Ne dorim un copil!

/ / Modificat: 2006-10-16
Ne dorim un copil!
Intrebare:

- Intrucat momentan ma aflu intr-o tara straina, iar controlul ginecologic pe care l-am facut aici nu m-a multumit pe deplin, as dori, daca se poate si opinia dvs. Eu si sotul meu, incercam de 10 luni sa avem un copil. In urma controlului pe care l-am facut aici, mi s-a spus ca totul e ok si ca trebuie incercat cel putin un an. Eu sunt deja mama unei fetite de 6 ani, insa sotul meu a suferit o rasucire a unui testicul care a necesitat o interventie chirurgicala. Acest lucru poate avea o anume importanta, in conditiile in care medicul respectiv l-a asigurat ca nu va fi nici o problema in ceea ce priveste conceperea unui copil? Si ce analize sunt necesare pt ambii parteneri pt a vedea ce nu e in regula in aceasta situatie? Va multumesc anticipat.

Raspuns:


 


Indiferent de tipul interventiei chirurgicale suferita de sotul dumneavoastra, atat timp cat celalalt testicul a ramas functional, acest lucru ar trebui sa fie suficient pentru conceperea unui nou copil (acest lucru se poate intampla daca analiza spermei certifica fertilitatea acesteia). Intr-adevar diagnosticul de infertilitate este pus in cazul in care un cuplu nu reuseste sa obtina o sarcina in urma unei perioade de minim un an (dupa unii autori chiar doi ani) de incercari concretizate prin contacte heterosexuale normale, regulate, corect coordonate referitor la perioada de ovulatie (este perioada cea mai fertila, situata de obicei in mijlocul perioadei dintre doua menstre). 

In privinta investigatiilor ce trebuie facute pentru a certifica functionalitatea aparatului reproducator, atat al dumneavoastra cat si al sotului, sunt mai multe protocoale de diagnostic care in principal ating cam aceleasi puncte, dupa cum urmeaza: 

  • in cazul dumneavoastra se porneste de la o examinare clinica completa si efectuarea unei anamneze complete care sa cuprinde istoricul dumneavoastra familial si al starii de sanatate.Tot in cadrul acestui prim consult se vor putea efectua teste ca: examen citobacteriologic din secretia vaginala, test Papanicolau, sumar de urina etc. Pentru analiza integritatii structurale a componentelor implicate in procesul de reproducere se vor efectua: 

  • ecografia – realizeaza o imagine a organele interne si semnalizeaza orice anomalie structurala evidenta ecografic; 
  • histerosalpingografia - ofera imagini radiografice referitoare la cavitatea uterina si la gradul de permeabilitate a trompelor uterine, ocazie cu care se pot realiza dezobstruari minore sau partiale a trompei; 
  • histeroscopie si laparoscopie - putand avea si rol interventional si nu numai diagnostic. 

    Se mai efectueaza de asemenea: 

  • dozarea hormonilor gonadali (sexuali)
  • teste inflamatorii (privind Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma) etc.

    Sotul dumneavoastra va trebui sa se prezinte si el la cabinet alaturi de dumneavoastra si in afara unor examene comune cum ar fi examinarea clinica, istoricul familial si al starii de sanatete (va trebui sa prezinte situatia referitor la interventia chirurgicala efectuata in antecedente si ar fi bine daca puteti prezenta un act doveditor asupra ceea ce s-a intamplat atunci); el va trebui sa efectueze o spermograma (analiza spermei in vederea stabilirii fertilitatii acesteia). 

    In functie de protocolul folosit de fiecare medic in parte si de rezultatele primate pe parcurs la investigatiile cerute deja, se mai pot adauga diverse investigatii, sau pot sa lipseasca unele dintre ele. 

    Multa sanatate!

    dr. Ciprian Pop-Began
    -obstetrica ginecologie-

    Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu<
  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Concepere copil Copii Fertilitate

    Articole recomandate

    Citeste si despre