Blocarea trompelor uterine

/ / Modificat: 2016-06-16
Blocarea trompelor uterine

Blocarea sau obstructia trompelor uterine este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii la femei. Cauza principala a afectiunii o constituie boala inflamatorie pelvina sau anexita, dar exista si alte probleme care blocheaza oviductele. Pentru deblocarea trompelor se apeleaza fie la metode naturiste (masaj, ierburi, yoga etc.), fie la interventii chirurgicale (fimbrioplastie, tuboplastie etc.).

Ce este blocarea sau obstructia trompelor uterine?

Pentru o intelegere mai buna a afectiunii, trebuie sa cunosti cateva informatii esentiale despre trompele uterine, care se mai numesc si oviducte, salpinge sau tubele lui Fallopio.

In organismul femeii exista 2 trompe sub forma unor tuburi, care se gasesc de-o parte si de alta a uterului. Rolul lor este esential in procesul de fertilizare, pentru ca ajuta la transportarea ovulului matur din ovare in uter. Tot in trompe are loc si fecundarea ovocitului de catre spermatozoizi.

Obstructia sau blocarea lor impiedica ovulului sa circule prin ovare si sa ajunga la uter, unde se dezvolta sarcina. Problema poate aparea la una sau la ambele oviducte.

Care sunt cauzele blocarii trompelor uterine?

In cele mai multe cazuri se intalneste obstructia unei singure trompe, cauzata de boala inflamatorie pelvina (anexita). Cu cat suferi de mai multe episoade de anexita, cu atat rata infertilitatii creste, putand ajunge si pana la 53%.

In afara acestei afectiuni, mai exista alte cauze care pot sta la baza obstructiei oviductelor:

  • boli cu transmitere sexuala;
  • infectiile intraabdominale (apendicita sau peritonita);

Formarea aderentelor pe suprafata interna a trompelor nu reprezinta o cauza directa a blocarii trompelor, dar le fac disfunctionale prin distorsionarea sau separarea lor de ovare.

Foto: onlinemedicinetips.com

Exista simptome ale obstructiei trompelor uterine?

Spre deosebire de alte afectiuni locale, blocarea trompelor prezinta simptome doar in cazuri foarte rare. De exemplu, exista un tip de blocare a oviductelor, numita hidrosalpinx (cauzat de dilatarea trompei si blocarea ei prin acumulare de lichid) care poate manifesta dureri abdominale usoare sau secretii vaginale neobisnuite. Insa nu este obligatoriu ca acestea sa apara, obstructia fiind adesea asimptomatica.

Simptomele care dau de gol obstructia ar putea aparea si de la cauzele care duc la aparitia ei. De exemplu, femeile cu endometrioza sau anexita manifesta menstruatii foarte dureroase, dar si dureri in timpul actelor sexuale.

Poti ramane insarcinata daca ai oviductele blocate?

Trompele pot fi blocate partial sau total. Atunci cand sunt blocate partial, se poate obtine sarcina, dar cel mai probabil ca va fi ectopica.

De asemenea, in cazul in care doar o singura trompa este blocata, exista sansa sa ramai insarcinata pentru ca ovulul poate trece in uter prin trompa sanatoasa.

Sansa de a ramane gravida depinde de cat de bine functioneaza ovarele tale, dar si de cauza care a dus la obstructia uneia sau ambelor trompe.

Care este tratamentul blocarii trompelor?

Tratamentul este selectat pe baza cauzei care sta la baza obstructiei. Daca este vorba de o blocare usoara, se poate apela la remedii naturiste (masaj, produse naturiste, yoga etc.), dar daca lucrurile sunt mai complicate, se recurge la interventie chirurgicala pentru indepartarea tesuturilor sau aderentelor care blocheaza trompele (tuboplastie sau fimbrioplastie).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Blocare trompe uterine Obstructie trompe uterine Tratament blocare trompe uterine Desfundare trompe uterine Cauze infertilitate femei Infertilitate femei Cauze infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre