Spermatograma si oligoteratospermia

/ / Modificat: 2011-10-20
Spermatograma si oligoteratospermia
Intrebare:

- Spermograma sotului meu a iesit OLIGOASTENOTERATOSPERMIE cu concentratie de 4 mil/ml si o mobilitate de 30%, restul valorilor normale, medicul ginecolog mi-a spus ca sunt sanse sa raman insarcinata, dupa o luna de tratament cu vitamine, spermograma a iesit OLIGOTERATOSPERMIE, cu o concentratie de 2 mil/ml, si mobilitate de 50%, e normal sa scada concentratia? Avem sanse? Exista tratament pentru vindecare?

Raspuns:

Rezultatul spermogramei arata modificari ale spermei sotului dumneavoastra, spermatozoizii neavand nici mobilitatea necesara (asteno), nici numarul suficient (oligo) si nici structura corespunzatoare (terato). 

In primul rand va recomand sa consultati un medic androlog, acesta fiind mult mai in masura sa edifice cauza acestor modificari ale spermogramei, si deci sa stabileasca si o conduita terapeutica eficienta. 

Exista insa tulburari ale spermogenezei si implicit modificari ale spermogramei ale caror cauze raman necunoscute, tratamentul acestora fiind mult mai dificil si fara certitudinea de rezolvarii favorabile a afectiunii; chiar daca terapia instituita este conforma cu rezultatul spermogramei si conduita terapeutica este corect coordonata.



De asemeni, in masura in care eventuala conduita terapeutica deja stabilita nu reuseste sa corecteze aceste modificari ale spermogramei, macar partial; si in special, daca obiectivul dorit de dumneavoastra - adica realizarea unei sarcini - nu se indeplineste, va recomand sa va adresati unei clinici specializate in infertilitatea cuplului si reproducere umana asistata.

Pana la prezenta dumneavoastra la un cabinet de specialitate va pot recomanda pentru sotul dumneavoastra o modificare a stilului de viata in sensul folosirii in alimentatie a cat se poate de multe produse naturale, sa incerce sa elimine stres-ul de orice natura din viata cotidiana, de asemenea, relatiile sexuale sa fie spatiate (cel putin pentru o vreme) la o distanta de 3-5 zile. 

Consumul produselor bogate in fierfosfor si zinc poate imbunatatii rezultatul unei viitoare spermograme. Multa sanatate!


Dr. Ciprian Pop-Began
- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu 

  • Detalii specialist
  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Fertilitate Fertilitate barbati Spermograma

    Articole recomandate

    Citeste si despre