10 mituri despre fertilitate desfiintate

/ / Modificat: 2015-08-13
10 mituri despre fertilitate desfiintate

Atunci cand o femeie incearca sa ramana insarcinata este adesea bombardata cu informatii despre conceptie de la mama, de la soacra sau prietene, insa multe dintre date sau "trucuri" s-au propagat fara sa aiba neaparata legatura cu realitatea.

Toate femeile din jur vor avea cu siguranta un sfat pentru tine pe care l-au auzit si ele la randul lor de la alte doamne. Desi suntem sigure ca toate aceste sfaturi pe care le primesti sunt bine intentionate, adevarul este ca fiecare femeie este diferita, fiecare are un ritm propriu, unele femei reusesc sa ramana insarcinate cu usurinta, in timp ce altele incearca o perioada lunga de timp, fara ca medicii sa identifice o problema medicala ce le impiedica sa ramana gravide.

Iata 10 mituri despre fertilitate care inca circula desi nu exista nicio dovada stiintifica in spatele lor.

1. Nu trebuie sa ai contact sexual cu sotul tau pana la ovulatie pentru a te asigura ca la momentul oportun ai parte de o calitate mai buna a lichidului seminal.

Acesta este doar un mit, faptul ca va "pastrati" pentru ovulatie nu inseamna ca sotul tau va avea super inotatori. Mai mult decat atat, acest repaus s-ar putea chiar sa reduca din calitatea spermei. Specialistii recomanda chiar sa faceti sex mai des pentru a improspata in permanenta lichidul seminal.

2. Trebuie sa ai contact sexual in a 14-a zi a ciclului menstrual pentru a ramane insarcinata

Si de data aceasta avem de-a face cu un mit. Un ciclul menstrual standard are 28 de zile, insa poate varia de la o femeie la alta intre 21 si 36 de zile. Durata ciclului menstrual determina si ziua ovulatiei, care poate fi in a 12 pana la a 16-a zi a ciclului menstrual. Pentru a stabili ziua ovulatiei, trebuie prima data sa stabilesti durata ciclului tau menstrual, apoi in functie de acest numar stabilesti care e ziua de la jumatatea acestei perioade, atunci are loc ovulatia.

3. Trebuie sa incerci sa ramai insarcinata timp de un an inainte sa apelezi la un medic

Poti consulta oricand un medic pentru a face analizele si testele legate de fertilitate. Discutand cu un specialist vei afla raspunsuri la multe intrebari care te macina, asa ca nu e nevoie sa astepti prea mult inainte sa faci o vizita la o clinica de fertilitate. In mod special, femeile care au peste 35 de ani si au un istoric de probleme medicale ginecologice, nu ar trebui sa astepte prea mult inainte sa consulte un medic daca observa ca dupa luni de incercari nu raman gravide. E adevarat insa si ca daca mergi la medic dupa doar 2 luni de incercari si ai sub 30 de ani, s-ar putea ca doctorul sa te sfatuiasca sa ai pur si simplu rabdare.

4. Femeile au mai multe probleme de fertilitate decat barbatii

De fapt, infertilitatea afecteaza si barbati si femei si nu tine cont de sex. In circa 40% dintre cazurile de cupluri infertile problema este legata de cantitatea de sperma produsa sau de mobilitatea spermatozoizilor, in 40% din cazuri cauza este absenta ovulatiei sau tuburile falopiene blocate, iar in 20% din cazuri este vorba despre o combinatie de factori neelucidati de medici.

5. Administrarea de anticonceptionale afecteaza fertilitatea

Desi multe femei se folosesc de pilulele contraceptive pentru a se feri de o sarcina neplanificata, atunci cand isi doresc sa ramana insarcinate dau vina tot pe anticonceptionale. Adevarul este insa ca micutele pastilute nici nu imbunatatesc si nici nu reduc fertilitatea si odata ce ai intrerupt administarea lor, nu au nicio legatura cu capacitatea ta de a ramane insarcinata.

6. Stresul cauzeaza infertilitate

Aceasta parere este la limita dintre mit si realitate. Stresul nu are niciun impact real asupra "intalnirii" dintre spermatozoid si ovul, insa el va poate impiedica sa ajungeti la momentul acestei intalniri. Nu exista niciun studiu care sa fi demonstrat ca stresul provocat de problemele cotidiene cauzeaza infertilitate, insa el poate afecta viata sexuala a unui cuplu, iar de acest factor depinde in mare parte conceperea unui copil.

7. Este mai usor sa ramai insarcinata dupa ce ai deja un copil

Avem de-a face cu un mit si in acest caz. De fapt, cazurile de infertilitate secundara sunt intr-o continua crestere. Doctorii tind sa creada ca este vorba despre aceleasi probleme care cauzeaza si infertilitatea primara, insa la o a doua sarcina intervine si problema varstei. Bineinteles, faptul ca ai deja un copil, este un semn bun, insa asta nu inseamna neaparat ca iti va fi foarte usor sa concepi un fratior. Fiecare sarcina este un eveniment distinct si nu are nicio legatura cu o sarcina anterioara, asa ca nu este nici mai usor nici mai greu sa ramai gravida dupa ce ai avut un copil, doi sau trei.

8. Daca stai cu picioarele ridicate dupa ce ai avut contact sexual ajuti sperma sa ajunga la ovul

Daca vrei neaparat sa stai cu picioarele in sus dupa ce ai avut contact sexual, esti libera sa o faci, insa asta nu va contribui in niciun fel la conceperea unui copil. Spermatozoizii nu au nevoie de GPS ca sa ajunga la ovul, ei stiu deja foarte bine drumul, sunt conceputi pentru a parcurge calea pana la ovul si nu ii va ajuta cu nimic gravitatia.

9. Fertilizarea in vitro este o optiune viabila si va avea rata de succes de 100% daca ai sub 40 de ani.

Fertilizarea in vitro nu garanteaza nimanui ca va avea un copil, indiferent de varsta. Chiar daca a ajutat enorm de multe cupluri si multe femei de peste 40 de ani, nu inseamna ca rata de succes este de 100%. Medicii si specialistii in procedurile de fertilizare in vitro iti vor explica la momentul oportun care sunt sansele reale sa aveti un copil in urma fertilizarii in vitro, deoarece rata de succes este diferita de la caz la caz.

10. Femeile care au facut un avort nu vor putea ramane insarcinate din nou

Este vorba tot despre un mit. Avortul poate cauza infertilitate doar daca au aparut complicatii in timpul procedurii, insa daca el s-a desfasurat bine, daca analizele ulterioare nu au aratat nicio complicatie si niciun semn al unei probleme medicale, nu ai de ce sa-ti faci griji in aceasta privinta. Un avort nu inseamna in mod automat ca nu nu vei mai ramane niciodata insarcinata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme fertilitate Fertilizare in vitro Ovulatie

Articole recomandate

Citeste si despre