insarcinata, femeia trebuie sa aiba contacte sexuale in perioada fertila. Exista astazi pe piata kituri de ovulatie, pe acelasi principiu ca si testele de sarcina, cu ajutorul careia femeia poate afla cu precizie perioada optima pentru conceptie.

Solutii de supravietuire pentru cuplurile infertile

Infertilitatea este o problema majora in cuplurile care-si doresc copii. Fiecare cuplu gestioneaza problema in mod diferit, de cele mai multe ori aceasta fiind o piatra de incercare pentru cuplul respectiv. Multi tineri care nu reusesc sa aiba propriul copil recurg la adoptie. Pentru cei care nu accepta insa ideea de a adopta un copil, lucrurile se complica si mai mult.

Cand se confrunta cu problema infertilitatii, in unele cupluri apar diverse frustrari si probleme de comunicare. Apare sentimentul de vinovatie mai ales la femei, care se considera responsabile pentru esecul de a-i oferi sotului un copil. Atunci cand problemele in cuplu se acutizeaza, este bine sa se recurga la consilierea psihologica sau la terapia de cuplu.

In alte tari exista grupuri de discutie in care oameni cu aceleasi probleme se aduna si-si impartasesc experientele. In cele mai multe cazuri este de ajutor sa vezi ca nu esti singurul care trece prin aceste stari. Poti sa te inspiri din modul cum alti oameni inteleg sa abordeze aceeasi problema.

Pentru multe cupluri insusi stresul cauzat de infertilitate poate sa acutizeze problema. Atunci cand femeia devine obsedata de ideea de a ramane insarcinata, pasiunea dispare iar actul sexual devine automat. Atunci cand lumanarile parfumate sunt inlocuite de calendarul de ovulatie, in cuplu pot aparea mari probleme. Incearca sa detensionezi atmosfera si sa readuci putina spontaneitate in cuplul sufocat de calcule si automatism.

Chiar daca sarcina intarzie sa apara, sotul si sotia trebuie sa aiba rabdare unul cu celalalt, evitand certurile, reprosurile sau orice alta presiune suplimentara asupra partenerului. Unele cupluri reusesc sa conceapa un copil si dupa 7, 8 ani. Importanta este perseverenta si dragostea care ii uneste pe cei doi viitori parinti.

Daca se pune problema divortului, gandeste-te la motivele pentru care ai ales sa te casatoresti cu omul respectiv. Trateaza problema infertilitatii cu multa diplomatie si gandeste-te mereu si la sentimentele celui de langa tine. Increderea reciproca, onestitatea, sentimentul de securitate, parteneriatul strans chiar in fata situatiilor neplacute sunt principii care stau la baza unei casnicii durabile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lipsa ovulatiei

Articole recomandate

Citeste si despre