Progesteronul si influenta lui asupra fertilitatii

/ / Modificat: 2017-07-10
Progesteronul si influenta lui asupra fertilitatii

Echilibrul hormonal este un factor extrem de important atunci cand vine vorba despre fertilitate si capacitatea de a ramane insarcinata. In timpul unui ciclu menstrual, mai multe tipuri de hormoni asigura producerea ovulatiei si aparitia menstruatiei. Progesteronul este unul dintre acesti hormoni cheie. O cantitate insuficienta de progesteron poate duce la avorturi spontane, infertilitate si tulburari afective.

Cum se produce progesteronul

Productia de progesteron este declansata de hormonul luteinizant (LH), secretat de glanda hipofiza din creier. Dupa ovulatie, acesta stimuleaza corpul luteal – sau foliculul din care s-a desprins ovulul, sa produca progesteron, in vederea sustinerii unei eventuale sarcini. Sub actiunea progesteronului, peretele uterului se ingroasa, permitand astfel fixarea ovulului fecundat.

In cazul in care ovulul este fecundat de catre spermatozoid, corpul luteal continua sa secrete progesteron timp 7 saptamani, dupa care sinteza acestui hormon este preluata de placenta, pe toata durata sarcinii. In caz contrar, corpul luteal se dezintegreaza, ceea ce determina scaderea nivelului de progesteron. Tesutul endometrial format pe perete uterului incepe si el sa se descompuna, pentru a fi eliminat, in final, prin menstruatie.

Rolul progesteronului

Progesteronul determina ingrosarea mucoasei uterine (sau a tesutului endometrial), ceea ce face posibila fixarea ovulului fecundat in peretele uterin si supravietuirea lui. El indeplineste, pe scurt, urmatoarele functii:

• Ajuta sperma sa treaca de mucoasa cervicala;
• Permite embrionului sa supravietuiasca;
• Impiedica respingerea ovulului fecundat de catre sistemul imunitar al mamei;
• Permite dezvoltarea completa a fatului in cadrul sarcinii;
• Ajuta corpul sa converteasca grasimile in energie;
• Previne dezvoltarea sexuala secundara (secondary sexual development);
• Creste libidoul in preajma ovulatiei;
• Activeaza osteoblastele (celulele osoase tinere, implicate in formarea scheletului osos al bebelusului);
• Protejeaza impotriva cancerului endometrial, mamar, ovarian si de prostata;
• Normalizeaza coagularea sangelui.

Deficitul de progesteron

Un nivel prea mic de progesteron este intotdeauna daunator sarcinii, putand duce la avort spontan sau nastere prematura. Totodata, el poate duce la infertilitate si instalarea altor dezechilibre hormonale, cum ar fi excesul de estrogen, un alt hormon sexual feminin implicat in ovulatie.

Simptomele asociate deficitului de progesteron sunt:

avorturi spontane repetate;
lipsa menstruatiei (amenoree);
• lipsa ovulatiei;
• crampe in timpul menstruatiei;
• sani umflati si dureri sau fibrochistici;
scaderea libidoului sau chiar disparitia apetitului sexual;
• retentie de lichide;
• hirsutism (exces de par facial);
bufeuri sau transpiratii nocturne;
• uscaciune vaginala;
• gandire incetosata;
• probleme de memorie;
• tulburari de somn;
palpitatii;
incontinenta urinara.

Totodata, insuficienta de progesteron este corelata cu instalarea urmatoarelor afectiuni:

endometrioza;
sindromul premenstrual;
sindromul ovarelor polichistice;
• probleme de coagulare a sangelui;
obezitatea;
depresia;
• tulburari de functionare ale glandei tiroide;
• osteoporoza.

Metode de determinare a nivelului de progesteron

In cazul in care suspectezi ca suferi de un deficit de progesteron, se recomanda sa apelezi la medicul ginecolog sau endocrinolog, pentru investigatii suplimentare si confirmarea diagnosticului. Testele includ atat dozari hormonale, stabilite prin analize de sange, cat si alte metode cum ar fi reprezentarea ciclului menstrual, probe de saliva sau determinarea temperaturii corporale bazale.

1. Temperatura corporala bazala

Perioada de dupa ovulatie este cunoscuta si sub numele de faza luteala a ciclului menstrual. Ea dureaza aproximativ doua saptamani si este marcata de anumite schimbari, cum ar fi cresteri usoare ale temperaturii corpului. Cam la 2 zile dupa ovulatie, aceasta creste cu aproximativ 0,3 - 0,4 grade Celsius. Daca ti-ai luat temperatura in fiecare zi a ciclului menstrual si nu ai constatat nicio crestere a acestuia, este posibil sa suferi de un deficit de progesteron.

2. Lungimea fazei luteale

In cazul femeilor care au un ciclu regulat de 28 de zile, ovulatia are loc de regula in a 14-a zi a ciclului menstrual. Pentru a stabili exact data ovulatiei, poti apela la teste de ovulatie sau la masurarea temperaturii bazale. Daca ciclul mestrual apare in mai putin de 11 zile de la ovulatie, este posibil sa suferi de un defect de faza luteala.

3. Testarea salivei

Cercetarile recente au aratat ca analizele hormonale din saliva pot determina cu cu acuratete nivelul hormonilor sexuali. Asemanatoare testului de sarcina, analiza salivei poate indica daca o femeie sufera sau nu de un deficit de progesteron.

4. Analizele de sange

Masurarea progesteronului prin analize de sange trebuie facuta cu aproximativ 7 zile inainte de data presupusa a urmatoarei menstruatii. Pentru un tablou complet, medicul iti poate recomanda un set complet de analize hormonale, care include si testari pentru determinarea nivelului de FSH (hormon de stimulare foliculara), LH (hormon luteinizant), TSH (hormon tiroidian), estrogen si proalactina.

Cand este nevoie sa iti masori nivelul de progesteron

Daca doresti sa ramai insarcinata si stii ca suferi de cicluri neregulate sau amenoree (lipsa ciclului menstrual), este foarte important sa stii cum stai cu nivelul de progesteron din sange.

Perioada optima pentru masurarea progesteronului seric este reprezentata de faza mediana luteala: fie la 7 zile dupa ovulatie, fie cu 7 zile inainte de menstruatia asteptata. Medicii specialisti considera ca nivelul maxim de progesteron este atins doar in aceste perioade.

In cazul unui ciclu de 28 de zile, se recomanda testarea nivelului de progesteronului in ziua a 21-a a cicluclui menstrual. Daca ciclul tau dureaza insa 35 de zile, este bine sa efectuezi analizele in ziua a 28-a de la aparitia menstruatiei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Progesteron Nivel progesteron Probleme fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre