Alimente de evitat cand incerci sa ramai gravida

/ / Modificat: 2017-03-02
Alimente de evitat cand incerci sa ramai gravida

Atunci cand incerci sa ramai gravida, este esential sa cunosti principalele alimente de evitat inainte si dupa conceptie. Nutritia joaca un rol esential pentru fertilitate, deoarece anumite substante pot creste sansele unei femei de a ramane insarcinata cu pana la 66% si pot favoriza reglarea menstruatiei. Pe de alta parte, exista si categorii de produse nerecomandate in cazul problemelor de fertilitate.

dieta_fertilitate

Dieta de fertilitate, termen folosit de americani pentru a desemna regimul alimentar corect pentru sporirea capacitatii de reproducere, exclude cafeaua, alcoolul sau grasimile saturate. Prin urmare, programul nutritional de preconceptie include multe fructe proaspete si legume, cereale integrale, proteine slabe si grasimi bune. Sanatatea organismului inseamna totodata si o fertilitate mai buna.

Rolul alimentatiei in fertilitate

Pana la urma, de ce conteaza atat de mult ce mananci atunci cand vrei sa aduci pe lume un copil? Sarcina este o experienta foarte solicitanta pentru corp, care trebuie sa fie intr-o conditie cat mai buna pentru a sustine cu succes dezvoltarea fatului si nasterea.

Dieta sanatoasa creste parametrii de functionare ai organismului la cote maxime, de aceea sansele de a concepe se dubleaza si ele. In plus, mancarea pe care o consumi inainte de sarcina are efecte pe termen lung, care iti pot afecta copilul odata ce ramai insarcinata.

alimentatie-femei_1

Organele principale ale fatului se formeaza inca din primul trimestru de sarcina, de aceea nu vei dori sa risti ca alimentele ingerate de tine sa fie daunatoare puiului tau.

Regula generala a dietei pentru fertilitate se aplica celor care promoveaza un stil de viata sanatos: mai putin zahar, mai putine grasimi rele (fast food, semipreparate) si reducerea totala a indulcitorilor artificiali.

Alimente care afecteaza fertilitatea

Daca te pregatesti de conceperea unui copil, acum este perioada propice pentru a adopta o alimentatie corecta, care sa excluda cele mai frecvente alimente care afecteaza fertilitatea.

Cofeina

Parerile specialistilor privind efectul cofeinei asupra conceptiei sunt controversate, insa este recomandat sa te rezumi la 2 cesti de cafea pe zi pentru a ramane pe taram sigur. Nu uita nici de celelalte alimente si bauturi care contin aceasta substanta, precum ciocolata sau ceaiul.

Alcoolul

Unele studii de specialitate au descoperit o legatura intre imposibilitatea unei femei de a ramane insarcinata si consumul regulat de alcool. In plus, malformatiile congenitale provocate de alcool pot aparea in primele saptamani de sarcina, inainte ca viitoarea mamica sa afle marea veste.

Soia

O cantitate mare de proteine din soia inhiba fertilitatea. In cazul in care intampini dificultati in obtinerea unei sarcini, evita produsele din soia, precum laptele sau branza.

Carnea si lactatele nepasteurizate

Carnea, ouale, pestele si lactatele nepasteurizate pot fi purtatoare de bacterii periculoase pentru organism, precum salmonella sau bacteria care provoaca listeria. Odata contactate, aceste microorganisme pot afecta fertilitatea sau pot fi o amenintare grava pentru fatul aflat in dezvoltare.

Pestele cu mercur

Pestele-spada, rechinul sau scrumbiile pot contine in carne cantitati mari de mercur, un metal periculos pentru sanatate. Mercurul este daunator atat pentru functia reproductiva, cat si pentru evolutia sarcinii. Consuma in schimb somon, pastrav sau creveti.

Tu ce alimente consumi pentru a-ti imbunatati fertilitatea? Da-ne de veste in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente fertilitate Dieta fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre