Cum sa combati tristetea copilului la final de vacanta

/ / Modificat: 2014-08-20
Cum sa combati tristetea copilului la final de vacanta

Nu doar data din calendar anunta sfarsitul vacantei, ci si zilele din ce in ce mai scurte si racoroase ne dau de inteles ca toamna se apropie, iar noul an scolar este la panda. Copilul este primul care resimte presiunea reinceperii scolii, a reluarii aceluiasi program solicitant cu ore, note, teste, invatare, ascultare etc.

Insa daca ai grija sa transformi inceputul scolii intr-o aventura distractiva si interesanta pentru el, daca faci ultimele zile de vacanta memorabile si ai grija sa reinstaurezi rutina de scoala din timp in programul lui, tranzitia de la euforia de vacanta la concentrarea de la scoala se va face mai usor!

Invata sa identifici semnele depresiei inceputului de scoala

In apropiere de luna septembrie, poti constata cateva schimbari ciudate in comportamentul copilului, care sunt de regula asociate anxietatii sau depresiei provocate de inceputul scolii. Daca observi ca micutul tau este mai iritat decat de obicei, se izoleaza de ceilalti copii, are probleme cu somnul, plange fara motiv sau este mai obraznic, nu tipa la el si nu il pedepsi.

Aceste reactii reprezinta moduri de manifestare a starii de tristete pe care o resimte. Este mai indicat sa vorbesti deschis cu el despre ce simte si sa-i alini tristetea cum stii tu mai bine - mangaindu-l, tinandu-l in brate si oferindu-i solutii pentru a alunga aceste stari apasatoare.  

Fii mai afectuoasa si mai prezenta in viata lui

Pe masura ce filele din calendar cad, tristetea si anxietatea cu privire la inceputul scolii atinge cote alarmante. Si, cum nicaieri nu este mai bine, confortabil si relaxant decat in bratele sau compania mamei, incearca sa-i atenuezi aceste trairi negative stand mai mult in preajma lui, imbratisandu-l mai des, jucandu-te cu el si petrecand timp de calitate impreuna.  

Fii o buna ascultatoare

Nu este suficient doar sa petreci timp cu copilul pentru a-l ajuta sa treaca peste depresia inceputului scolii. Este important sa si asculti cu atentie tot ce are de spus despre trairile lui vizavi de apropierea scolii si sa nu le ignori sau sa le iei in deradere.

In loc sa-i spui sa nu se mai gandeasca la inceputul scolii si sa profite de ultimele zile de vacanta, simpatizeaza cu el si marturiseste-i ca il intelegi, pentru ca la fel te simteai si tu in copilarie. Copilul va stii ca este inteles si va fi mai atent la solutiile pe care i le propui pentru a depasi starea aceasta.  

Mergeti impreuna la cumparaturi pentru scoala

Mersul impreuna la cumparaturi pentru rechizite scolare se poate dovedi o metoda distractiva si o sursa de voie buna pentru cel mic. Il poti lasa sa-si cumpere rechizitele cu modelele lui preferate, apoi puteti merge prin magazine de haine, acolo unde tonusul lui cu siguranta isi va reveni.

Este o metoda relaxanta de a-i aminti ca scoala se apropie si de a-l pregati pentru debutul ei, dar fara a pune presiune pe umerii lui.

Reintrodu treptat rutina de scoala in program

Cu aproximativ 2 saptamani inainte de debutul noului an scolar, reintrodu treptat copilul in atmosfera zilelor de scoala stabilindu-i o rutina noua. Ajusteaza-i treptat orele de trezire sau culcare pentru a le apropia cat mai mult de cele din timpul scolii.

Introdu temele in programul lui si ajuta-l sa faca trecerea treptata catre programul din timpul scolii, astfel incat sa combati anxietatea care l-ar putea cuprinde atunci.  

Ajuta-l sa descopere metode eficace de relaxare

In momentul in care va descoperi o tehnica sau metoda care il ajuta sa se relaxeze rapid, copilul va detine una dintre cele mai puternice arme impotriva stresului. Indiferent ca este vorba de un sport, de cititul unei carti sau de un joc, ajuta-l sa descopere care este activitatea care il ajuta sa se destinda si sa scape de presiunea debutului scolii.

Incurajeaza-l sa o puna in practica ori de cate ori se simte trist sau stresat. Invata-l si cateva tehnici de respiratie sau vizuale care il ajuta sa se relaxeze rapid.  

Organizeaza o minivacanta

  Chiar daca ati fost deja in concediu si ati terminat cu plecarile si alte activitati recreative departe de casa, nu ar strica sa ridici moralul copilului pregatind o miniescapada de weekend la munte, la tara sau la mare, pentru a se mai destinde inca o data inainte de a incepe scoala. Cu siguranta, este vestea care ii va alunga cel mai repede tristetea si gandul de la reinceperea scolii.  

Reaminteste-i frumusetea anilor de scoala

Este timpul sa-i reamintesti copilului ca reinceperea scolii nu trebuie sa fie neaparat un factor de stres sau un motiv de tristete. Aminteste-i ca acolo isi va intalni din nou colegii, poate va cunoaste unii noi, si ca va descoperi zilnic lucruri interesante la ore.

Pune-l sa-si aduca aminte de momentele frumoase pe care le-a trait anul trecut la scoala si cata satisfactie i-au adus. Stimuleaza-l sa-si stabileasca obiective si pentru noul an scolar. Il poti incuraja sa si le noteze in jurnal sau intr-un carnetel. De asemenea, marturiseste-i ca este locul din care se pot naste prietenii pe viata si ca, dincolo de momentele tensionate de la teste, anii de scoala raman cei mai frumosi ai copilariei.

Este important sa vada scoala ca pe un loc pozitiv, plin de oportunitati si proiecte interesante pentru el, pentru a se bucura mai mult de reinceperea ei.

Faceti petrecerea de ramas bun pentru vacanta

Faceti un ritual sau o traditie din a marca sfarsitul vacantei in cel mai distractiv mod cu putinta - cu o petrecere. Este si cea mai sigura metoda prin care inlocuiesti grimasa trista a copilului cu una joviala. In loc sa stea si sa sufere in taina ca reincepe scoala, pune-l sa se preocupe de lista de invitati pentru petrecerea de ramas-bun a vacantei.

Incurajeaza-l sa isi cheme prieteni, dar si colegi, pentru a relua contactul cu ei inainte de prima zi de scoala. Asigura-te ca petrecerea va fi presarata de gustari delicioase, bauturi dulci si savuroase, dar si jocuri, muzica si multa voie buna.

Tu la ce trucuri apelezi pentru a alunga tristetea copilului tau inainte de inceperea scolii? Impartaseste-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pregatire copil scoala

Articole recomandate

Citeste si despre