Metode contraceptive pentru barbati

/ / Modificat: 2017-09-05
Metode contraceptive pentru barbati

Metodele contraceptive pentru barbati nu sunt atat de variate precum cele pentru femei, dar exista cateva solutii prin care acestia isi pot proteja partenerele de o sarcina nedorita sau de boli cu transmitere sexuala. Cele mai comune sunt prezervativele, metoda retragerii (coitus interruptus) sau vasectomia. In timp ce injectiile hormonale cu testosteron si-au dovedit deja succesul, anticonceptionalele pentru barbati sunt inca luate in vizorul cercetatorilor.

Foto: instablogsimages.com

Prezervativul

Acesta este unul dintre cele mai frecvente, ieftine si simple mijloace contraceptive pentru barbati si singurul care protejeaza si impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Ele sunt facute din latex si ofera o protectie in mai multe tipuri de sex - normal, anal sau oral.

Daca este folosit corect are o eficacitate de pana la 98%. Aproape toti barbatii pot folosi cu succes prezervativul, cu exceptia celor care sunt alergici la latex sau alte componente ale lui.

Metoda retragerii (coitus interruptus)

Coitus interruptus sau retragerea este una dintre cele mai vechi metode contraceptive folosite de barbati. Ea este echivalenta cu metoda calendarului la femei. Ea se caracterizeaza prin penetrarea normala a partenerei pana la momentul ejacularii, cand penisul este retras din vagin pentru a se evita plasarea spermatozoizilor in interior.

Eficienta metodei este mai mica decat in cazul altor mijloace contraceptive, dar nu este de neglijat. Eficacitatea ei ajunge pana la 80% si depinde foarte mult de retragerea la timp a penisului din vagin. Daca barbatul nu actioneaza in timp util si chiar si o picatura de lichid seminal este ejaculat in interior, sansele ca partenera sa ramana insarcinata sunt foarte mari. Acest lucru depinde si de faza ciclului menstrual in care se afla ea, dar si de calitatea spermei.

Chiar daca nu este o metoda foarte sigura, ea este gratuita si convenabila pentru majoritatea cuplurilor. Insa nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala. De aceea, ea este recomandata doar cuplurilor care au parteneri stabili, in care se poate avea incredere.

Vasectomia

Vasectomia este considerata o metoda permanenta de sterilitate la barbati. Exista insa in ziua de azi metode chirurgicale avansate care pot face vasectomia reversibila, insa ea a fost conceputa ca metoda de sterilizare definitiva a barbatilor care nu mai doresc niciodata copii.

In vasectomie, medicii intervin chirurgical si blocheaza cele 2 vase deferente prin care trec spermatozoizii. Cu alte cuvinte, spermatozoizii nu mai parasesc niciodata corpul barbatului in timpul actului sexual. El poate ejacula, dar lichidul seminal este lipsit de spermatozoizi.

Este o metoda foarte sigura si are o eficacitate foarte ridicata, de aproape 100%.

Partenerii se pot bucura in voie de actul sexual pentru ca nu mai exista stresul ca metoda va esua, ceea ce duce la o imbunatatire a calitatii vietii sexuale de cuplu.

Injectii hormonale sau anticonceptionale

Acestea sunt 2 metode extrem de controversate la ora actuala in lume, dar capata din ce in ce mai mult teren in domeniul contraceptiei pentru barbati.

Injectiile hormonale au exact aceeasi eficienta si acelasi mod de administrare ca in cazul femeilor, doar ca sunt bazate pe testosteron.

Anticonceptionalele pentru babati inca nu au fost lansate, dar cercetatorii se apropie foarte mult de gasirea unei formule potrivite care sa actioneze cu rol contraceptiv, asemenea celor pentru femei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Contraceptie barbati Vasectomie

Articole recomandate

Citeste si despre