De ce sa iti lasi copilul in tabara? Descopera avantajele pentru copilul tau!

/ / Modificat: 2016-08-04
De ce sa iti lasi copilul in tabara? Descopera avantajele pentru copilul tau!

Venirea verii reprezinta pentru copii un motiv de bucurie deoarece coincide cu vacanta mare, o perioada in care acestia se pot distra in voie, fara sa aiba grija temelor de pe o zi pe alta. Totusi, cele aproape trei luni reprezinta o perioada destul de lunga, in care multi dintre cei tineri se pot plictisi destul de usor.

Acesta este motivul pentru ca parintii cauta solutii pentru a le oferi o experienta unica si educativa. Una dintre aceste solutii o reprezinta taberele speciale pentru copii, care se organizeaza atat la scolile la care acestia studiaza sau indepedent, prin diferite agentii de turism.

Inainte de a lua decizia de a trimite copilul intr-o tabara organizata, este de preferat ca cele doua parti sa aiba o discutie inainte. Asta pentru ca separarea de parinti pentru o perioada de aproximativ doua saptamani poate produse un soc pe care copilul sa nu il asimileze corect.

Asadar, parintele trebuie sa se consulte cu cel mic inainte pentru a afla ce ii place sa faca, daca ar dori sa mearga intr-un loc anume sau daca prietenii acestuia de la scoala participa la vreo tabara in perioada verii.

In cazul in care cel mic doreste sa mearga in tabara, parintele ar trebui sa caute una care sa se potriveasca dorintelor acestuia. Daca nu exista dorinta din partea copilului este posibil ca acesta sa nu cunoasca foarte bine ce inseamna o tabara de vara si ce activitati poate intreprinde acolo. Tocmai din acest motiv, datoria parintelui este sa ii explice pe indelete celui mic toate detaliile.

O experienta cum ar fi o tabara de vara poate avea foarte multe avantaje si il poate ajuta pe tanarul familiei sa se dezvolte intr-o maniera frumoasa. Iata cateva avantaje!

Invata sa aprecieze comoditatea de acasa si experimenteaza separarea

Bineinteles, viata pe care copilul o va avea in tabara nu se compara cu cea de acasa. Un parinte ar trebui sa stie dinainte ca in perioada pe care cel mic o va petrece departe de casa acestuia ii vor lipsi anumite lucruri cu care se obisnuise acasa.

Totusi, acest lucru va functiona exact ca un bumerang pentru ca va invata sa respecte si sa aprecieze mai mult ceea ce i se ofera in propriul camin, dar si munca ce este depusa de parintii pentru a obtine aceste lucruri.

Devine sociabil, accepta separarea si ii creste increderea in sine

In primul rand pentru un copil despartirea de parinti poate fi destul de dura, chiar si pentru o perioada scurta, poate fi destul de dura. Chiar daca in momentul in care iti iei la revedere de la copil se varsa cateva lacrimi, tu ca parintre trebuie sa stii ca acceptarea separarii de parinti este un lucru sanatos.

Totodata, schimbarea mediului de acasa cu unul total nou aduce o multitudine de beneficii si creeaza un mediu in care cel mic poate deveni mai sociabil cu oamenii din jur. Ajuns intr-o tabara de vara, copilul isi va face prieteni noi, alaturi de care va face foarte multe activitati si care ii va dezvolta latura sociala.

Chiar si pentru cei care sunt mai introvertiti, o tabara poate fi o idee buna, deoarece iesirea din zona de confort este de cele mai multe ori primul pas catre ceva maret.

Totodata, in momentul in care copilul merge intr-o tabara este incurajat sa faca activitati care ii plac, lucru ce ii poate scoate la iveala latura creativa si care poate atrage ulterior anumite laude si incurajari din partea profesorilor care ii insotesc sau chiar din partea prietenilor. Acest lucru va aduce un plus la increderea de sine si la respectul de sine, lucruri pe care le va resimti ulterior.

Tabara il responsabilizeaza si invata sa se integreze

In mod sigur unul dintre cele mai importante lucruri pe care le invata un copil care merge intr-o tabara de vara este sa fie responsabil. In momentul in care acesta este separat de parintii lui trebuie sa aiba grija de lucrurile lui, de hainele lui sau chiar de banii pe care ii are.

Indiferent daca cel mic are grija sau nu de propriile lucruri, perioada petrecuta departe de mama si tata va fi prima piatra la temelia responsabilitatii.

Totodata, tabara il va ajuta pe cel mic sa se integreze in diferite grupuri in functie de pasiunile pe care le are. Asta pentru ca in perioada petrecuta impreuna cu alti colegi poate descoperi ca alte persoane ii impartasesc sau nu hobby-urile, iar acest lucru ii poate apropia.

Se deconecteaza de la tentatiile nesanatoase

Una dintre marile probleme pe care parintii le au cu cei mici in ziua de azi este ca acestia petrec foarte mult timp in fata calculatoarele sau folosesc prea mult tableta ori smartphone-ul. Totusi, in absenta acestor tentatii, cel mic va descoperi alte activitati care ii plac si pe care le va face cu entuziasm.

Taberele incurajareaza foarte mult activitatile sportive, concursurile si miscarea in aer liber. Odata intors acasa, in mod sigur va dori sa repete experienta impreuna cu parintii sau cu prietenii pe care ii are in apropierea casei.

In acest fel, va uita de tableta, telefon sau jocurile video si va incerca pe cat posibil sa iasa la aer pentru a se juca impreuna cu alti copii.

Este pregatit pentru o tabara?

Una dintre principalele intrebari pe care un parinte si le pune inainte de a decide daca sa il trimita pe cel mic intr-o tabara este daca cel mic a ajuns la varsta la care sa fie pregatit pentru o astfel de experienta.

In realitate, nu exista o varsta ideala pentru asa ceva, ci doar o reticenta din partea parintilor, carora le este teama de perioada in care vor sta separati de copil. Chiar daca nu vad niciun lucru bun in plecarea copilului in tabara, pentru parinti perioada in care cel mic este plecat poate fi o experienta placuta, in care sa faci activitati pe care nu le-au mai facut de ceva vreme.

Revenind la pregatirea copilului pentru o tabara de vara, parintele ar putea sa faca urmatorii pasi. In primul rand, cel mai important este sa se obisnuiasca cu perioada de separare. Pentru a nu fi un soc prea mare, se poate incepe cu perioade mai scurte, in care copilul poate dormi la un prieten sau poate sta cateva zile in compania bunicilor.

In acest fel, momentul in care cel mic pleaca in tabara poate fi mult mai usor, deoarece este o experienta pe care o compara deja cu una prin care a trecut. In functie de reactia pe care o are la separare, poti lua o decizie mai usor pentru ca poti incepe sa ai incredere in el.

In cazul in care observi ca reactioneaza bine la despartiri de scurta durata poti lua decizia de a-l trimite intr-o tabara si apoi te poti pregati pentru cand se intoarce cu o groaza de povesti pe care le va spune entuziasmat.

Tu l-ai trimis pe copilul tau in tabara? Ce recomandari ai pentru mamicile din comunitatea noastra? Asteptam sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Taberele educationale pentru copii. Ce ofera si ce variante avem?

Beneficiile taberelor pentru copii

Este copilul pregatit sa mearga in tabara/excursie?

Cand este pregatit pentru a merge in tabara

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Avantaje tabara copii Tabara copii Activitati vara copii Distractie vara copii

Articole recomandate

Citeste si despre