Astenoteratozoospermia

/ / Modificat: 2016-06-16
Astenoteratozoospermia

art_infertilitate_barbatiAstenoteratozoospermia este o afectiune specifica barbatilor si o posibila cauza a infertilitatii masculine. Este o afectiune care cumuleaza laolalta mai multe tulburari: astenospermie, teratospermie si azoospermie - toate asociate infertilitatii. Toate acestea sunt tulburari care determina aparitia infertilitatii si apar la o spermograma simpla.

Astenoteratozoospermia si astenospermia, teratospermia si azoospermia

Astenoteratozoospermia este o tulburare care combina mai multe anomalii regasite la nivelul spermei. Desi pot fi diagnosticate separat, astenospermia, zoospermia si teratospermia apar adesea combinate si dau nastere unei singure afectiuni care poate pune in pericol sansa barbatului de a concepe un copil.

Astenospermia

Afectiunea mai este cunoscuta si sub numele de "samanta obosita". Ea este o tulburare a spermatozoizilor din lichidul seminal care se defineste prin alterarea motilitatii acestora. Acest lucru se traduce prin faptul ca spermatozoizii nu au suficienta putere pentru a se deplasa astfel incat sa poata realiza fertilizarea si, implicit, conceptia.

depistare_infertilitateTeratospermia

Se refera la problemele legate de structura si forma ale spermatozoizilor. Atunci cand morfologia spermatozoizilor este afectata apare aceasta afectiune care poate fi o cauza a sterilitatii barbatilor. Cand apar probleme morfologice ale spermatozoizilor, tulburarea se rasfrange si la nivelul motilitatii si determina problemele de fertilitate masculina.

 

Azoospermia

In cazul acestei afectiuni se constata absenta sau lipsa spermatozoizilor din sperma. In mod logic, absenta acestora coincide cu imposibilitatea de a concepe copii. Desi este o cauza a infertilitatii, medicii sustin ca exista sanse ca barbatii sa mai poata concepe copii.

Daca spermatozoizii lipsesc din lichidul seminal, ei pot fi extrasi si colectati din alta parte prin practici medicale speciale. Azoospermia este diferita de aspermie, care este caracterizata prin absenta completa a spermatozoizilor din organism.

Astenoteratozoospermia este o afectiune care inglobeaza cate un pic din fiecare problema caracterizata mai sus. Ea poate avea grade diferite de severitate, iar fertilitatea este afectata in functie de cat de grava este afectiunea.

art_preconceptie_barbatCum se pune diagnosticul?

Aceasta afectiune complexa este descoperita doar de catre medic, in urma unei analize specifice, numita spermograma. Aceasta are rolul de a testa calitatea, cantitatea si morfologia spermatozoizilor.

Desi primul impuls este sa mergi la un urolog, specialist in afectiunile aparatului reno-urinar si ale organelor sexuale masculine, cel mai indicat este sa apelezi la un androlog. Acesta studiaza fiziologia si patologia organelor sexuale masculine. El te poate ajuta sa tratezi eficient tulburarile spermei sau spermatozoizilor.

Cum se trateaza astenoteratozoospermia?

Tratamentul acestei tulburari se bazeaza pe tratarea afectiunilor care compun afectiunea. In urma spermogramei, medicul afla anumite valori care indica problemele legate de fertilitate in ceea ce priveste spermatozoizii. In functie de rezultate, medicul va alege cea mai potrivita conduita terapeutica, astfel incat sa readuca fertilitatea pe fagasul ei normal si pentru a putea concepe bebelusi.

Unii medici recomanda acupunctura ca metoda terapeutica pentru astenoteratozoospermie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Spermograma Infertilitate barbati Fertilitate barbati Cauze infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre