Azoospermia

/ / Modificat: 2011-07-18
Azoospermia

Azoospermia este una dintre cele mai severe cauze ale infertilitatii la barbati. Este o afectiune care se caracterizeaza prin absenta spermatozoizilor din lichidul seminal la ejaculare. Totusi, chiar si cu azoospermie, barbatul poate concepe un copil biologic.

Absenta spermatozoizilor din sperma ejaculata nu exclude posibilitatea ca barbatul sa mai poata avea un copil biologic. El poate produce spermatozoizi, doar ca acestia nu sunt eliminati prin sperma. Medicii pot colecta mostre de spermatozoizi cu ajutorul tehnicilor de colectare prin interventie chirurgicala.

Tipuri de azoospermie

  • azoospermie obstructiva - apare in 40% dintre cazuri, atunci cand exista un blocaj la nivelul sistemului ductal; acesta impiedica sperma sa se amestece cu restul de fluid ejaculator; blocajul poate aparea in vasele deferente sau epididim;
  • azoospermia non-obstructiva - apare in peste 60% dintre cazuri si este cauzata de o problema in productia spermei in organism; aceasta este adesea rezultatul unor dezechilibre hormonale.


Care sunt cauzele?

Cauzele azoospermiei se impart in 2 categorii: probleme legate de productia spermei si probleme la nivelul transportului acesteia.

Probleme cu productia spermei

  • testicule necoborate (criptorhidia) - in cazul in care nu este depistata si corectata in copilarie, afectiunea duce la incapacitatea testiculelor de a produce sperma;
  • traume vasculare - traumatismul testiculelor sau al vaselor de sange din testicule le poate impiedica sa produca spermatozoizi (varicocele).


Probleme cu transportul spermei

Pentru ca sperma sa fie ejaculata in afara corpului ea trebuie sa treaca din testicule in uretra. Apoi, ea trece printr-o serie de ducturi (canale) din sistemul reproducator pana cand se amesteca cu restul fluidelor ejaculatoare si paraseste organismul. Problemele care pot aparea in acest traseu al spermei sunt date de:

  • vasectomie;
  • absenta congenitala a vaselor deferente - unii barbati se nasc fara aceste vase care sunt niste tuburi mici care duc sperma pana la uretra si apoi spre ejaculare;
  • infectii - unele infectii, ca de exemplu BTS, pot determina blocajul spermei in epididim sau in vasele deferente.


Care sunt simptomele azoospermiei?

Este foarte dificil ca azoospermia sa fie observata in lipsa testelor de fertilitate. Nu exista simptome specifice. Dimpotriva, barbatul poate ejacula normal, lichidul seminal poate avea textura si culoare normale, ca si cand nu ar exista probleme.

Numai in urma testarilor spermei (spermogramei) se poate descoperi afectiunea. Un endocrinolog specializat in probleme de reproducere sau un specialist in fertilitate poate face analizele necesare.

Cum se trateaza?

Exista mai multe metode de a trata si vindeca afectiunea, cu posibilitatea restaurarii fertilitatii. Tratamentele includ:

  • indepartarea blocajelor din sistemul ductal;
  • medicamente pentru reechilibrarea hormonala.


Uneori este imposibila restabilirea fluxului de sperma. Insa exista tehnici moderne de colectare a mostrelor de sperma in azoospermie:

  • microaspirarea spermatozoizilor din epididim;
  • aspirarea percutanata de spermatozoizi;
  • extragerea spermei din testicule.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fertilitate barbati

Articole recomandate

Citeste si despre