Tratamentele de fertilitate pentru a avea gemeni, pro sau contra?

/ / Modificat: 2012-10-10
Tratamentele de fertilitate pentru a avea gemeni, pro sau contra?

Tratamentele de fertilitate pentru conceptia gemenilor sunt o realitate la care apeleaza tot mai mult cuplurile moderne, dornice sa aiba 2 copii dintr-o singura "lovitura". In urma tratamentelor pentru tratarea infertilitatii sau a celor de fertilizare in vitro, sansele de a obtine sarcina gemelara sunt mai crescute. Cu toate acestea, o parte dintre medici sunt evazivi si rezervati cand vine vorba de incurajarea tratamentelor pentru conceperea gemenilor sau pastrarea ambilor embrioni intr-o sarcina!

Argumente pro

Atunci cand natura nu este generoasa sau compatibila cu dorinta voastra de a avea gemeni, intervine stiinta.

Specialistii sustin ca simplele medicamente pentru stimularea ovulatiei sau fertilizarea in vitro sunt suficiente pentru cresterea sanselor de a concepe gemeni.

Medicamentele pentru fertilitate stimuleaza ovarele sa produca mai multe ovule, crescand astfel sansele ca spermatozoizii sa fecundeze mai multe dintre acestea si sa dea nastere unei sarcini multiple.

Fertilizarea in vitro presupune embriotransferul a mai multi embrioni in uterul mamei, ceea ce creste sansele de a obtine o sarcina multipla

Exista o multime de beneficii in a avea o sarcina gemelara. S-a descoperit ca mamicile care nasc gemeni sunt mai longevive si beneficiaza de doze duble de satisfactie si bucurii pe care le ofera sarcina. In plus, ambii copii cresc simultan, scade riscul de rivalitate fraternala si exista o multime de alte satisfactii ale cresterii lor.

Argumente contra

Totusi, o sarcina aparuta in urma tratamentelor de fertilitate cu scopul de a concepe gemeni nu este deloc lipsita de riscuri. Oricat de mult ti-ai dori gemeni, sarcina gemelara ridica o multime de riscuri, atat pentru sanatatea mamei, cat si pentru cea a fetilor.

Pe langa cheltuielile foarte mari si stresul inevitabil pe care le ridica tratamentele de fertilitate, sarcinile gemelare obtinute din acestea ridica riscul aparitiei avortului spontan, diabetului gestational, nasterii premature, intarzierilor in dezvoltarea copilului etc.

In plus, un copil nascut prematur este supus unui risc crescut de paralizie cerebrala.

Din cauza riscurilor crescute, medicii sfatuiesc adesea femeile care recurg la tratamente pentru fertilitate si obtin o sarcina gemelara sa opteze pentru pastrarea unui singur embrion format, astfel incat sa obtina o sarcina singulara, dar cu mai multe sanse de succes si mai putine pericole.

Sigur ca decizia finala va apartine intotdeauna voua. Insa este recomandat sa ceri sfaturile specialistilor si sa afli atat beneficiile, cat si pericolele sau riscurile unei sarcini gemelare, obtinute in urma tratamentelor de fertilitate.

Ce parere ai? Sunt sau nu riscante sarcinile gemelare obtinute in urma acestor tratamente? Tu ai pastra sarcina sau ai opta pentru reducerea la o sarcina singulara? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre