Adoptia unui copil mai mare

/ / Modificat: 2007-12-17
Adoptia unui copil mai mare





 

Cand vine vorba de adoptie sunt foarte multe optiuni: adoptia interna sau internationala, baiat sau fata, nou-nascut/bebelus sau copil mai mare, aceeasi rasa/etnie sau rasa/etnie diferita. Parintii biologici nu au nici una din aceste optiuni.

 




Cand se ia in considerare adoptia, foarte multe cupluri cred ca atunci cand copilul este mai mic este mai bine si nu mai iau in considerare avantajele adoptiei unui copil mai mare. In general, in privinta adoptiei, un copil mai mare inseamna un copil care la momentul adoptiei are de la 2 ani in sus.

Sunt cateva avantaje pe care cuplurile ar trebui sa le aiba in vedere, in legatura cu adoptia unui copil mai mare:

  • Despre un copil mai mare pot stii mult mai multe aspecte precum abilitatile, interesele si personalitatea sa, in timp ce la un copil mic acestea nu pot fi cunoscute la momentul adoptiei.

  • Copilul are deja un istoric (boli ale copilariei, procesul de dezvoltare, abilitati, talente) care poate fi evaluat de medici si specialisti inainte de incheierea procesului de adoptie.

  • Pot fi comparate interesele si personalitatea copilului cu cele ale parintilor adoptivi.

  • Anumite sindroame precum sindromul alcoolismului fetal sau efectele fetale posibile ale alcoolismului, nu pot fi diagnosticate decat la copii mai mari.

  • Copiii mai mari au mai putine nevoi decat cei mici. In functie de varsta, un copil mai mare poate face singur o serie de activitati, se poate imbraca singur, isi poate face baie, poate manca, se poate juca si poate indeplini anumite sarcini.

  • Copiii mai mari pot interactiona si se pot juca cu parintii adoptivi. Acestia pot face de la bun inceput o serie de activitati cu copilul precum excursii pe munte, gradinarit, plimbari cu rolele sau copt prajituri.

  • In adoptia unui copil mai mare parintii au deschisa o fereastra catre trecutul lor. Copiii pot avea amintiri placute despre bunicii biologici, alimente preferate sau jocuri din tara lor de origine. Parintii il pot ajuta pe copil sa retina si sa sintetizeze toate amintirile. In plus amintirile copilului ofera detalii despre emotiile si personalitatea copilului.

    In adoptia unui copil mai mare exista, bineinteles si dezavantaje, la fel cum si in cazul adoptiei unui bebelus exista avantaje si dezavantaje. Indiferent de varsta copilului adoptat, totul se desfasoara la fel ca in viata: multe momente minunatate imbinate cu incercari de tot felul, care in final au menirea de a ne ajuta sa apreciem adevarata valoare a momentelor frumoase.

    Gabriela Hotareanu

    Redactor Copilul.ro

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre