Consumul de peste in preconceptie

/ / Modificat: 2016-09-22
Consumul de peste in preconceptie

Toata lumea a auzit cate ceva, mai mult sau mai putin adevarat, despre consumul de peste in preconceptie. Carnea de peste si fructele de mare sunt pline de proteine, vitamine si acizi grasi omega-3, foarte sanatosi pentru organism.

Atunci cand incerci sa ramai insarcinata insa, este necesar sa fii atenta la ce fel de peste gatesti (fie ca este prajit sau si mai bine, fiert sau pe gratar), pentru ca anumite tipuri de peste contin niveluri mari de mercur, o toxina care poate face rau sistemului nervos.

Citeste in continuare pentru a afla cum sa ai o dieta echilibrata pe baza de peste.

Care sunt beneficiile pestelui in preconceptie?

Pestele este, inainte de toate, o sursa esentiala de acizi grasi Omega 3(DHA si EPA). Acesti nutrienti contribuie din plin la dezvoltarea creierului si a ochilor, si implicit, a vederii fatului, dupa conceptie. Este important sa furnizezi organismului constant acesti acizi, pentru a a-ti fortifia astfel organismul si, mai apoi, sarcina.

Pestele este un aliment bogat in grasimi saturate si proteine, vitamina D si alti nutrienti esentiali pentru dezvoltarea fatului si pentru ducerea la termen cu succes a sarcinii.

Probabil ca te intrebi de ce trebuie sa mananci peste inainte de conceptie daca ai de beneficiat de pe urma acizilor grasi si a nutrientilor abia dupa ce ramai insarcinata. Raspunsul este foarte simplu - organismul tau depoziteaza rezerve de acizi grasi Omega 3 pentru mai multe saptamani la rand, si este bine sa fie deja prezente in corp in momentul in care se instaleaza sarcina.

Oricat de sanatos si de multe beneficii ar aduce pestele pentru sarcina si dezvoltarea fatului, este indicat sa pastrezi limitele in ceea ce priveste consumul lui si sa nu depasesti doza saptamanala recomandata de medic.

Nu renunta insa de tot la peste. Multe gravide renunta definitiv la consumul acestuia, de frica sa nu se intoxice cu metilmercur si sa nu-si puna in vreun fel in pericol viitoarea sarcina. Pestele este un aliment extrem de important pentru fertilitatea.

Expunerea la mercur nu trebuie evitata in totalitate si nici nu ai avea cum. Cantitati mici din acesta sunt procurate din apa si alte alimente care cresc la nivelul solului. Asadar, nu ai cum sa eviti expunerea, insa in doze mici, metilmercurul este inofensiv.

Cantitatea de peste consumat pe saptamana

Potrivit specialistilor, femeile insarcinate sau care incearca sa ramana insarcinate n-ar trebui sa manance mai multe de 340 de grame de peste pe saptamana (sunt unii specialisti care recomanda chiar mai putin decat atat).

Asta inseamna cam doua portii normale de ton light de exemplu, sau o portie si jumatate de friptura de peste sau file. In alte cuvinte, cam doua portii de peste pe saptamana.

Ce fel de peste este indicat?

Odata ce ai inteles cum sta treaba cu cantitatile de peste, trebuie sa stii si faptul ca exista si anumite tipuri de peste care nu sunt indicate in perioada de preconceptie si altele care nu sunt daunatoare. Specialistii sunt de parere ca somonul, crevetii, somnul si pestele pollack sunt alegeri foarte inspirate pentru o femeie care incearca sa ramana insarcinata.

La polul opus se afla pestele spada, rechinul sau macroul care au niveluri foarte mari de mercur si care trebuie evitati in aceasta perioada. Friptura de ton contine mai mult mercur decat o conserva de ton light, dar daca limitezi consumul de ton la o portie pe saptamana din oricare fel, ar trebui sa fie in regula.

Daca nu poti memora ce fel de peste este bun si ce fel de peste este nociv, iti poti face o lista cu felurile de peste pe care sa o porti la tine atunci cand mergi la cumparaturi sau mananci la restaurant.

Ce se intampla daca mananci prea mult peste in preconceptie?

Este adevarat ca exista pesti care au cantitati mai mari de metilmercur decat altii, insa toti contin urme ale acestui metal nociv. Asadar, chiar daca nu mananci peste din categoria celor cu niveluri crescute de mercur, in cazul in care abuzezi de celelalte tipuri si nu respecti indicatiile medicului, tot risti sa te intoxici cu acest metal.

Chiar daca abuzul este facut in preconceptie, efectele lui se pastreaza si in sarcina. Corpul absoarbe metilmercurul si se depoziteaza in organism timp de cateva luni. Daca in acest interval ramai gravida, risti sa iti pui sarcina in pericol, deoarece el trece prin placenta si ajunge la fat.

Dezvoltarea creierului sau a sistemului nervos central al bebelusului din burtica au cel mai mult de suferit de pe urma metilmercurului. Urmarile pot fi foarte grave si apar adesea dupa nastere, cand micutul poate intampina mari probleme in timpul copilariei in ceea ce priveste memoria, vederea, atentia, dezvoltarea limbajului, vorbirii sau a abilitatilor motorii.

Din pacate, specialistii nu au reusit sa stabileasca care este cantitatea exacta de metilmercur care dauneaza sarcinii, dar sunt de parere ca atat timp cat viitoarea gravida evita pestii care contin cantitati mari din acesta si nu depasesc dozele saptamanale recomandate din celelalte categorii de peste, nu exista niciun pericol.

Suplimentele alimentare

Acizii grasi omega 3 care se gasesc in peste si in fructele de mare nu sunt buni numai pentru inima ta, ci si pentru bebelusul tau. Studii stiintifice au demonstrat faptul ca acizii grasi omega 3 reduc riscul nasterii inainte de termen, al preeclampsiei si imbunatatesc functiile vizuale si cognitive ale bebelusului.

Specialistii mai sunt de parere ca exista o relatie intre deficienta in acizi grasi omega 3 si depresia postpartum. Daca nu iti place pestele sau esti ingrijorata de nivelurile ridicate de mercur, poti lua suplimente alimentare de tipul capsulelor de ulei de peste sau o vitamina prenatala cu omega 3.

Intreaba medicul ce iti recomanda. Unele vitamine prenatale isi iau acizii grasi omega 3 din alge si sunt o alternativa foarte buna pentru vegetarieni.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dieta fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre