Vitamina D poate creste rata de succes a fertilizarii in vitro

/ / Modificat: 2017-10-05
Vitamina D poate creste rata de succes a fertilizarii in vitro

Carenta de vitamina D este corelata cu preeclampsia, o boala grava care poate aparea in timpul sarcinii, caracterizata prin prezenta proteinelor in urina (proteinurie), hipertensiune arteriala si acumularea de lichid in tesuturi sau organe (edem). Preeclampsia poate duce la nastere prematura si este principala cauza de deces in timpul sarcinii. Studiile recente au aratat ca un nivel optim de vitamina D in sange poate creste calitatea embrionilor si rata de succes a fertilizarii in vitro.

Rolul vitaminei D in organism

Vitamina D este un hormon din categoria steroizilor, produs de piele ca rezultat al expunerii la soare. Acest hormon se gaseste totodata in alimente si suplimente nutritive, putand fi absorbit de organism pe cale digestiva.

Rolul major al vitaminei D este legat de mentinerea nivelurilor de calciu si fosfor din sange. Totodata, un aport corect de vitamina D poate preveni osteoporoza, diabetul, hipertensiunea arteriala, cancerul si diverse boli autoimune.

Beneficiile vitaminei D

Iata care sunt pricipalele beneficii ale vitaminei D:

fortifica sistemul osos;
sustine lupta impotriva radicalilor liberi, contribuind astfel la sanatatea celulelor;
protejeaza inima, ficatul si rinichii;
sustine sanatatea muscularii, conferind forta si rezistenta;
ajuta sistemul imunitar sa lupte eficient impotriva bolilor;
mentine sanatatea creierului, sustinand acuitatea mentala si memoria;
ajuta la combaterea depresiei si a starilor de spirit negative;
reduce riscul de diabet zaharat si preeclampsie.

Rolul vitaminei D in sarcina

Oamenii de stiinta au aratat ca nivelul de vitamina D din sangele viitoarei mame are un impact major asupra dezvoltarii neurocognitive a fatului. Astfel, insuficienta de vitamina D in sarcina duce la o crestere fetala neadecvata, constitutie osoasa deficitara si risc crescut de astm in perioada copilariei. Nici mama nu este ferita de riscuri, preeclampsia fiind cel mai mare dintre ele.

Vitamina D si fertilizarea in vitro

In urma multiplelor studii realizate de-a lungul anilor, cercetatorii au ajuns la concluzia ca nivelul de vitamina D joaca un rol esential in procesul de fertilizare in vitro (FIV). Embrionii au o calitate mai buna, iar rata de implantare se bucura de un succes mai mare atunci cand in organism exista o cantitate optima de vitamina D.

Un studiu efectuat pe un esantion reprezentativ de femei gravide, diagnosticate cu deficit de vitamina D, a demostrat ca nivelul de vitamina D influenteaza direct eficienta acestei proceduri de inseminare artificiala.

Cercetarea specialistilor a inclus 154 de femei cu carente de vitamina D (sub 20 ng/ml) si 181 de femei cu un nivel optim de vitamina D (peste 20 ng/ml). Oamenii de stiinta au constatat ca femeile cu un aport suficient de vitamina D au de doua ori mai multe sanse sa ramana gravide. Aceste rezultate trebuie confirmate prin studiile clinice ample, insa ceea ce se poate spune cu siguranta este ca nivelurile scazute de vitamina D contribuie la infertilitate.

Cum administrarea de suplimente alimentare cu vitamina D este o procedura ieftina si la indemana oricui, specialistii au in vedere regandirea intregul mod de abordare a problemei infertilitatii la femei.

Atentie! Vitamina D nu trebuie luata oricum, existand riscul supradozarii. Discuta intotdeauna cu medicul tau, pentru a stabili care este doza optima de care ai nevoie.

Barbatii si femeile pot lua insa multivitamine, ca parte a protocolului de fertilitate. Chiar daca pacientii au o dieta si un stil de viata echilibrat, multivitaminele ajuta organismul sa obtina necesarul zilnic de nutrienti pentru a functiona optim.

Daca suspectezi ca suferi de o carenta de vitamina D, cea mai buna modalitate de a o combate este sa te plimbi in lumina soarelui de dimineata si sa consumi alimente care contin aceasta vitamina, cum ar fi sucul de portocale sau laptele, branzeturile, galbenusurile de ou, ciupercile, untul si pestele gras (cod, somon, hering, ansoa, sardine, macrou, ton si anghila). Nu lua suplimente care depasesc 1000 UI pe zi fara a consulta medicul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fertilitate femei Vitamina d Fertilizare in vitro Rata succes FIV Cum sa ramai insarcinata Inseminare artificiala Vitamine femei

Articole recomandate

Citeste si despre