Cafeaua (cofeina) afecteaza fertilitatea

/ / Modificat: 2012-09-10
Cafeaua (cofeina) afecteaza fertilitatea

Cafeina (sau cofeina) este un alcaloid din grupa purinelor, care se gaseste in cafea, ceai, nuci de cola, mate, guarana si cacao.

Corelatia dintre cafeina si infertilitate a fost facuta probabil pornind de la faptul ca are efecte asemanatoare cu cele ale estrogenului.

Cafeaua afecteaza fertilitatea?

Depinde de cata cofeina consumi. In primul rand, cofeina consumata in catitati moderate - mai putin de 300 mg pe zi, echivalentul a  2 sau 3 cesti de cafea - se pare ca nu afecteaza fertilitatea femeii.

Aceasta reiese dintr-un raport oferit in 2003 de catre Centrul American de Evaluare a Riscurilor in Reproducerea Umana.

Cu toate acestea, un studiu recent contrazice teoria mentionata mai sus aratand ca femeilor care consuma 300 mg de cofeina pe zi  concep mai greu un copil in comparatie cu cele care consuma mai putina cofeina sau nu consuma deloc.


Pentru mai multa siguranta, iti recomandam sa reduci consumul de cofeina. Doctorul tau te poate sfatui sa renunti de tot la cofeina. Aceasta nu are nici o valoare nutritiva si favorizeaza pierderea calciului din oase, calciul fiind un nutrient deosebit de important pentru o sarcina sanatoasa.

Cafeina poate afecta fertilitatea si la barbati in sensul ca are un efect slab asupra scaderii mobilitatii spermei, dar nu este cauza principala ci mai mult un factor favorizant.

Exista de asemenea dovezi stiintifice ca 300 mg pe zi de cofeina pot creste riscul pierderii de sarcina.

Alternative la cafea

Daca te-ai hotarat sa renunti definitiv la cafea, incearca sa renunti treptat reducand cantitatea de cofeina, astfel vei reusi sa previi starile de oboseala si durerile de cap, des intalnite in randul persoanelor care au renuntat dintr-o data la cofeina.

Odata ce te-ai obisnuit sa nu mai bei cafea, poti consuma lapte fiert in loc si poate ti se va parea un substitut bun. In plus, calciul pe care il contine iti va face bine.

Continutul de cafeina din produse

Cofeina se gaseste in cafea, ceai, cola, ciocolata, dar si in bauturi racoritoare sau bauturi energizante, precum si in unele medicamente pentru combaterea durerilor de cap, racelii ori alergiilor.

Cantitatea de cofeina din cafea sau ceai variaza foarte mult, in functie de tipul acestora (cafea pentru filtru sau solubila, tare sau slaba).  

Mai jos va prezentam cantitatile de cofeina corespunzatoare alimentelor si bauturilor mai comune.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre