Sportul afecteaza fertilitatea?

/ / Modificat: 2011-09-30
Sportul afecteaza fertilitatea?

art_1_greutate_fertilitateSportul are atatea beneficii pentru sanatatea noastra, ba chiar a fost laudat si ca ar ajuta conceptia. Au existat zvonuri care evidentiau o legatura intre sportul in exces si incapacitatea femeilor, dar si a barbatilor de a concepe copii. Este fertilitatea amenintata de sport?

Sportul si fertilitatea femeilor

Se pare ca exista o relatie intre activitatea fizica si fertilitatea la femei. Sportul poate afecta fertilitatea acestora in mai multe moduri. In unele cazuri, acesta ar putea conduce la infertilitate. In majoritatea cazurilor exercitiile fizice sunt parte integranta dintr-o rutina care promoveaza viata sanatoasa. Dar atunci cand sportul este dus la extrem, fertilitatea poate fi afectata.

Atunci cand faci prea mult sport risti sa pierzi prea multa grasime corporala. Aceasta joaca un rol esential in productia de estrogen in organism. Fara estrogen suficient o femeie care depune efort fizic in exces nu poate ovula. Atunci cand ovulatia lipseste conditia se cheama anovulatie si este una dintre principalele cauze ale fertilitatii la femei. In general este vorba de atlete sau de cele care practica sporturi de performanta ori sunt pasionate de sport si il practica in exces si fara limite (zilnic, mai multe ore).

art_2_estrogenDe asemenea, sportul in exces conduce si la o alta serie de dezechilibre hormonale si ale ciclului menstrual care fac greu de calculat si depistat ovulatia, daca aceasta apare, si deci conceptia. Daca femeile sunt prea slabe, adica au o lipsa acuta de grasime corporala, atunci femeia poate suferi o afectiune care impiedica hipotalamusul sa elibereze gonadotropiona corionica umana.

Daca privim problema si din unghi opus, atunci trebuie sa stii ca si lipsa sportului poate afecta infertilitatea femeilor. Acestea risca sa devina supraponderale sau obeze, probleme care impiedica de asemenea conceptia. Pentru ca o femeie obeza are prea mult strat adipos in organism, atunci va produce prea mult estrogen.

Excesul de estrogen poate afecta negativ ovulatia si conceptia. Supraponderalitatea poate determina rezistenta la insulina, care, in ultima instanta, te poate impiedica sa ovulezi. Daca nu exista ovulatie, nu exista sanse de conceptie!

Sportul si fertilitatea barbatilor

art_1_infertilitate_barbatiSportul in exces nu pune foarte multe probleme in calea fertilitatii barbatilor. In special anumite sporturi (precum ciclismul) pot afecta capacitatea barbatilor de a face copii. Totusi, barbatii care incearca sa isi imbunatateasca performantele sportive cu steroizi anabolici pot avea probleme in acest sens.

Cel mai cunoscut este androstenedione, unul dintre steroizii considerati naturali. Acestia se gasesc cu usurinta in magazine de specialitate sau in cele care promoveaza hrana naturala. Efectul lor poate consta in cresterea masei musculare, dar poate micsora testiculele, poate diminua cantitatea spermei si determina aparitia unor boli grave de ficat sau chiar atacului de cord.

Specialistii avertizeaza in special asupra scaderii cantitatii spermei ejaculate, care diminueaza totodata si sansele de conceptie. Sportul excesiv diminueaza nivelul de testosteron si de aceea apare scaderea cantitatii de sperma. La fel ca in cazul femeilor, si in acest caz lipsa sportului poate conduce la probleme de infertilitate.

Obezitatea la barbati a fost asociata cu infertilitatea, insa nu s-au descoperit exact cauzele sau legaturile dintre acestea. Totusi, specialistii sustin ca explicatia ar fi aceea ca barbatii obezi nu reusesc sa penetreze suficient de adanc pentru a fertiliza ovulul.

In ambele cazuri este de retinut faptul ca sportul este important in sanatate si fertilitate, atat timp cat este facut cu moderatie. Daca el este integrat intr-un stil de viata sanatos si nu se face o obsesie din el, esti in afara oricarui pericol. Specialistii sustin ca realizarea unor antrenamente de 30 de minute de cate 3-4 ori pe saptamana ar spori fertilitatea ambelor sexe.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fertilitate Fertilitate femei Fertilitate barbati Obezitate

Articole recomandate

Citeste si despre